avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - credit luat in timpul casatoriei pt nevoi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - credit luat in timpul casatoriei pt nevoi personale

Buna ziua ,
In prezent sunt in proces de divort cu sotia mea primul termen fiind pe 15 sept .
Acum 2 ani am facut un credit de nevoi personale= pe numele meu fara girantii si coplatitori - in val de 25000 CHF - pt mobilarea si cele necesare pt o casa noua obtinuta de sotia mea prin donatie de
Desi de doi ani eu achit ratele lunar - sotia nu a participat la aceasta rata nici in trecut nici in prezent - din contul in care banca a virat cei 25000 CHF eu i-am virat in contul sotiei - la care au fost atasate doua carduri unul pt ea si unul pt mine
Cum se va aceasta problema la partaj ? Mai am sanse sa recuperez din bani sau o sa platesc singur timp de 7 ani acest credit .

Multumesc anticipat,
Stefan
Cel mai recent răspuns: abs2010 , utilizator 16:42, 3 Septembrie 2010
donatiile in timpul casatoriei sunt revocabile. Asta inseamna ca aveti deschisa actiunea civilă in recuperarea dreptului la suma donata.Efectuand dovada cheltuirii sumei va ajuta la reconstituirea presatatiilor fiecareia dintre partile aflate in raporturi de casatorie si implicit la aflarea datoriilor fiecarui participant.Din punctul de vedere al dreptului familiei nu prea aveti multe sanse, iar situatia de fapt nu va ajuta de asemenea. Cea mai avantajoasa cale in aceasta situatie ramane actiunea civila in recuperarea daunelor.
cand faceti actiunea de partaj, introduceti si aceste credite
Fiind un credit facut in timpul casatoriei, iar circuitul banilor este usor de demonstrat, sotia nu poate afirma ca de acel credit v-ati folosit numai dv, creditul va intra la masa partajabila.
La masa partajabila vor intra si bunurile mobile pe care le aveti. Casa primita de sotie prin donatie nu va intra in masa bunurilor partajabile decat in situatia in care a fost donata ambilor soti; in caz contrar este bun propriu al sotiei.
Date fiind taxele de timbru destul de piperate, indicat ar fi sa ajungeti la o intelegere cu sotia in privinta impartirii bunurilor si sa incheiati o tranzactie pe care sa o prezentati judecatorului la prinul termen.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
m_ella2005, utilizator
multumesc mult pentru informatii - din pacate nu prea mai exista cale de impacare cu sotia - plus ca ea sustine o lista de bunuri pe lista de partaj care nu acopera decit 30% sau mai putin din valoarea imprumutului - ea vrea sa cheme nu stiu ce expert sa vada care sunt bunurile si sa le echivaleze cumva - numai ca rata imprumutului este in CHF la cursul actual - si ea a cheltuit si in nume personal o mare parte din bani si m-a mintit in leg cu destinatia lor - eu am un extras de cont in care se vede vad clar toate tranzactiile facute de ea - casa nu ma intereseaza - e treaba ei ce face cu ea - dar imprumutul asta ma tine legat inca 5 ani de zile de acum incolo cu o rata destul de mare - chiar nu am cum sa o oblig sa plateasca si ea sau sa-mi returneze banii - eu nu am ce sa fac cu mobila din casa ca a fost facuta pe comanda pt apartamentul respectiv .

poate mai imi dati si mie ceva sperante :)
angajati-va un avocat si va va sfatui cum sa procedati.

Alte discuții în legătură

Partaj datorii comune lucianavella lucianavella Buna ziua,am o problema si nu stiu cum sa o rezolv.Am fost casatorit si am locuit in casa socrilor mei, in timpul casniciei am luat un credit de nevoi ... (vezi toată discuția)
Partaj datorii comune mancipri mancipri in timpul casatoriei , pe numele sotului s-au facut 2 imprumuturi la banci plus un descoperit de cont . pentru primul imprumut sotia semneaza ca a luat la ... (vezi toată discuția)
Soțul a luat din seif, fără știrea mea, banii de la nuntă și o sumă care aparținea mamei mele. vreau să divorțăm, dar cum procedez ca să recuperez banii? Olivia25 Olivia25 Buna ziua ,am si eu o intrebare am avut banii de la nunta+plus banii de pe un imprumut ai mamei in casa intr-un seif si sotul fara stirea mea i-a luat ...Vreau ... (vezi toată discuția)