avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Penalitati sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Penalitati sanatate

Buna ziua,
Imi puteti spune ce procent de penalitate se aplica pe zi, pentru neplata la timp a asigurarrlor de sanatate pe trim. I si II pe anul 2010?
Eu stiam ca este de 0,1% pt. fiecare zi de intarziere.
Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 19:42, 28 August 2010
Am uitat sa precizez ca este vorba despre un PFA.
I. Pană la data de 1 iulie 2010 se datoreaza dobanzi de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi intarziere;
II. Dupa data de 1 iulie 2010 pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.
a. Nivelul dobânzii de întârziere este de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere
b. Penalităţi de întârziere
(1) Plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale se sancţionează cu o penalitate de întârziere datorată pentru neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale principale.
(2) Nivelul penalităţii de întârziere se stabileşte astfel:
a) dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse;
b) dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse;
c) după împlinirea termenului prevăzut la lit. b), nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.
Penalitatea de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor
Va multumesc foarte mult!
Dar daca nu am realizat nici un venit din PFA ( am declarat doar un venit estimat) si sunt si salariata cu CIM nedeterminat la o institutie de stat pt. care platesc CASS, mai trebuie sa platesc asigurari de sanatate la PFA?
Daca sistemul de impozitare este cel real si nu ati realizat venituri nu se platesc contributiile individuale, iar in cazul impozitarii pe baza normei de venit se depun declaratii si platesc lunar contributiile individuale cas 10,5% si contributie somaj 0,5%, prin aplicarea cotelor la norma de venit/12. Cass de 5,5% se plateste trimestrial si cota se aplica asupra sumei reprezentand venitul asigurat, care poate fi venitul din decizie de impunere a fiscului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorari si penalitati neplata in termen a cass adimicu adimicu Buna seara, Va rog sa-mi spune care este procentul ( pe zi) la calculul majorarilor de intarziere pt. plata contributiei la sanatate a unui PFA, pt. trim.I si ... (vezi toată discuția)
Pfa plati cercetasa cercetasa pfa cu taxa semestriala fixa daca nu am platit anul asta 2 rate si platesc la sf. anului tot patesc ceva in afara de penalitati? executare silita cumva/ (vezi toată discuția)
Am intarziat cu plata impozitelor ....ce poate insemna asta? workdav workdav Buna ziua , dupa cum spune si titlul am o intarziere la plata TVA de cca 1 luna de zile si la plata contributiilor sociale ...CAS etc de cca 2 saptamani, tin ... (vezi toată discuția)