avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... probleme de religie la copil , parinti divortati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

probleme de religie la copil , parinti divortati

Buna ziua , sunt divortata din 2006, am o fetita de 10 ani care mi-a fost incredintata spre crestere si educare . Atat eu cat si fostul meu sot suntem de religie greco catolica , am botezat si fetita in aceeasi religie .
Am aflat de o saptamana , ca in weekendurile in care e la el , merg impreuna la o biserica penticostala . Se intampla de 1 an de zile acest lucru .
L-am sunat sa il intreb de ce nu mi-a cerut parerea si sa ii spun ca nu sunt de acord ca fiica noastra sa mai mearga la acea biserica . Cel putin pana e minora ca mai incolo ....
A refuzat categoric sa tina cont de rugamintea mea zicand ca el face ce vrea si merge unde vrea in weekendurile sau in zilele in care fetita e la el .
Cum pot sa rezolv acest lucru pe cale legala ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ioanador2006 , utilizator 19:42, 15 Septembrie 2010
eu m-as consulta cu un reprezentant al bisericii greco catolica si dupa aceea ...este greu de dat sugestii,poate sunt persoane pe acest forum care s-au confruntat cu astfel de situatii.multa bafta.
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Art. 27

(1) Copilul apartinand unei minoritati nationale, etnice, religioase sau lingvistice are dreptul la viata culturala proprie, la declararea apartenentei sale etnice, religioase, la practicarea propriei sale religii, precum si dreptul de a folosi limba proprie in comun cu alti membri ai comunitatii din care face parte.
(2) Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii asigura si urmareste exercitarea drepturilor prevazute la alin. (1).

Parintele caruia i-a fost incredintat copilul , spre crestere si educare, alege apartenenta religioasa a acestuia, insa , schimbarea acesteia si primejduirea evolutiei spirituale a minorului este solutionata de instituitia sus mentionata.

Totodata si parintii ale caror opinii sunt diferite se pot adresa acesteia.


Art. 6 din aceeasi lege aminteste ca :

Respectarea si garantarea drepturilor copilului se realizeaza conform urmatoarelor principii:
a) respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului;
b) egalitatea sanselor si nediscriminarea;
c) responsabilizarea parintilor cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti;
d) primordialitatea responsabilitatii parintilor cu privire la respectarea si garantarea drepturilor copilului;
e) descentralizarea serviciilor de protectie a copilului, interventia multisectoriala si parteneriatul dintre institutiile publice si organismele private autorizate;
f) asigurarea unei ingrijiri individualizate si personalizate pentru fiecare copil;
g) respectarea demnitatii copilului;
h) ascultarea opiniei copilului si luarea in considerare a acesteia, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate;
i) asigurarea stabilitatii si continuitatii in ingrijirea, cresterea si educarea copilului, tinand cont de originea sa etnica, religioasa, culturala si lingvistica, in cazul luarii unei masuri de protectie;
j) celeritate in luarea oricarei decizii cu privire la copil;
k) asigurarea protectiei impotriva abuzului si exploatarii copilului;
l) interpretarea fiecarei norme juridice referitoare la drepturile copilului in corelatie cu ansamblul reglementarilor din aceasta materie.

In cazul in care un copil este periclitat prin schimbarea religiei , poate fi sesizata instanta de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Art. 43 al. (1) Cod Fam spune ca "Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti." deci acesta are dreptul exclusiv de a hotara in privinta religiei copilului respectand evident drepturile copilului in acest sens conform prevederilor Legii 272/2004.
Conform art. 43 al. final parintele "caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala". Dreptul de a veghea ii ofera acestuia un rol subsidiar de a supraveghea educatia copilului inclusiv in domeniul religios si nu acela de a intervenii in acest proces.

In opinia mea se poate promova o actiune inpotriva tatalui in baza art. 43 Cod Fam prin care instanta sa interzica acestuia sa mai intervina, in orice fel, pe durata programului de vizitare, in educatia religioasa a copilului. Ulterior in caz de nerespectare a dispozitiilor instantei acestuia i se poate face plangere penala privind nerespectarea hotararilor judecatoresti.
Este adevarat ca va puteti incerca sansele in instanta, orice persoana are dreptul sa apeleze la justitie,dar ma indoiesc puternic de faptul ca un judecator ar putea interzice tatalui sa-l duca pe copil la acea biserica decat daca dumneavoastra reusiti sa demonstrati in vreun fel ca minora are de suferit in urma vizitelor la acea biserica ( lucru de care ma indoiesc). La urma urmei ar trebui sa dati dovada de tact, sa lasati la o parte resentimentele pe care le aveti fata de fostul sot si sa va bucurati ca tatal isi duce copilul tot la o biserica crestina, si nu la discoteca, baruri de noapte etc. Oricum copilul cand va creste isi va alege singur confesiunea pe baza propriilor convingeri, iar nu pe baza botezului primit la nastere sau a unei eventuale hotarari judecatoresti. Daca dvs ii creati acum o trauma razboindu-va cu tatal din cauza religiei copilul ar putea sa perceapa religia ca pe o sursa de stres si s-ar putea ajunge la un rezultat total opus celui dorit de dvs. Fiti mai toleranta - crestinismul inseamna toleranta. Bafta!
Eu sunt de parere sa mergeti cu fiica dv. la o moschee sau de ce nu intr-o biserica ortodoxa,puteti sa vizitati si o biserica adventista si de ce nu o biserica greco catolica...in fiecare saptamana cate una....la sfarsit dezbateti cu fiica ce ati vazut pe unde ati fost....o sa vedeti cum se schimba problema!!!!

Alte discuții în legătură

Ce religie va avea copilul lucian3087 lucian3087 buna ziua,mentionez ca prietena mea asteapta un copil si nu este botezata in momentul de fata in nici o religie,asadar este tot ortodoxa cred,iar eu ... (vezi toată discuția)
Copil botezat fara consimtamantul parintilor SPQRXXVII SPQRXXVII Buna ziua, as dori cateva sfaturi ...intr-o problema putin mai ciudata . Am aflat de curand ca fica mea de 7 ani a fost dusa la o anumita biserica si a fost ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale calinbbalan calinbbalan Buna Ziua ! Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase. De Paste de apartenenta a religiei ... (vezi toată discuția)