avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor

Buna seara,
Am o mare nedumerire de ordin juridic.
Pe scurt, in urma decesului bunicilor a ramas o mostenire ce consta intr-o suprafata de teren extravilan si una intravilan. La moartea bunicii (2001), am primit de la notariat o citatie de prezentare la dezbatere sau de trimitere a unei procuri in care sa specific daca accept sau nu mostenirea. Am trimis atunci imediat procura de acceptare.
Acum doresc sa devin unicul proprietar al partii de intravilan (casa batraneasca si gradina aferenta). Ceilalti mostenitori ( trei matusi si fratele meu) sunt de acord.
Ma lovesc de o problema. Matusile imi zic ca trebuie dezbatuta mostenirea mai intai. Eu nu inteleg cum de nu s-a facut aceasta dezbatere daca atunci cand am fost citata scria clar: ,,....sa va prezentati la dezbaterea succesiunii bunicilor dvs.....Puteti trimite declaratie de acceptare sau renuntare la succesiunea....etc."
In plus, exista un certificat de mostenitor aflat in posesia matusilor in care mi s-a spus ca suntem trecuti toti mostenitorii. Acest certificat eu nu l-am vazut deoarece nu au vrut sa imi dea copie dar ii stiu nr. si dosarul in care se afla la notariat (la un moment dat mi-au dat aceste date ptr a trimite o imputernicire de vindere a terenului nostru, al meu si al fratelui meu, din extravilan; vanzarea nu a mai avut loc)

Este nevoie de inca o dezbatere?
Ce pasi trebuie urmti succesiv pentru a deveni proprietarul casei si a terenului aferent acesteia pentru a ma putea muta acolo si a-mi construi o casa?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 11:01, 26 August 2010
Inteleg ca ati trimis acceptarea pentru mostenirea dupa bunica dumneavoastra in 2001. Ce s-a intamplat cu deschiderea mostenirii dupa bunicul dumneavoastra? A fost facuta?
Daca exista ambele certificate de mostenitor atunci nu mai trebuie sa mai deschideti vreo succesiune, ci ar trebui sa procedati la iesirea din indiviziune, pe care o puteti face la notar sau in instanta.
trebuie facuta iesirea din indiviziune, cadastru, intabularea si apoi puteti sa vindeti.
daca va intelegeti intre mostenitori cred ca cel mai ieftin este sa promovati o actiune de iesire din indiviziune in instanta , iar la primul termen sa stingeti litigiul printr-o tranzactie.
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns.
Bunicul a murit cu mult timp inainte, in 1983, ca si tatal meu. Titlul de proprietate, cu tot ce a ramas ( suprafata teren intravilan si extravilan ) este pe numele bunicii, care a decedat in 2001.

Deci nu mai este nevoie de nici o dezbatere?
Trebuie sa mergem cu totii la notar si sa imi dea fiecare procura de renuntare ( sau partaj ) ? Una din matusi vrea o suma de bani pentru partea ei.

Cum trebuie sa procedez cel mai simplu si fara probleme (nu vreau sa ajungem la instanta, matusile mele sunt in varsta) . Mentionez ca vreau sa devin proprietar pe locul de casa si terenul aferent, pentru a-mi putea construi o casa acolo si a ma putea muta definitiv. Nu vreau sa am probleme pe viitor.

Va multumesc din suflet pentru timpul acordat
Acum doresc sa devin unicul proprietar al partii de intravilan (casa batraneasca si gradina aferenta). Ceilalti mostenitori ( trei matusi si fratele meu) sunt de acord.

Verificati in primul rand dosarul de la notar. Luati de la acesta certificatul de mostenitor. Acolo scrie cota fiecaruia. Din moment ce sunteti intelesi, faceti contract de vanzare-cumparare pe partile fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire dupa bunici ADELA.B ADELA.B Buna ziua , Ma confrunt cu o problema de dezbatere . Bunicii mei au decedat si tatal meu a decedat si nu s-a facut dezbaterea de mostenire asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune Geo57 Geo57 In urma decesului tatălui meu in 2012, am moștenit, împreuna cu unchii (3) si mătușile (4) , in județul Argeș , 17600 mp de teren extravilan si 1000 mp ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire Luca Dorina Luca Dorina Buna seara, Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de ordin juridic: Bunicul meu din partea tatalui a decedat in 1983, tatal meu (fiul) ... (vezi toată discuția)