avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Nu coincide prenumele
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Nu coincide prenumele

Buna ziua si bine v-am gasit! In perioada 1993-2007 am locuit cu chirie intr-un apartament care ulterior a fost inchiriat altei famili.Contractele pt furnizarea cu energie electrica,gaz si apa au fost si inca sunt pe numele meu.Cand am predat acel apartament am dovedit proprietarului ca sunt la zi cu cheltuielile de intretinere urmand sa reziliez respectivele contracte pt a nu intervenii litigii cu noii proprietari.Acum 7 zile am primit o citatie de la tribunal prin care mi se aduce la cunostinta ca suntdat in judecata de catre firma furnizoare de apa pt neachitarea sumei de 1.000 lei apa consumata si 1.200 lei penalitati.Sunt ferm convins ca in cazul in care nu reusesc sa ajung la o intelegere cu noii chiriasi in ceea ce priveste cui ii revine sa achite datoria eu voi fi cel care va trebui sa plateasca.Insa am descoperit (zic eu) o neregula.Anexat la citatia respectiva am primit si o copie a contractului semnat intre mine si firma respectiva. In loc de prenumele meu este trecut un alt prenume.....adica in loc de Ionescu Cristian Gabriel este trecu Ionescu Gabi ....mai exact contractul este semnat de Ionescu Gabi si Apa grup.In rest toate datele privind CNP si CI sunt ale mele.
Intrebarea:
- Credeti ca se poate numi viciu de procedura si atat timp cat nu este numele meu sa reusesc sa nu fiu obligat sa platesc aceste sume?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
the_jackal, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:39, 27 August 2010
Si contractul este semnat de dvs.?
Cate facturi ati platit atunci cand erati chirias?
Proprietarul apartamentului ce parere are de toata situatia aceasta? Stie?
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
smeagull, utilizator
Da. Contractul este semnat de mine. Dar este semnat de mine pt Ionescu Gabi. Am platit toate facturile da la data semnarii acestui contrac pana la data la care nu am mai locuit la acea adresa. Dar sa ne intelegem.Judecatoria a trimis citatia pe numele I.Gabi la adresa la care am locuit inainte.Eu am intrat in posesia citatiei respectivi pt ca am fost anuntat de un fost vecin de existenta acesteia in cutia postala de acolo.Deci eu pe numele meu si la adresa la care eu locuiesc acum nu am primit nimic.Deci eu consider ca pe mine nu m-a chemat nimeni in instanta. Gresesc?!
Multumesc!
:-/Stiti cum e: dvs. puteti considera ca nu ati fost citat, cu oaresce argumente - pentru ca drept ii ca nu ati fost citat legal.
Asta e un aspect, al carei consecinta este ca dvs. nu stiti, formal vorbind, de proces.
Adica nu trebuie sa va prezentati, nu va intereseaza ce se intampla, intr-un cuvant nu este treaba dvs. (cel putin pana nu sunteti ... ca sa zic asa, invitat la proces cu lautari si/sau pana nu primiti o hotararea prin care aveti de platit suma de bani, pe numele Ionescu Gabi, dar pe CNP-ul dvs. - stiu ca cnp-ul nu-i in contract, dar nu stii niciodata cum instanta il afla de undeva... un proces la care dvs. nu sunteti parte / de fata are ... cai nebanuite).
Sunteti dispus sa faceti asta - sa nu va priveasca procesul pana atunci, in speranta ca veti avea noroc?
Mai sa uit sa va spun: de obicei, contractele de utilitati au o clauza prin care clientul se obliga sa anunte furnizorului schimbarile de domiciliu. In lipsa unor astfel de notificari, poate-poate citatia ajunsa la vechiul domiciulu se considera ca a ajuns la domiciliul bun. Poate.

