avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Chiria cheltuiala deductibila
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Chiria cheltuiala deductibila

Buna ziua,
Sunt inregistrata PFA in Brasov si imi desfasor activitatea la Bucuresti.
In Bucuresti locuiesc in chirie cu o persoana cu acelasi statut de PFA ca si mine
Proprietarul este de acord sa semnam un contract de inchiriere imobil care sa ne avantajeze (pe ambele PFA, pentru includerea chiriei ca si cheltuiala deductibila) si doreste inregistrarea contractului la Administratia Financiara

Nu stiu insa ce forma trebuie sa ia contractul: intre 2 parti si apoi subinchiriere / intre 3 parti (!?) / 2 contracte separate, etc? Mentionez ca apartamentul are 3 camere deci putem dovedi ca fiecare PFA foloseste cate un birou si impartirea tuturor cheltuielilor la doi (trebuie mentionat acest lucru in contractul de inchiriere!?)

Apreciez mult un raspuns avizat si eventual un model pentru un astfel de contract sau o sursa unde as putea sa ma interesez.

Va multumesc frumos.

Alexandra
Cel mai recent răspuns: alina851 , utilizator 21:02, 29 August 2010
Proprietara va incheia contract de inchiriere cu fiecare chirias in parte. Important este sa scrie "PFA" (toate datele chiriasului )si sa specifice suprafata inchiriata fiecarei parti. ( o camera, sau 50% din spatiu). De asemenea este important sa mentioneze in contract ca , cheltuielile cu utilitatile vor fi suportate de chirias. Va elibera dispozitie de incasre lunar (pentru sumele cu care va dcontati). Daca are dreptul (daca si proprietara e PFA, elibereaza fact+cht)

spor
Multumesc mult pentru raspuns.

Sa inteleg ca astfel pot folosi orice model de contract de inchiriere dipsonibil online, cu mentiunea precizarii elementelor de identificare PFA, suprafata, plata utilitatilor.

Are un impact financiar negativ asupra proprietarului faptul ca ar trebui sa inregistreze la financiar 2 contracte? (taxe mai mari?)

Proprietarul este persoana fizica fara alt statut.
Din pacate, nu sunt familiarizata cu conceptul dispozitiei de incasare pe care o mentionati.
Este necesara pentru justificarea cheltuielii din contabilitatea PFA-ului? De catre cine se completeza?
Mentionez ca pentru chirie fac plata si in numerar si prin transfer, deorece proprietarul este in majoritatea timpului plecat din tara.

Va multumesc anticipat pentru aceste ultime clarificari.

Alexandra.
1. exista modele chiar la ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE-acolo unde le inregistreaza proprietara (este rubrica pt. clauze);
2.numai daca are peste 5 contracte intr-un an, numai atunci trebuie ca si proprietara sa devina PFA;
3.este un formular pe care il gasiti la imprimerii (completeaza lunar rubricile)-va serveste pt inreg. in registrul jurnal;
4. daca plata se efectueaza prin banca, cu atat mai bine.
Multumesc frumos pentru lamuriri.
Ca sa fiu sigura:
- proprietara plateste sau nu un impozit mai mare pentru ca inregistreaza doua PFA, fata de persoane fizice sau fata de o singura PFA?
Nu. Veniturile se cumuleaza. Impozitul se plateste fct.de venit si nu de nr. de persoane.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile ptr. pfa ionelastr ionelastr Factura la curentul electric poate intra la cheltuieli deductibile daca am un contract comodat?Factura nu este pe numele meu. (vezi toată discuția)
Contract de comodat imobil adriana__b adriana__b Se poate incheia un contract de comodat in cazul urmator? O persoana (locatar) a incheiat un contract de inchiriere cu o societate (locator) pentru un ... (vezi toată discuția)
Imbunatatire spatiu inchiriat birta birta am un contract de inchiriere de la persoana juridica in care se specifica compensarea chiriei cu cheltuielile de imbunatatire spatiu.care sint inregistrarile ... (vezi toată discuția)