avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Miturile justitiei. Avocatura voodoo.
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Miturile justitiei. Avocatura voodoo.

O prietena a carei minte plina de istetime, culoare si imaginatie face lumina peste tot pe unde ochii ei foarte albastri isi lasa binevoitori privirea mi-a trimis in urma cu cateva zile un mesaj in care era vorba despre partajul dupa divort si despre o tranzactie incheiata cu aceasta ocazie. Surprinzator, sotii tranzactionau pensia de intretinere cuvenita minorului. Stupefiant, o casa de avocatura care-si face reclama pe internet, prezenta o astfel de tranzactie ca pe o modalitate de solutionare a partii patrimoniale a conflictului dintre soti.
La doar o zi dupa acest eveniment colindam printr-o librarie situata in noua Mall aradean cand privirea mi-a cazut pe coperta unei carti care costa 10 lei al insa valora mult mai mult si al carei titlu era "Stiinta voodoo" cu subtitlul "drumul de la prostie la frauda".
Privitor la prima problema, referitor la tranzactionarea pensiei de intretinere, atat eu cat si colega aveam un raspuns clar care poate fi formulat de felul: "Haideti sa fim seriosi!" insa stiinta voodoo parea ceva aproape magic. Dupa ce am citit cartea am realizat ca eram de aceeasi parere cu autorul (care este fizician) in suficient de multe privinte pentru a ma gandi ca si in ceea ce priveste legile exista tot felul de mituri, legende si povesti care se cer infirmate. In cele ce urmeaza invit pe toti colegii sa posteze cate un mit si sa-l infirme aratand care este legea potrivita si ce dispune ea. Asadar,
Mitul nr. 1 Concubinajul care are efecte juridice dupa 5 ani
Fals. Concubinajul nu are in dreptul romanesc nici un fel de efecte juridice indiferent de durata lui. Doua persoane care convientuiesc impreuna, indiferent pentru ce durata de timp, vor ramane din unghiul de vedere al legii civile doi straini. Achizitiile de bunuri facute de ei sunt supuse aceluiasi regim ca si achizitiile facute de oricare doua persoane care locuiesc si se gospodaresc singure dar cumpara impreuna un bun.

:blush2: am uitat sa mentionez ca ma refer la Codul familie in general si la art. 3 din acest cod in special "Numai căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă dă naştere drepturilor şi obligaţiilor de soţi prevăzute în prezentul cod. "
:love2:
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Mitul 14: In forma gasita pe avocatnet suna asa: Daca primesti pe cineva sa stea in casa ta mai mult de cateva luni de zile, gratuit, acesta poate sa ceara la politie sa isi faca domiciliul la tine in casa si sa ramana in casa ta apoi legal.

Fals
Cata vreme esti tolerat in casa unei persoane nu ai nici un fel de drepturi afara de cele ce-ti sunt acordate de cel care te tolereaza.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
,,,mit 15: daca stau cu parintii "pe curte" si ii ingrijesc mostenesc tot iar fratii mei nimic..."sa nu-i prind prin curte ca le rup"...
...mit 16:copia legalizata a unui act sub semnatura privata e mai "puternica" decat inscrisul original...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
ContSters4579, utilizator
ovi_dragomir a scris:

...mit 16:copia legalizata a unui act sub semnatura privata e mai "puternica" decat inscrisul original...


Forma derivata a mitului 16: "copia legalizata a actului sub semnatura privata" este de fapt "act autentic".
Fals:
actul autentic este cel semnat in fata (nu inainte de a merge la notar, nu dupa, nu in fata secretarei notarului etc.) notarului public de catre partea indicata in act ca semnatar, dupa ce notarul a verificat ca cel indicat in act este cel ce va semna. Rolul notarului este de a certifca faptul ca semnatura este a cui trebuie, si ca semnatarul a stiut ce semneaza, nu a fost constrans, lipsit de discernamant etc.
copia legalizata a unui inscris sub semnatura privata este doar atat: o copie. Stampila notarului pe copie certifica doar ca respectiva fotocopie a fost facuta dupa un act care exista (= a fost vazut de notar) in forma fotocopiata (si nu este de exemplu o "manareala" in care au fost copiate mai multe acte).

In fine: am intalnit si notari care au refuzat sa faca o copie legalizata dupa un act sub semnatura privata, fiindca li s-a parut lor ca respectiva copie poate parea / fi folosita de parti ca act autentic.
Mitul 17: Inregistrarile audio-video efectuate de particulari nu sunt mijloce de proba sau/si sunt ilegale sau/si sunt interzise de legea penala.

Fals: Doar daca inregistrarea este efectuata in urma unor fapte sau prin mijloace care sunt prohibite de legea penala se poate pune problema nelegalitatii. Altfel ORICE inregistrare care a fost facuta FARA ca prin ea sau in legatura cu ea sa fi fost savarsita vreo fapta ILICITA poate fi folosita ORICAND in cadrul ORICARUI proces indiferent ca este penal, civil sau de alta natura pentru a proba fapte sau imprejurari care ajuta la lamurirea cauzei.

Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Mitul 18
Masurile cuprinse in Legea 202/2010 au condus la accelerarea solutionarii proceselor...

Fals chiar si numai din motivele:
- procurorii sunt in numar... neindestulator in raport cu infractiunile reclamate;
- judecatorii accepta in continuare amanarea cauzelor pentru acelasi motiv la fiecare cerere facuta la termene diferite;
- termenele sunt fixate tot la 30 de zile sau mai mult;
- pronuntarea hotararilor se amana in continuare;
- redactarea hotararilor dureaza la fel de mult;
- ...

O fi asa deoarece majoritatea proceselor au inceput (cu ani si ani in urma) ”sub legea veche”? :D

Alte discuții în legătură

Concubinajul si mosteniri MareIntrebare MareIntrebare Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt regulile legale in legatura cu mostenirea in cazul concubinajului. Cazul meu. Parinti sunt despartiti. Unul dintre ... (vezi toată discuția)
Auto mostenire (concubinaj) cora2013 cora2013 Daca traim in concubinaj si masina noastra e pe numele sotului lui,eu ca sotie am dreptul sa o vand,in cazul in care se intampla ceva cu sotul meu,Doamne ... (vezi toată discuția)
Drepturi in urma concubinajului Amalia78 Amalia78 Buna ziua! Traiesc in concubinaj de aprox 9 ani si anul acesta in octombrie urmeaza sa ne casatorim. Locuim cu mama mea iar eu sunt singurul ei copil si ... (vezi toată discuția)