avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ingrijim bunica de 90 de ani dar notarii ne spun ca nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ingrijim bunica de 90 de ani dar notarii ne spun ca nu se mai pot face acte.

Buna ziua, am o bunica de 90 de ani din partea mamei, bunicul a decedat mai demult. Bunica are o acasa pe numele ei. Acum 5 ani am adus-o la noi acasa unde o ingrijim eu cu mama mea, pt ca nu se mai putea descurca singura (uita gazul pornit etc). Mama mea are o sora care este plecata de 15 ani in strainatate si nu suna, nu se intereseaza deloc de bunica, mai vine o data la 2 ani prin tara. In momentul cand am adus-o pe bunica la noi, mama mea nu s-a gandit vreodata ca i s-ar cuveni mai mult de 50% din casa, i se parea firesc sa se imparta egal, insa anul acesta si-a dat seama ca este tot mai greu de ingrijit batrana, care a suferit si atac de cord, ruptura picior, sold , crize diabetice etc., deci practic este un job 24 de h pe zi pe care il facem cu schimbul eu si mama ca sa o ingrijim. In plus de asta, sora mamei ne acuza de ceva timp ca ii luam pensia bunicii si ca o tinem tot prin spitale, insa ea nu contribuie cu nimic in a-si ajuta mama. Bunica doreste sa ii lase 3 sferturi din casa mamei mele sau chiar casa integral, insa problema este ca toti notarii la care am fost ne-au spus ca avem nevoie de examen psihiatru pt a intocmi un contract de intretinere, iar multi psihiatrii ne-au spus ca la 90 de ani nu se mai poate elibera adeverinta de la psihiatru, de parca ar ingriji cineva doar batranei de 70 de ani care sunt in stare perfecta. Bunica este lucida, insa nu poate executa ecuatii matematice, stie cati ani are, in ce an s-a nascut, etc dar are totusi 90 de ani. Intrebarea este ce s-a putea face in cazul in care nu reusim sa obtinem o adeverinta de la psihiatru favorabila ? Va rog daca puteti sa ne recomandati ceva solutii, ce acte am putea intocmi la notar, pt a nu fi atacati cu succes de sora mamei mele, pt ca suntem destul de derutati si de catre notarii de aici care ne spun ca am venit cam tarziu daca bunica are 90 de ani. Avem multe dovezi ca o ingrijim pe bunica de ani de zile.
Cel mai recent răspuns: felipem , utilizator 15:31, 11 Noiembrie 2020
certificat ca are sau nu discernamant, se ia de la iml, nu de la medicul psifiatru .
daca notarul v-a trimis dupa certificat, inseamna ca bunica nu pare prea zdravana.
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator
Am fost la 3 notari pana acum doar eu si mama, pt ca nu am vrut sa o plimbam pe bunica inainte de a vorbi cu notarii, care ne-au cam dezamagit spunand ca la 90 de ani e cam tarziu pt acte. Intre timp am fost cu bunica la un avocat care care si-a dat acordul ca bunica e OK, insa la 2 zile dupa ce am fost la avocat si urma sa mergem la psihiatru, bunica s-a impiedicat si are soldul rupt si operat acum, deci nu mai poate fi dusa la IML, cum ne recomandase ultimul avocat. Stiu ca am asteptat prea mult, insa nu cred ca ingrijeste cineva batrani perfect lucizi care se descurca singuri, nu ingrijeste nimeni batrani de 60 de ani care joaca tenis si citesc psihologie, mi se pare absurd sa nu poti intocmi acte in cazul in care batranul are clar nevoie de ajutor iar cei care il ingrijesc sunt practic "fraierii" care nu pot fi rasplatiti pt efortul depus. Eu si mama mea nu mai avem viata personala, in loc sa ma casatoresc si sa-mi intemeiez si eu o familie, trebuie sa o ridic pe bunica zilnic si sa o pazesc sa nu se ridice din pat. Bunica este lucida in sensul ca a declarat clar ca ne lasa casa noua, inteleg ca sunt multe situatii in care batranul este pacalit in a ceda casa unor persoane care profita de lipsa de luciditate, insa aici este vorba totusi de dovezi, chitante, externari, martori si de o batrana care fara de noi era moarta de cel putin 4 ori . Sa inteleg ca fara acel act psihiatru de la IML nu mai are rost sa facem nici un Testament, contract de intretinere sau de vanzare ?
