avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon de familie

Daca sotia a plecat in strainatate si a parasit atat sotul cat si pe cei doi copii minor,intrerupand orice legatura cu acestia, poate fi data in judecata pt abandon de familie? Care este procedura si unde trebuie introdusa actiunea?
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Feraru Diana , Avocat 19:22, 11 Octombrie 2011
Abandonul de familie este o infractiune prevazuta de Codul penal in una din urmatoarele modalitati:

- parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;

- neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;

-neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Prima situatie prevazuta de Codul Penal, parasirea implica o actiune de indepartare de la domiciliu a celui obligat la intretinere, iar alungarea presupune, dimpotriva indepartarea de catre faptuitor a celui indreptatit la intretinere, de la domiciliul sau. Lasarea fara ajutor implica din partea celui obligat la intretinere o atitudine de pasivitate; acesta nu pleaca de la domiciliu si nici nu il indeparteaza de la domiciliu pe cel indreptatit la intretinere ci, continuand sa stea impreuna, nu ii furnizeaza mijloacele de trai necesare.

In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Abandonul de familie se pedepseste in cazurile prevazute de art. 305 CP, la lit. a) si b) cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c) cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon al minorului in custodie? yvvv yvvv In urma divortului minorul este incredintat mamei. In ce conditii aceasta poate lasa in grija vecinilor, bonei...ect minorul atunci cand pleaca pentru cateva ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului conjugal cosmina05 cosmina05 Buna seara tuturor, Am si eu o mare problema de curand am intentat actiunea de divort ,intentionez sa parasesc domiciliul conjugal insa sotul meu ma ameninta ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului morenitaG morenitaG As dori sa stiu ce se intampla daca sotul este dat la\"parasire de domiciliu\"?El este plecat din tara si nu isi asuma raspunderea asupra familiei.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)