avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cheltuieli deductibile ptr. PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cheltuieli deductibile ptr. PFA

Factura la curentul electric poate intra la cheltuieli deductibile daca am un contract comodat?Factura nu este pe numele meu.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:05, 27 Decembrie 2013
Nu poate fi dedusa cheltuiala respectiva daca nu e contract cu furnizorul de energie facut direct pe pfa.
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
george-neagu, moderator
hmm... totusi eu stiam ca daca un PFA face contract de comodat pe o camera dintr-o casa, din moment ce nu se poate pune contor separat si nici nu se muta tot contractul pe
PFA, se poate deduce partea aferenta din factura.
Cred ca la fel e si la spatiile inchiriate, factura venind pe numele proprietarului si nu pe numele chiriasului si totusi chiriasul isi deduce cheltuiala.
Daca ati fi avut contract de inchiriere, in valoarea chiriei includeati si valoarea lunara estimata pentru acoperirea utilitatilor acelui spatiu.
Si alt aspect, tariful la persoanele fizice e altul (mai mic) decat la pfa, firme.
Ultima modificare: Vineri, 27 Decembrie 2013
george-neagu, moderator
Bun, si daca intr-o luna valoarea este mai mare decat cea estimata? Se numesc bani pierduti din firma? Sau daca valoarea este mai mica? Adica chiar nu mi se pare in regula.
In general contractele pentru spatii se fac pe chirie cu utilitatile separate + borderou de plata utililati si copie dupa facturile proprietarului.
In cazul unui PFA, factura ar putea sa fie pe numele PFAului numai in cazul in care spatiul este proprietatea acestuia - cazuri destul de rare.
Aceeasi situatie si pentru cheltuielile la intretinere pe care oricum le plateste daca foloseste spatiul ala.
Nu stiu eu foarte multa contabilitate, dar asta ar insemna ca in cazul de fata PFA-ul nu isi deduce mai nimic - intretinere, lumina, etc. - cheltuieli care in mod normal ar trebui sa fie deductibile.
Adica cam asta se spune si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Si asta numai asa la o cautare sumara.
La cheltuielile de intretinere se aplica ce spuneti dar la lumina, telefon fix, gaze nu.
Contract puteti face si pe baza contractului de inchiriere, nu neaparat sa fie spatiul pe pfa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala nou infiintata niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: am o intreprindere indiv infiintata acum si vreau sa fiu sigura ca nu gresesc. Va fi neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Pfa-cum trebuie sa fac declaratia de venit pentru 2009 in regim real si pina cind? Mircea Cristian Mircea Cristian Am PFA pentru o colaborare,am facut anul trecut estimativul pentru 2009,am o hirtie cu venitul brut si net(oprit la baza 10%),iar acum trebuie sa fac realul ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b : nelamurie legat de tva radubcrisan radubcrisan Am o factura sa zicem in valoare de 100 lei total din care 24 lei TVA eu pot sa deduc doar 45% din aceasta factura, deoarece este o factura de curent pe imobil ... (vezi toată discuția)