avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare invaliditate

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea intrebare:
Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am gradul 1 de handicap grav, fac dializa, iar in 20.09.2012, m-am pensionat conform deciziei medicale in baza legii 263/2010 art.68-1c.La data pensionarii in decizia de invaliditate este trecut ca data ivirii invaliditati este data de depunere al dosarului pentru solicitare a pensionarii respectiv luna 08.2012, lucru total neadevarat, boala mea fiind de natura genetica si a aparut cum este firesc la data nasterii mele.
Consider ca trbuia sa fiu pensionat conf.prevederilor legii 19/2000, art.47, al.1lit.a.
Art. 47. - (1) Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 3, astfel:
a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.
Mentionez ca am un grad de cotizare(ani de munca) de 22ani 11luni si27 zile, iar toata aceasta perioada s-a achitat cotizatiile salariale.
Credeti ca este corect cum s-a facut pensionarea mea?
Consider ca am primit o pensie foarte mica comparativ cu salariile mele din ultima perioada.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
mihailaion, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihailaion , utilizator 11:02, 3 Octombrie 2014
1. Ati mai primit postat asemenea intrebare si pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

2. - Daca ati fost pensionat in anul 2012 era si normal si legal ca pensionarea sa se faca in baza Legii 263/2010.
- Exista si in Legea 263/2010 un articol care spune:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

3. Asa ca daca aveati obiectiuni trebuia sa contestati decizia de pensionare in termenul legal.

4. Pesemne ca nu ati reusit sa dovediti, nu ati avut actele necesare, ca handicapul dvs. este
preexistent calitatii de asigurat.

5. Incercati sa intrebati si la Casa Nationala de Pensii Publice, pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org
Boala polichistoza renala este dobandita genetic de la parinti(mama mea a decedat la 47 ani de aceasta boala), iar in 2009 cand am inceput dializa s-a emis certificatul de handicap gr.I grav, insa aceasta bola a fost transmisa de la parinti la data nasteriea mele respectiv 31.03.1970.Deci firesc handicapul este preexistent calitatii de asigurat, numai ca trebuia putina bunavointa si atentie din partea comisiei de pensionare care sa incadreze in lege cum trebuie.Nu trebuia sa depun vre-un document suplimentar.La data inceperii dializei eram sub efectul bolii agravate, si a socului dializei si nu cunosteam legea foarte bine ca sa pot ataca decizia de pensionare in termen legal.
In urma indrumarii Dvstra am scris la Casa Nationala de Pensii Publice, pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org, unde am explicat situatia, sa vad ce vor raspunde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare pensie de invaliditate mihailaion mihailaion Va supun atentiei urmatoarea sesizare- contestatie: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Sotul meu are retinopatie pigmentara nedeianumarioara nedeianumarioara sotul meu are retinopatie pigmentara boala de oichi -are grad grav cu insotitor ,am fost la casa de pensii si am intrebat daca se incadreaza sa iasa la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata in cazul unui handicap obtinut la varsta de 6 ani dobroghii dobroghii Am 64 ani si la varsta de 6 ani am dobandit un handicap in urma bolii de poliomelita(epidemia din 1956),ramanand cu un handicap mediu(dupa operatii si ... (vezi toată discuția)