avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... închidere autorizaþie de construire
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

închidere autorizaþie de construire

Am o casă în contrucţie la stadiul "în roşu" cu geamurile exterioare montate. Construcţia a început acum 2 ani, după eliberarea autorizaţei de construire. În urmă cu un an am obţinut prelungirea autorizaţiei de construire, care a expirat la jumătatea lunii august, anul curent. Din lipsă de fonduri nu pot continua lucrările. Deşi m-am adresat primăriei pentru întabularea casei, am fost respins pe motiv că nu este tencuită la exterior. Mai mult mi s-a cerut o taxă (foarte mare după părerea mea) pentru închiderea autorizaţiei de construire. Deasemenea mi s-a mai spus că pentru continuarea lucrărilor trebuie să solicit o nouă autorizaţie de construire.
În sensul celor menţionate mai sus, vă rog să mă lămuriţi cu următoarele probleme:
1. Care sunt condiţiile de întabulare a casei (eventual şi actul normativ în care sunt precizate şi explicate)?
2. Este legală această taxă de "închidere a autorizaţiei de construire", deoarece (din câte m-am documentat eu) în Legea 50/1991 republicată se vorbeşte de regularizarea taxelor către emitent (respectiv Primărie) la finalizarea lucrărilor?
3. Există varianta "sistării lucrărilor pe o perioadă .......", prin care să nu mai fie necesară plata acestei taxe? Întreb acest lucru deoarece î-mi construiesc casa din venituri salariale iar finalizarea lucrărilor mai poate dura ceva ani. În aceste condiţii s-ar putea să mă coste mai mult taxele decât casa.
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: cotetm , utilizator 12:51, 21 Februarie 2014
1. Pentru intabulare aveti nevoie de documentatie cadastrala, autorizatie de construire si procesul verbal de receptie finala.
2. Autorizatia de construire poate fi prelungita o singura data; bine ar fi fost daca solicitati o perioada de 24 de luni, insa acum nu prea mai aveti ce face; probabil ca o sa vi se faca un proces verbal de receptie partiala si pe baza lui se face regularizarea taxei; cand o sa vi se emita o noua autorizatie, aceasta va fi pentru lucrarile ramase .... nu pentru intreaga constructie; pe baza procesului verbal de receptie partiala, puteti nota cladirea in cartea funciara pe care o aveti deschisa pentru teren;
3. Daca v-a expirat autorizatia sunteti obligata sa sistati lucrarile pana o sa aveti banii necesari pentru o noua autorizatie si continuarea lucrarilor; regularizarea insa trebuie sa o achitati pentru ca autorizatia a expirat; se spune la terminarea lucrarilor pentru ca in general in perioada de valabilitate a autorizatiei se finalizeaza lucrarile; insa regularizarea se face pe baza fiecarei autorizatii de contruire emise.
În urma răspunsului dumneavoastră mai am totuşi câteva nelămuriri şi anume:
1. Dacă taxa pentru autorizaţia de construire a fost de 943 RON, prelungirea valabilitaţii ei a fost de 283 RON, este posibil ca regularizarea (închiderea autorizaţiei - termenul compartimentului de specialitate din Primărie) să fie în sumă de 1782 RON?
2. Valoarea acestor taxe este stabilită prin lege sau prin Hotărâre a Consiliului Local ?
Am si eu o problema de genul cu inchiderea autorizatiei de constructie?
In anul 2011 am inchis autorizatia de constuctie la o casa p+m am platit tot in regula ,dupa un an ma trezesc in posta cu o citatie si imi spune ca in urma controlului curtii de conturi primaria nu a aplicat corect legea x si in legatura cu autorizatia asta de constructie si mai avem mde plata pe langa 400 ron inca 900 de ron.Bine am fost in audienta la primar care nu stia nimic nu se baga etc.
Acum doua zile la financiar cand am vrut sa platesc impozitul la casa m-am trezit ca ma de plata si cei 900 ron plus penalizari.
V-ati intalnit cu asemeneaq cazuri ce este de facut??? in asemenea situatii nu mi se pare corect!
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
cotetm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie necasara sau nu? flory_vladeanu flory_vladeanu Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie.. Construiesc o casa din 2004, autorizatie de constructie a expirat, am fost la Inspectoratul de Stat in ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire expirata AdrianDP AdrianDP Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si poate reusiti sa ma lamuriti. In Iunie 2008 am obtinut o autorizatie de contruire pe o perioada de 36 de ... (vezi toată discuția)
Expirare autorizatie constructie prelungita Irina Iacob Irina Iacob Buna seara, In anul 2008 am obtinut autorizatie de constructie casa pe 3 ani. In anul 2011 am prelungit autorizatia cu perioada maxima, respectiv inca un an. ... (vezi toată discuția)