avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - CAS si somaj
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - CAS si somaj

In primul rand vreau sa-mi cer scuze pentru ca revin pe o tema ce a mai fost discutata pe forum si am sa prezint situatia mea poate ma poate lamuri cineva. Multumesc
Sunt PFA cu obiect de activitate principal consultant IT, neplatitor de TVA, platitor de impozite in sistem real. Nu mai sunt angajat in alta parte.
Pe langa 3 contracte de prestari servicii cu diferite institutii la care in baza unui abonament lunar efectuez reparatii, verificari periodice, consultanta la achizitii, mai beneficiez de anumite contracte ocazionale.
Pana acum am platit 16% impozit, 5,5% sau 6,5% la sanatate din venitul NET, iar la pensii 31,3% din suma asigurata.
Marea nelamurire e ce fac de acum cu cotizatia la pensii si somaj?
Trebuie sa platesc in continuare 31,3% din suma asigurata plus 10,5% din venitul NET pe luna (conform celor de la casa de pensii) sau castigurile mele sunt considerate activitati DEPENDENTE si am alte procente de platit?
Cand o sa am eu calitatea de somer? Daca renunt la cele 3 contracte si nu incasez nimic 3 luni (de exemplu) imi plateste cineva somaj?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 19:57, 2 Septembrie 2010
In COMUNICATUL, Biroului de presă al CNPAS din 24 august 2010
cu privire la CAS prevede ,,În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr.19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art.III din OUG nr.58/2010,,.
Contributia de somaj se plateste daca se realizează venituri de natură profesională.
Marea nelamurire e ce fac de acum cu cotizatia la pensii si somaj?

Mergeti la AMOFM din Str. Spataru Preda nr. 12.
Completati Declaratia in 2 exemplare cu toate datele de identificare.
Data declararii este: 1 iulie 2010. Calculul se face in felul urmator: din venitul total din luna iulie se scad cheltuielile pe iulie si va rezulta venitul net din care se achita 0,5% (personal am avut de plata 1 leu:D)
Declaratia se depune lunar (si prin posta) iar in cazul in care nu ai venituri pe luna august de exemplu se face o notificare care contine venitul realizat "0" (zero). Plata se poate face si prin cont aici: [ link extern ]
Model notificare venit "0" se poate descarca aici www.avocatnet.ro/content/con... )

..este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr.19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art.III din OUG nr.58/2010,,.

:thumbup:
Deci, ca sa fim pe deplin lamuriti, conform acestui comunicat cei care plateau deja contributii CAS in baza legii 19/2000 nu mai depun declaratie si nici nu vireaza nimic conform OUG 58/2010?
N-as vrea sa ma bucur prea repede si de aceea am pus aceasta intrebare?
Nici la sanatate nu este prea clar, daca aveti detalii si le postati, va multumesc anticipat.
L.C.


Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa traducator autorizat Norabrigitta Norabrigitta Buna ziua, sunt traducator autorizat si am o mare nelamurire pe tema noii OUG 58. Am platit contributia la sanatate pe intreg anul 2010, am declaratie de ... (vezi toată discuția)
Dubla impunere pfa nedelcu.cristina nedelcu.cristina sunt pfa care desfasoara o activitate independenta, realizez exclusiv venituri de natura profesionala lunar, deci datorez contributiile individuale de ... (vezi toată discuția)
Cas pentru pfa camicami camicami Cum se aplica prin alte judete OG.58,referitor la plata contributiei la CAS pentru PFA? Doresc si alte informatii, deoarece ,de la Casa de pensii ... (vezi toată discuția)