avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se recalculeaza pensia la trecerea de la pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se recalculeaza pensia la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta?

Pensionara pe caz de boala, are 12 ani de munca si 6 ani de pensie de boala, gradul 2 de handicap, nascuta in martie 1964.
1. Anii petrecuti in pensie de boala se adauga la calculul perioadei stagiului de cotizare?
2. Cum se va calcula la implinirea varstei de pensionare perioada de contributie la sistemul de pensie?
3. Se poate incheia contract de asigurare cu Casa de Pensii, ca sa plateasca contributie ca si cum ar lucra, ar ajuta asa ceva la marirea pensiei la implinirea varstei de pensionare?

Asiguraţii care au realizat, în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, stagiul de cotizare prevăzut de lege, după cum urmează:
• cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap grav → reducere cu 15 ani a vârstei standard de pensionare;
• cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap accentuat → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare;
• stagiul complet de cotizare, în caz de handicap mediu → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare.
În cazul nevăzătorilor care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare ca nevăzător → pensia se acordă indiferent de vârstă.

În sistemul public, stagiul de cotizare este constituit din perioadele pentru care s-a datorat contribuţia la begetul asigurărilor de stat de către angajator şi asigurat sau, după caz, s-a datorat şi plătit de către asiguraţii cu declaraţie de asigurare socială sau cu contract de asigurare socială, precum şi din perioadele în care persoanele asigurate au plătit contribuţii de asigurări sociale în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

Sursa: [ link extern ]

1. "handicap preexistent calităţii de asigurat" - handicap din nastere?
2. "cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, în caz de handicap accentuat → reducere cu 10 ani a vârstei standard de pensionare" - doua treimi inseamna 20 de ani?
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
DanTM, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:07, 21 Octombrie 2010
Cu multa placere. :)
Nu am cum sa va spun acum, de la 1 ianuarie va fi in vigoare legea privind sistemul unitar de pensii publice. Legea este inca la Parlament, urmand sa se modifice tocmai anexa cu varstele standard si stagiile doamnelor (ceva asemanator anexei 3 nu va mai exista).
Am gasit proiectul acelei legi, art.49 este destul de explicit cu subiectul ridicat de mine si explicat de dumneavoastra.
Sunt curios cum se va calcula pensia in lipsa anexei!
Haideti sa asteptam sa apara legea privind sistemul unitar de pensii publice si discutam atunci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)
Pensionare invaliditate mihailaion mihailaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea intrebare: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Pensionare chris_04 chris_04 Mama mea are incadrare handicap accentuat si pensie de invaliditatedin 2009. Mi sa spus ca o pot scoate in ianuarie 2017 la pensie, fiind nascuta in iulie ... (vezi toată discuția)