acum vreo 4 ani am facut fiicei mele un abonament Orange.la citva timp telefonul i-a fost furat, ei i-a fost teama sa-mi spuna iar cel care l-a furat a apucat in 2 zile pina ce l-am blocat sa vb de vreo 5 mil.fiind o suma destul de mare nu am platit-o, am primit somatii de plata,iar acum o firma de recuperare m-a dat in judecata.de la judecaorie am primit acum ca am de plata24 de mil,bani pe care eu nu-i pot da toti.am vb la firma de recuperari si au spus ca ma pot lasa sa platesc in 3 rate.deci 8 mil pe luna.cum pot face sa achit aceasta suma dar intr-o perioada mai lunga, ptr ca 8 mil. nici nu am eu salariul net intr-o luna.ce mi se va intimpla?
Nu faceti confuzie intre prescriptia dreptului material la actiune (adica dreptul de a da in judecata pe cineva pentru a obtine obligarea la plata sumei de bani - in cazul Dvs.) cu prescriptia dreptului de a cere executarea silita!
In cazul Dvs., se pare ca dreptul material la actiune a fost exercitat in termenul de 3 ani, caci altfel instanta ar fi respins cererea de obligare a Dvs. la plata contravalorii facturii.
Verificati oricum acest lucru si daca constatati ca au trecut mai mult de 3 ani de la data scadentei facturii si pana la data la care creditorul a introdus actiunea la instanta, atunci atacati hotararea judecatoreasca.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani de la data obtinerii de catre creditor a hotararii judecatoresti si nu de la data scadentei facturii!!!
Acest lucru inseamna ca daca nu intelegeti sa achitati de buna voie suma inscrisa in hotarare (asa cum prevad dispozitiile art.371 indice 1 din C.proc.civ.), creditorul are la dispozitie 3 ani in care se poate adresa executorului judecatoresc pentru a va executa silit.
Nu prea se mai poate invoca acum prescriptia dreptului material la actiune, daca atunci cand ati fost contactat de firma respectiva, ati recunoscut debitul (adica faptul ca exista aceasta datorie) si v-ati si manifestat intentia de a o plati. Chiar si in rate. Pt. ca orice recunoastere din partea debitorului, intrerupr termenul de prescriptie, chiar dac intre timp se implinise acest termen. Intr-adevar, de acum devin incidente dispozitiile referitoare la prescriptia dreptului de a cere executarea silita, care curge, in termen de 3 ani impotriva creditorului dumneavoastra, din momentul in care a obtinut itlul executoriu. Dar nu va bazati pe asta. Nu cred ca vor lasa sa se prescrie. Si, mai mult decat atat, cu cat veti plati mai tarziu, cu atat veti plati mai mult (daca depasiti termenul la care v-ati angajat pt. plata ratelor), pt. ca suma se va actualiza cu indicele de inflatie, la data efectuarii platii.