avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sunt cetatean cu dubla cetatenie, pot detine permis de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sunt cetatean cu dubla cetatenie, pot detine permis de conducere romanesc?

Buna sera.
Sunt cetatean roman de 2 ani rezindent in Romania. Nu detin permis de conducere romanesc. Permisul strain din tara natala este expirat de 2 ani. La inceputul lui 2008 am incercat sa il preschimb dar la ghisee au mai cerut acte aditionale. Din cauza de timp pentru aducerea alte acte din tara mea, nu am reusit sa il preschimb. In toata perioda din Romania nu am condus. Nici in tara mea nu am condus de 10 ani. Acum din cauza servicului trebuie sa conduc. Am exclus reinoirea permisul in strainatate din cauza si ca aici trebuie sa il iau de la capat pentru a fi preschimbat. Si a sumei de bani de la inapoiere pana la preschimbare. Am citit codul rutier despre detinera a doua permise nationale, si parca zice: Amenda de clasa IV.
Intrebarea este:
Pot sa fac scoala de soferi? Constituie fapta penala sau masuri admistrative?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:58, 16 Septembrie 2010
Salut, Paul

Trebuie sa stii ca detinerea simultana a doua permise de conducere nationale, dintre care unul eliberat de o autoritate competenta straina, constituie contraventie si se sanctioneaza de la 9 la 20 puncte -amenda.

Nu stiu daca permisul din tara ta este sau nu in termende valabilitate, de aceea iti ofer doua raspunsuri, iar tu iti alegi pe acela care corespunde:

a) titularii permiselor de conducere eliberate de alte state, care isi stabilesc domiciliul sau resedinta in Romania, sunt obligati sa solicite autoritatii competente preschimbarea acestora, in termen 90 de zile, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului de interne.

b) posesorii permiselor de conducere obtinute in alte state, care nu pot fi preschimbate in conditiile prevazute la aliniatul precedent, pot sustine examen pentru obtinerea permisului de conducere, fara efectuarea cursurilor de pregatire teoretica si practica.

Vezi daca te incadrezi la:
- lit.a) este preferabil sa iei cateva ore inainte de a intra in nebuina din trafic.
- lit. b): Bafta la examen!


Multumesc pentru raspuns.
Mentionez ca am domiciliul in Romania.
Permisul de conducere din tara natala este Expirat. Nu l-am preschimbat primele 90 de zile cand am venit in Romania din cauza ca nu aveam masina, etc.
Doresc sa stiu daca: Pot sa fac scoala de soferi in Romania fara se incalc legea?
Altfel ramane singura posibilitate de a Reinoi si Preschimba permisul din tara mea.
Multumesc
Din ce tara esti dumneata? R. Moldova? UE?

Ca sa poti face scoala de soferi in Romania, trebuie sa ai carte de identitate, deci domiciliul in Romania.

Mergi si fa scoala de soferi romaneasca, nu incalci nici o lege. In UE faci scoala de soferi si iti iei permisul acolo unde iti iei ultima rezidenta sau domiciliu.
Nascut in tara europeana dar non UE (sau Schengen).
Am domiciliul in Romania de cativa ani. Am si cart de indentitate.
Constituie incalcare a legii daca fac scola de soferi si intru in posesia de permis de conducere romansesc?
Paul
Cred ca raspunsul care v-a fost dat este clar.
Totusi,daca doriti relatii complete,formulati o petitie,mergeti in audienta cu aceasta la IGPR/Directia Circulatiei Rutiere,pentru a vi se acorda consultatie raportata strict la situatia dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preschimbare permis auto strain vs condus cu permis international ina80 ina80 Buna ziua! Lucrez intr-o corporatie cu multi expati, de nationalitati foarte diferite, cu sedere in România pe termen lung, in numele carora va adresez ... (vezi toată discuția)
Obtinere permis conducere cetatean strain simoalin simoalin Buna ziua, as dori sa stiu daca un cetatean UE poate sa dea examen si sa obtina permis de conducere in Romania. Mentionez ca este om de afaceri din Marea ... (vezi toată discuția)
Permis auto obtinut in italia valabil in romania si invers silviu3marian silviu3marian Buna ziua.:help:Numele meu este Silviu si am si eu o intrebare.Daca fac scoala de soferi in Italia, si obtin categoria acolo,mi se elibereaza permis curat de ... (vezi toată discuția)