avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... CREDIT CHIROGRAFAR
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

CREDIT CHIROGRAFAR

Buna ziua ...
numele meu este DAN si am nevoie de sfatul dvs. pentru situatia in care ma aflu :

In data de 09.04.2010 am imprumutat o persoana fizica pentru o perioada de patru luni cu suma de 10.000 euro , imprumut inregistrat la notariat sub forma unui contract de imprumut conform caruia rezulta ca am drept de creditor chirografar (gaj general) asupra bunurilor persoanei in cauza ,ce constituie titlu executoriu .Mentionez faptul ca intre timp persoana(debitoarea) s-a trezit in circumstante dubioase divortata de sotul ei (fapt prevazut si stipulat in document) , iar asupra bunurile comune (reprezentate in mare de doua imobile ) a caror valoare depasesc de cateva ori suma primita , nu s-a deschis inca procedura de partaj .Deasemeni a fost stipulata o dobanda de 0.5% / zi din suma imprumutata (aici as dori sa stiu daca nu cumva intru sub incidenta legii privind actele de camatarie , desi a fost stipulata cu incuviintarea notarului).Din informatiile preluate de pe internet referitoare la intaietatea aplicarii procedurilor de recuperare functie de tipurile de creditori (cu/fara gaj) asupra imprumutatului (din surse cunosc faptul ca datoreaza si bancilor o suma substantiala ) , faptul ca actul notarial are drept de titlu executoriu , as dori sa ma consiliati in ideea procedurilor legale ce trebuiesc urmate pentru a-mi putea recupera suma de bani aferenta imprumutului .
......va multumesc anticipat.....
Cel mai recent răspuns: Andra Denise Dinca , Avocat 14:59, 23 August 2010
In primul rand, creditorul chirografar este cel care are un drept general asupra patrimoniului debitorului, nefiind garantat cu un gaj.Ordinea este urmatoarea ca se da intaietate creditorilor care au constituit un gaj asupra patrimoniului debitorului si numai dupa ce acestia se indestuleaza, respectiv isi recupereaza creanta, atunci vine randul creditorilor chirografari.

Chiar daca acesta este parte a unor credite bancare, este posibil care acesta sa nu fi garantat creditele respective si altfel sunteti la adapost oarecum, nefiind deci vorba de ordinea de preferinta a creditorilor. :)

In situatia in care doriti sa recuperati suma imprumutata puteti depune o actiune in pretentii prin care sa solicitati instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea paratului la plata sumei de 10.000 Euro plus penalitati si cu cheltuieli de judecata, intrucat pentru suma de 10.000 Euro se va stabili o taxa de timbru destul de mare.

Dupa ce veti obtine sentinta civila, o investiti cu formula executorie si apoi mergeti la un executor judecatoresc pentru a incepe executarea silita. Acesta va identifica bunurile urmaribile si apoi va face demersurile corespunzatoare dreptului dv. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea unei sentinte judecatoresti straine in romania NATHAN HATIEGAN NATHAN HATIEGAN Buna ziua. Va solicit o clarificare in legatura cu un subiect care intereseaza in acest moment cel putin 100 000 de Romani aflati in Spania. Toti acestia au ... (vezi toată discuția)
Imprumut tuilleries tuilleries Buna ziua! Am o nelamurire referitoare la anunturile postate pe internet referitoare la imprumuturile de bani printr-un act notarial. Daca se realizeaza acest ... (vezi toată discuția)
Imprumut 10.000 euro - garantii ali18ro ali18ro buna ziua, vreau sa ajut un prieten cu un imprumut de 10.000 euro pentru 1 an de zile, fara dobanda, cu contract notarial, fara garantii. sotia lui nu vrea sa ... (vezi toată discuția)