Mai puteti considera - odata ce ati aflat totusi de proces - ca ati fost invitat - chair mai putin exact procedural - si sa va prezentati, si sa ziceti ca nu-i contractul dvs., ca dvs. sunteti Gabriel, nu Gabi, si pe Gabi nu-l cunoasteti, nu stiti cine e.
La care instanta va va intreba (si p dvs. si paote si pe furnizor):
1. e semnatura dvs. pe contract? ia semnati dvs. acilea, pe o foaie, in fata judelui, sa vedem, seamana cele doua semnaturi? (= in limaj juridic, verificarea de scripte) Ia hai sa facem o expertiza grafologica pe care o va plati cel care pierde procesul, se vedem, seamana semnatura lui gabi din contract cu semnatura lui Gabriel din alte acte?
2. in ce imprejurari ati semnat contractul? cumva v-au pacalit cei de la apa, adica a venit un baiat la usa dvs. si v-a rugat sa semnati pe un ... sondaj de opinie, iar acum aflati ca era de fapt un contract? ori ati mers dvs. la furnizor, ati facut demersuri sa cumparati apa de la ei, si ati stiut ce semnat, ba chiar ati cerut sa semnati un astfel de contract?
3. in perioada semnarii contractului, dvs. locuiati in imobilul pentru care s-a facut contractul?
4. ati beneficiat de apa rece?
5. ati platit cumva apa rece?
6. daca ati semnat pt. Ionescu Gabi, cine e acesta? ... daca ati semnat pentru el, tre' sa stiti (ce amuzant ar fi ca de fapt pe proprietar sa il cheme Ionescu Gabi, atunci chiar ati fi scapat) :D
Toate acestea, si multe altele, se vor discuta ca sa se stabileasca daca dvs. sunteti parte in contractul respectiv. (revenind la cele de mai sus, va riscati ca toate astea sa se intample in absenta dvs. de la proces, pe motiv de Gabi si de mutat de la adresa?)
Daca dvs. ziceti ca, din raspunsuri si verificari nu va rezulta cu certitudine ca dvs. erati, in fapt beneficiar al contractului, atunci puteti sustine pana in panzele albe ca dvs. nu sunteti I. Gabi din contractul lor, si puteti linistit fie sa nu va duceti la proces, fie sa va duceti ca sa invocati lipsa calitatii procesuale pasive. Sa-l caute, dom'le, pe Gabi ala, si sa lase oamenii nevinovati in pace!

Cu alte cuvinte, eu va sfatuiesc sa lasati argumentul cu "nu am fost citat" si "nu sunt eu beneficiarul contractului", sau, in orice caz, sa nu va bazati in exclusivitate pe acesta.
O strategie mai constructiva si mai putin riscanta ar fi sa va aparati in fond, deschis si cinstit, cu realitatea, nu cu ... "nu semnai eu contractul, ori daca il semnai, il semnai pentru altcineva".
Faceti cum ati fost indrumat mai sus, sa chemati in garantie pe chiriasul ulterior, a carui datorie, in fapt, o aveti de platit (si poate pe proprietarul imobilului).
Verificati si daca nu cumva s-au prescris datoriile.
Mai pot fi si alte aparari in fond, care tin de proprietar (poate il puteti chema pe acesta in garantie), de contractele de inchiriere si de cel de furnizare apa. Concentrati-va la acestea. ... parerea mea!
Succes.

Nu ma pot impiedica sa nu ma gandesc si la furnizorul ala care a ramas cu ... tzeapa: ce vina are el ca dvs. nu ati schimbat titularul contractului? (nu zic ca n-are bube'n cap, ca a intocmit contracte cu neproprietari, ca a gresit numele, etc.) dar, una peste alta, el v-a dat apa conform intelegerii.
Cata vreme dvs. v-a convenit ca va da apa, o fo' bine. Si daca, atunci cand locuiati in imobil, n-ati fi avut apa vreo cateva luni, atunci l-ati fi dat linistit in judecata, si nu v-ati fi impiedicat de faptul ca nu sunteti I. Gabi. Si ati fi avut surpriza ca l-ati fi ... gasit la domitil, ca nu s-ar fi mutat fara sa va anunte.
Acum, ca dvs. v-ati mutat si nu mai aveti nevoie de apa lui, dar nu i-ati comunicat asta, furnizorul ce era sa faca? De unde sa fi stiut el ca nu va mai trebuie apa, si sa nu va mai dea? Sau ca nu va mai vinde apa dvs., ci lui Popescu?
In final, Popescu beneficiarul de facto al serviciului trebuie a plateasca datoria respectiva, insa vanzatorul de apa n-are de unde sa stie asta pana nu-i spuneti dvs.
Si nici judecatorul.
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie nerestituita, posibila evzaiune fiscala, anaf Iamyou Iamyou Buna ziua! Apelez la dvs. cu speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat. Doresc sa depun o sesizare la ANAF impotriva fostilor proprietari carora le-am fost ... (vezi toată discuția)
Datorii la utilitati - personale sau la bransament? Proprietar-cta Proprietar-cta O cladire in Constanta a fost inchiriat la o societate, si toate utilitatile au fost trecute pe numele lor. Apa, gaz si curent. Dupa 2-3 ani, chiriasii au ... (vezi toată discuția)
Tzeapa chirias doctorATU doctorATU Am incheiat contract inregistrat la circa finaciara intre proprietar si chirias in care se specifica ca ultimul trebuie sa achite chiria si utilitatile, lucru ... (vezi toată discuția)