avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ord 58 / 2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ord 58 / 2010

asociatiile de proprietari intra sub incidenta OUG 58/2010?
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
OANA GHEORGHE, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:36, 21 Septembrie 2010
se pare ca da,citez precizarea CNPAS:
25 August 2010

UNELE PRECIZARI cu privire la aplicarea prevederilor OUG nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar–fiscale

Avand in vedere ca incepand cu data de 1 iulie 2010 au intrat în vigoare prevederile OUG nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.573/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale face urmatoarele precizari:

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar–fiscale, reglementeaza, printre altele si asigurarea în sistemul public de pensii a persoanelor fizice care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale. În vederea aplicarii prevederilor acestui act normativ, s-a aprobat H.G. nr.791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal;

Modelul de declaratie de asigurare prevazut de Anexa nr.2 la H.G. nr.791/2010 se regaseste si pe site-ul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (Formulare utile-Avocatnet.ro), la Sectiunea Contributii;

Declaratia de asigurare se depune pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara celei în care s-au realizat venituri de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate. Pentru Municipiul Bucuresti, declaratia de asigurare se depune la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti;

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, datoreaza contributii individuale de asigurari sociale în cota de 10,5 % din venitul net realizat.
Venitul net realizat este determinat în cazul contabilitatii în partida simpla, ca diferenta între venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului Fiscal, iar în cazul normelor anuale de venit este determinat pe baza acestor norme anuale de venit;

Venitul net asigurat nu poate depasi plafonul de 5 salarii medii brute pe economie. Pentru anul 2010, salariul mediu brut pe economie este de 1836 lei.

În vederea evitarii dublei impuneri, în baza uneia si aceleiasi calitati (persoana care realizeaza în mod independent venituri de natura profesionala), este exclus ca, pentru aceeasi luna, sa se efectueze o plata a contributiei de asigurari sociale pentru declaratia depusa în baza Legii nr.19/2000 si o alta pentru declaratia depusa în baza art.III din OUG nr.58/2010.

Precizam ca activitatile desfasurate în mod independent, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite conform prevederilor Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente.persoanele care se regasesc in aceasta situatie se asigura, in mod obligatoriu, potrivit prevederilor OUG nr.58/2010,pe declaratia de asigurare mentionata mai sus. Cota de contributie de asigurari sociale este de 10,5% din venitul net realizat.

Referitor la încasarea contributiilor reprezentand “Contributia de asigurari sociale de la persoane care realizeaza venituri de natura profesionala cu caracter ocazional”, Ministerul Finantelor Publice a aprobat completarea indicatorilor privind finantele publice prin introducerea subcapitolului 21.03.09 la capitolul “Contributiile asiguratilor”. Casele teritoriale de pensii vor comunica indicativul contului in care se va face colectarea contributiilor.

CONTUL DESCHIS PE SEAMA CJP PRAHOVA, IN CARE SE VA INCASA CAS DATORAT DE ALTE PERSOANE ASIGURATE, IN BAZA OUG 58/2010:

BENEFICIAR: CASA JUDETEANA DE PENSII PRAHOVA
PLOIESTI, STR. NICOLAE IORGA, NR.1
COD FISCAL: 13599310
COD IBAN: RO43TREZ52122210309XXXXX
DESCHIS TREZORERIA PLOIESTI
EXPLICATII: PLATA CAS PENTRU NUME......, CNP...........
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
sacalul09, utilizator
angajatii asociatiei : presedinte, administrator, cenzor sau femeia de serviciu care au conventii civile si platesc la fisc impozitu de 16% in fiecare luna pt salarii respective...trebuie sa plateasca si ei somaj, pensie,sanatate, etc ?
Angajatii asociatiei, ca de fapt asta sunt, angajati, intra sub incidenta art I din OUG 58, iar activitatea lor va fi reconsiderata dependente. Drept urmare asociatia de proprietari va proceda ca in cazul oricarui angajat cu CIM. Va retine si va plati contributiile datorate de acestia in numele lor.
Pensionarii nu datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj pentru veniturile de natura profesionala

A fost raspunsul din 30 August 2010 postat de Drd. Ana Cioriciu Stefanescu la intrebarea: "Un pensionar care are o conventie civila si obtine ocazional venituri plateste contributiile de asigurari sociale, sanatete si somaj?"

Sursa: www.avocatnet.ro/con ...
dar daca nu este pensionar, ci este bugetar si mai face si munca la asociatie ,ia si de aici ceva banuti, plateste in baza conventiei civile cei 16%impozit la stat..mai trebuie si altceva?

Alte discuții în legătură

Contribuii pfa pensionar mihail ch. mihail ch. O persoana cu PFA care de trei luni este in pensie pentru limita de varsta, dar continua activitatea, mai trebuie sa depuna declaratia de CAS? conform ... (vezi toată discuția)
Pfa platitor de contributii sociale gabihob gabihob Un expert contabil este angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata pe post de economist la o societate comerciala. In afara orelor de program ... (vezi toată discuția)