avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie

Parintii mei vor sa faca un contract de donatie cu schimbare de proprietar a locuintei lor pe numele meu.Intrebarea este daca dupa moartea lor sora mea are drept de mostenire a locuintei?
Cel mai recent răspuns: Maria_79 , utilizator 11:10, 2 Septembrie 2010
Da are, daca solicita readucerea bunului la masa succesorala.
Opinia mea este sa faceti un contract de vanzare cumparare care inlatura aceasta posibilitate, iar dpdv financiar, costurile sunt aproximativ egale.
Si da, si nu.
Locuinta fiind donata, ea nu va mai intra in masa succesorala care va ramane dupa parinti.
Adica sora nu o mai mosteneste.

Insa: sora dvs., ca fiica a defunctului (si mama, si tata) , face parte dintr-o categorie de mostenitori protejata de lege - mostenitorii rezervatari, careia e musai sa-i revina o parte din bunuri.
In aceasta calitate, de rezervatar, sora se poate sesiza ca respectiva donatie a fost facuta ca sa o priveze pe ea de un drept. Si poate cere / si obtine in instanta anularea donatie, si intoarcerea casei (sau a unei parti din casa) in patreimoniul parintelui, si deci in masa succesorala pe care o va imparti cu dvs.

Nu va recomand sa faceti donatia, insa este bine sa va consultati cu un notar / avocat caruia sa-i oferiti toate detaliile.
-----
@gabescu: vanzara catre copil nu este cumva prezumata ca donatie deghizata?
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
smeagull, utilizator
Sora dumneavoastra, in calitate de descendent al autorului , va avea dreptul de a succede , daca accepta , tacit sau expres, mostenirea, in termen de 6 luni de la deschiderea acesteia prin moartea.
Liberalitatile care-i incalca rezerva succesorala stabilita de lege pot fi reduse ( acestea fiind donatiile , testamentele , chiar si actele de vanzare -cumparare , in consideratia unei donatii deghizate) in termen de 3 ani de la deces.
Sa aveti grija si cu contractul de vanzare-cumparare - ar trebui sa pastrati dovada platii pretului (un op de exemplu). Intr-adevar la donatie nu platiti impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate sora mea dovedi ca a cumparat partea mamei noastre din casa - exista un act de vanzare cumparare, dar banii s-au dat ? Anca Ionescu Anca Ionescu Suntem 2 surori; dupa moartea ultimului parinte - mama - am vrut sa facem succesiune si sora mea a zis ca mama i-a vandut mai demult partea ei dupa succesiunea ... (vezi toată discuția)
Lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor victoriavic victoriavic Buna ziua, am un subiect destul de delicat si de lung, dar sper sa aiba cineva timpul si bunavointa si timpul necesar sa imi raspunda cu informatiie necesare. ... (vezi toată discuția)
Semnatura- contract de intretinere elartdesign elartdesign Parintii mei doresc sa faca un contract de intretinere cu sora mea, drept pentru care mi-au solicitat semnatura mea in favoarea cedarii partii mele. Ma intreb ... (vezi toată discuția)