avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... rele tratamente aplicate minorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

rele tratamente aplicate minorului

pentru aceasta infractiune, poate mama minorului sa depuna plangerea impotriva tatalui care il terorizeaza?
Sa se adreseze parchetului de pe linga Judecatoria in raza careia locuieste cu plingere penala solicitind sa se ia si masuri de protectie impotriva tatalui abuziv.
Cu siguranta da. Mama e cea mai in masura sa perceapa aceste rele tratamente si sa incerce sa le stopeze pentru a-si apara copilul.

Daca actiunile tatalui au depasit acele mici ,,cortectii" pe care un parinte le mai aplca uneori copilului, mama sa se adreseze si Directiei pentru protectiea copilului pentru a se efectua o ancheta .Daca in urma anchetei va reisesi ca intr-adevar tatal a pus in pericol grav sanatatea..integritatea corporala a copilului , ar putea fi decazut din drepturile parintesti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Relele tratamente aplicate minorului sunt sanctionate penal cu inchisoarea.
Asadar, daca tatal are un comportament abuziv , prin care pericliteaza sanatatea , integritatea copilului si dezvoltarea acestuia, in pofida faptului ca rezultatul ar fi consituit de consecinte ce tin de psihicul minorului, poate fi aplicata pedeapsa cu inchisoarea.
Elementul material al acestei infractiuni poate fi constituit prin acte materiale , insa si prin unele de natura psihologica, prin care un copil este traumatizat.

Sesizati politia cu o plangere penala.Ulterior, sotului dumneavostra ii va fi luata o declaratie, prin care-si va exprima pozitia cu privire la conduita agresiva asupra propriului copil.
Dumneavoastra, cunoscand imprejurarile in care fapta a fost savarsita, aveti calitatea de martor.
Totodata, orice persoana care a vazut cele intamplate sau , din surse indirecte, are cunostinta atitudinii necorespunzatoare a tatalui, va poate sustine punctul de vedere.

Insa, un conflict de drept penal este posibil sa-l alimenteze mai mult pe cel deja existent , de familie.

Pentru a va apara copilul, care , intr-un moment de dificultate, trebuie sa gaseasca aliati, va puteti adresa Protectiei Copilului, unde minorului i se poate oferi consiliere psihiologica , prin care ar depasi cu mai multa usurinta aceasta suferinta.

Si un mediator poate avea in vedere aceasta cauza concreta.
E importanta modalitatea de solutionare, care , din punctul meu de vedere, trebuie sa serveasca interesului superior al copilului .
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara tuturor
Exista vreo similitudine intre infractiunea de ,,rele tratamente alicate minorului" prev de art. 306 CP si infractiunea de,, nerespectare a programului de relatii personale" prev de rat. 307 (alin 2) ?
Si aici ma refer in special la cazul in care un parinte ,cu rea credinta, dupa ce initial spala creierul copilului in asa mod incat acesta incepe sa-si urasca celalalt parinte si sa refuze sa se intalneasca cu acesta, refuza sa lase copilul sa mearga la celalalt parinte conform programului stabilit de instanta (viata a dovedit ca sunt ff cazuri din astea) .
art. 306 CP = Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de către orice persoană căreia minorul i-a fost încredinţat spre creştere şi educare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Mai exact faptul ca un parinte nu respecta frecvent ( sau deloc) programul de relatii personale stabilit de instanta in favoarea copilului cu celalalt parinte, treptat copilul ca urmare a ,, spalarii creierului "de catre parintele rezident incepe sa respinga contactul cu celalalt parinte de care devine tot mai strain.
In aceasta situatie se poate considera ca acel parinte a pus in primejdie grava prin nerespectarea programului dat de instanta a dezvoltarii intelectuale sau morale a copilului tinand cont ca deja copilul ajunge sa fie afectat psihic de lipsa acelui parinte?
Nu ma refer la acea parte din continutul infractiunii care se refera la violenta fizica, batai, vatamari corporale si care de obicei lasa urme pe corpul copilului , ci la partea psihica a situatiei.
multumesc

Alte discuții în legătură

Copii minori karl_holcroft karl_holcroft Buna seara, Am doi copii minori, de trei ani si jumatate, fetite gemene, si intr-un din zile, acum o perioada probabil cateva luni, fiind afara cu ele, una ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autoritatii parintesti luminita1982 luminita1982 buna ziua intrun proces de exercitarea autoritatii parintesti exclusiva am o fetita de 7 ani este posibil ca instanta sau eu sa cer sa fie audiata? tatal ei ... (vezi toată discuția)
Decadere drepturi parintesti dangelescu100 dangelescu100 Buna ziua, In cazul in care doi parinti nu sunt casatoriti, copilul este recunoscut de tata si-i poarta numele. Timp de 4 ani nu s-a interesat de copil sub ... (vezi toată discuția)