avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestatie rezolutie procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestatie rezolutie procuror

Daca o rezolutie data de procuror intr-un dosar penal este contestata, acelasi procuror reanalizeaza dosarul ?
Care este termenul in care se da raspuns unei rezolutii contestate?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 22:03, 8 Septembrie 2010
Care este procedura in caz ca se schimba continutul ordonantei s implicit a deciziei date anterior?
Care este procedura in care se mentine ceea ce s-a dispus deja in ordonanta contestata?
Sanse sunt la instanta in conditiile in care plangerea este temeinic argumentata si daca bineinteles rezolutia data este netemeinica si nelegala.
Atentie! la procedura prevazuta de art.278 indice1 , respectiv la plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, pentru ca:
-dupa respingerea plangerii facute conform art 275-278 c.proc.pen.impotiva rezolutiei de nencepere a urmaririi penal, ori dupa caz a rezolutiei de clasare, scaotere sau incetare a urmaririi penale, persoana vatamata precum si alte persoane ale caror persoane ale caror interese legitime au fost vatamate, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivitart.277 si 278, pot face plangere la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.
-in cazul in care prim- procurorul parchetului sau dupa caz procurorul general al perchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie de pe langa ICCJ ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul de 20 de zile de la primire, termenul prevazut in al.1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
Am tinut sa fac aceasta precizare pentru ca am constat ca multe persoane nu cunosc aceste dispozitii legale si pierd termenul de adresare cu plangere la instanta.;)
Procedura la instanta presupune :
-admiterea plangerii si prin sentinta -este desfiintata rezolutia sau ordonanta atacata si cauza este trimisa procurorului in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale sau
-admiterea plangerii prin incheiere -este desfintata rezolutia sau ordonanta atacata si cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicandu-se in mod corespunzator
In cazul in care se mentine rezolutia sau ordonanta atacata se va respinge plangerea prin sentinta dupa caz ca tardiva, inadmisibila sau nefondata.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Daca am inteles bine: rezolutia a fost comunicata pe data de 04. 08; calculez 20 de zile termen in care s-a putut contesta= 24. 08 + inca 20 zile ale procurorului = 13.09
De la data de 13.09 mai am 20 de zile la dispozitie sa actionez in judecata in cazul in care se comunica sau nu rezolutia de catre procuror fie revizuita sau nu?
Am impresia ca incurcati calculele:
1- primesc rezolutia de la procuror si o atac in 20 de zile la procurorul ierarhic superior
2-daca procurorul ierarhic superior nu solutioneaza plangerea in termen de 20 de zile de la data primirii , nu mai astept comunicarea si o atac la instanta.
Care comunicare ati primit-o in data de 04.08. de la procuror sau de la cel ierarhic superior?
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc respectuos dna simionette.

In data de 04.08. am primit ordonanta procurorului care a cercetat cazul.
In data de 11.08 am depus prin corespondenta contestatie la ordonanta.
E corect cum am calculat termenele in mesajul postat anterior?
Cu stima

Alte discuții în legătură

Procurorul ierarhic are termen? danaa1 danaa1 Buna seara, Apelez din nou la voi stimati forumisti,pentru a ma ajuta cu explicatia legilor. Situatia este in felul urmator: 1) Depun o plangere la ... (vezi toată discuția)
Solicitare lamurire termen procedura. plangere impotriva rezolutiei procurorului. giv giv Buna ziua! Doresc sa ma consult cu dumneavoastra in urmatoarea problema. O persoana este anchetata penal. Procurorul ii comunica rezolutia sa pe data de ... (vezi toată discuția)
Plângere contra rezloluþiei procurorului depusã direct la judecãtorie adinita adinita O plingere penala a fost solutionata de catre Procurorul de caz cu NUP,ulterior a fost atacata rezolutia la Prim Pr.,acesta a desfiintat rezolutia si a dispus ... (vezi toată discuția)