avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor pentru orele de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor pentru orele de noapte

Vreau sa dau muncitorilor spor pentru lucru de noapte de 25%, dar pana acum am dat 15 %.Trebuie facuta o decizie pentru fiecare persoana sau o decizie in care sa se specifice ca pentru toti muncitorii se mareste sporul de noapte ?Trebuie inregsitrata la ITM?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:06, 4 Septembrie 2010
Daca sporul pentru orele de noapte este cuprins in CCM, atunci puteti face o singura decizie pentru toti salariatii ... in rest, se face act aditional de modificare a c.i.m.
Aceste acte se depun la ITM, in conditiile legii.
Codul Muncii
"Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificării contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice."

”(11) Obligatia de informare a persoanei selectate în vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul comunicării ofertei sale privind conţinutul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.”

”(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:....
.
.
.
j) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;

(3) Elementele din informarea prevazuta la alin. (2) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

CCMUNN
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.

(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:

e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Sporul de 25% trebuie sa-l acordati in baza CCUN, prin urmare eu zic ca nu trebuie nici decizie nici acte aditionale.
Singura problema e ca acest spor trebuia acordat din 2007.......
este necesar act aditional la c.i.m. .
ctynn a scris:

este necesar act aditional la c.i.m. .


daca de maine se schimba sporul pt orele de noapte prin lege la 30% toata tara face acte aditionale la CIM?

Art 17 (4) din codul muncii spune ca nu .......

Alte discuții în legătură

Modificare ccm Patience Patience Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie modificat CCM (facut act aditional) daca se modifica Codul Muncii. LA inceputul anului s-a modificat salariul ... (vezi toată discuția)
Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Spor nopate nicoletatrenea nicoletatrenea Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi: am angajat cativa agenti de paza, si conform codului muncii le dam spor de noapte 15%, dar inainte ... (vezi toată discuția)