Am fost la 3 notari pana acum doar eu si mama

deci v-ati plimbat aiurea, pierzand timp pretios, nu ati putut sa o plimbat la notar, dar ati plimbat-o la avocat.
mergeti la un notar, nu mai mergeti la unul din cei 3, ca o sa li se para ciudat. spuneti dvs ca vreti sa icheiati un act de intretinere cu bunica si sa solicitati sa vina acasa ca si-a rupt soldul si nu poate veni sa semneze.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai evident ca avocatul a spus ca i se pare ok, nefiind el cel care semneaza si raspunde pentru act. Mai ales in contextul in care aveti si o matusa dificila cu care nu va intelegeti.
Atitudinea notarilor este justificata. Dvs sunteti pe un butoi cu pulbere in raport cu matusa. Cand va afla de actul respectiv, o sa iasa un scandal monstru, o sa va dea in judecata si pe dvs si eventual si pe notar, pe motiv ca bunica a semnat acte neavand discernamant, ca la varsta asta luciditatea este o exceptie.
Din acest considerent ati fost indrumata sa obtineti un certificat medico legal psihiatric. Nu cred ca ati vrea sa incheiati un contract, care ulterior sa fie anulat pentru lispa discernamantului. Este o masura de siguranta si pentru dvs.
Eu una, nu m-as lega la cap cu un astfel de act. Bunica....sa fie sanatoasa, dar momentul marii treceri nu este foarte departe. Si atunci, mai bine il asteptati si dezbateti succesiunea.
Si da, actele in general se fac la tinerete, cu batranei care joaca tenis, care se pot deplasa, care pot scrie, care pot citi. Exista si o perceptie nu tocmai buna asupra actelor incheiate pe ultima suta de metri cu batrani, care mai au doar o suflare.
Apoi, casa cand a fost dobandita de bunica?
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Bunica a dobandit casa in 2004, cand nu avea nevoie de ajutor.
Intradevar am pierdut luni de zile cu notari care nu au vrut sa se implice in acest caz si din acest motiv am apelat la un avocat, insa cunoastem persoane si rude care au intocmit acte la notar cu batrani declarati cu dementa si varste de peste 86 de ani, deci totusi nu este un caz aparte, majoritatea batranilor ingrijiti sunt in aceasta situatie, cu probleme, doar o persoana foarte "abila" si pragmatica ar intocmi actele la notar in prima zi cand s-ar "inhama" la intretinerea unui batran, din cate mi-ati spus aceste acte la notar trebuie facute inainte ca ingrijirea batranilor sa devina dificila, aici intervenind si o chestiune de etica, in momentul cand iti este usor cu batranul nu te gandesti sa intocmesti acte la notar, pt ca nu te-ai inhamat la ingrijirea batranului pt profit financiar ci pt ca iti este draga persoana respectiva si te simti indatorat sa o ingrijesti, insa in momentul in care esti acuzat pe nedrept de catre matusa, atunci se schimba total abordarea si mi se pare normal sa iti doresti o parte mai mare din casa din moment ce si bunica doreste acest lucru.
Multumesc inca o data pentru sfaturi, sunteti foarte amabili, vom merge la un alt notar !
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2020
felipem, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire? corina danila corina danila As dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire dupa matusa mea care are 89 de ani si isi imprastie averea . Eu, fratele meu vitreg si inca o ruda infiata ... (vezi toată discuția)
Diagnostic de boala psihica pus gresit si expertiza medico-legala cu verdict discernamant diminuat, cum scap de efectele lor juridice Future Future Am o bunica a carei interes e sa profite de mine pentru a lua bani de la stat. Sunt in stare de soc sa aflu ce a fost in stare sa faca fara stirea mea si am ... (vezi toată discuția)
Autoritatea tutelara este obligatorie pt un contract de intretinere? AncaRR AncaRR Buna ziua. Doresc sa inchei un contract de intretinere cu bunica mea in varsta de 92 de ani, insa matusa mea nu este de acord, prin urmare este posibil sa ... (vezi toată discuția)