avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea domiciliului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea domiciliului

As dori sa stiu ce se intampla daca sotul este dat la"parasire de domiciliu"?El este plecat din tara si nu isi asuma raspunderea asupra familiei.Mentionez ca nu suntem divortati.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:26, 26 August 2010
Sincer? Nu se mai poarta parasirea de domiciliu!Daca omul o fi plecat la munca in strainatate, nu are cum sta in domiciliul din tara.
Ca nu isi asuma responsabilitatea familiei, asta este alta problema.
Aveti posibilitatea sa inaintati actiunea de divort, sa solicitati incredintarea minorului(lor) si pensie de intretinere.
Sau puteti formula plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie, respectiv pentru faptele reglementate si sanctionate de art. 305, alin.1, lit a si b C.pen, conform cu care săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
In cazul de fata nu cred ca sunt sanse pe abandon de familie.....e cam dificil de demonstrat aceasta infractiune in acest stadiu.
Totusi se poate solicita prin instanta obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere pentru minori si dupa ramanerea definitiva a hotararii nu plateste cu rea credinta timp de 2 luni pensia stabilita puteti sa faceti plangere penala pentru abandon de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon de familie ovidana ovidana Daca sotia a plecat in strainatate si a parasit atat sotul cat si pe cei doi copii minor,intrerupand orice legatura cu acestia, poate fi data in judecata pt ... (vezi toată discuția)
Abandon familial Vivian Ingrid Vivian Ingrid As dori sa stiu cand anume poate fi cineva reclamat pentru abandon familial si care sunt conditiile declararii acestuia? (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)