avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Miturile justitiei. Avocatura voodoo.
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Miturile justitiei. Avocatura voodoo.

O prietena a carei minte plina de istetime, culoare si imaginatie face lumina peste tot pe unde ochii ei foarte albastri isi lasa binevoitori privirea mi-a trimis in urma cu cateva zile un mesaj in care era vorba despre partajul dupa divort si despre o tranzactie incheiata cu aceasta ocazie. Surprinzator, sotii tranzactionau pensia de intretinere cuvenita minorului. Stupefiant, o casa de avocatura care-si face reclama pe internet, prezenta o astfel de tranzactie ca pe o modalitate de solutionare a partii patrimoniale a conflictului dintre soti.
La doar o zi dupa acest eveniment colindam printr-o librarie situata in noua Mall aradean cand privirea mi-a cazut pe coperta unei carti care costa 10 lei al insa valora mult mai mult si al carei titlu era "Stiinta voodoo" cu subtitlul "drumul de la prostie la frauda".
Privitor la prima problema, referitor la tranzactionarea pensiei de intretinere, atat eu cat si colega aveam un raspuns clar care poate fi formulat de felul: "Haideti sa fim seriosi!" insa stiinta voodoo parea ceva aproape magic. Dupa ce am citit cartea am realizat ca eram de aceeasi parere cu autorul (care este fizician) in suficient de multe privinte pentru a ma gandi ca si in ceea ce priveste legile exista tot felul de mituri, legende si povesti care se cer infirmate. In cele ce urmeaza invit pe toti colegii sa posteze cate un mit si sa-l infirme aratand care este legea potrivita si ce dispune ea. Asadar,
Mitul nr. 1 Concubinajul care are efecte juridice dupa 5 ani
Fals. Concubinajul nu are in dreptul romanesc nici un fel de efecte juridice indiferent de durata lui. Doua persoane care convientuiesc impreuna, indiferent pentru ce durata de timp, vor ramane din unghiul de vedere al legii civile doi straini. Achizitiile de bunuri facute de ei sunt supuse aceluiasi regim ca si achizitiile facute de oricare doua persoane care locuiesc si se gospodaresc singure dar cumpara impreuna un bun.

:blush2: am uitat sa mentionez ca ma refer la Codul familie in general si la art. 3 din acest cod in special "Numai căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă dă naştere drepturilor şi obligaţiilor de soţi prevăzute în prezentul cod. "
:love2:
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Mitul 19
Toti cei care studiaza sau profeseaza dreptul devin "drepti".

Fals ,cei mai multi fac asta doar pentru bani sau putere. Sub... ochiul dracului... :)
Eroare fundamentala in scopul actiunii.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
ContSters184021, utilizator
Avocatura voodoo...

Dreptul nu e static, imuabil, dat odata pentru totdeauna. Dimpotriva, ca fenomen social, el este in evolutie istorica si poarta amprenta epocilor istorice ca si a particularitatilor spirituale ale popoarelor

Asa stand lucrurile, legislativul din RO a considerat ca e momentul potrivit pentru reglementarea logodnei – Romania a ajuns, in sfarsit, la nivelul evului mediu.
Mitul nr.8
-Concubinajul ajuta mama sa-si creasca copii ”cu tata de imprumut”pana dincolo de majorat /adica pana la casatoria de proba ascendenta a urmasilor.

O mama,cu doi copii de sex feminin,necasatorita niciodata,pentru a-si creste copii,apeleaza la sistemul”concubinaj”,intrucat,casatoria nu-i place.
Ca metoda,de trai decent si fara griji,”aranjeaza”perfect,ca noul ”concubin”-necasatorit niciodata si fara obligatii-sa munceasca in strainatate pentru a ”trai mai bine”.
Concubinul,se supune regulamentului instituit de mama,ca o obligatie pentru ca aceasta i-a facut mutatie temporara la domiciliul ei.
Minorele,in varsta de 14,respectiv 15/16 ani,locuiesc cu mama,care,in lipsa intretinatorului ”concubin”plecat in strainatate (care trimite lunar 500-700 euro pentru ”nevoi personale ale familiei),mai gaseste un concubin,localnic,care le intretine.

Intrebare-
-Care concubin are drept de mostenire?-
(cel cu mutatie flotanta plecat la munca in strainatate,ori cel ”de ocazie”?)
:offtopic: Salut, raspunsul la Mitul nr.8 este:" cel care supravietuieste intanlirii directe"
Aparitia si dezvoltarea protectiei internationale a drepturilor omului, deci cooperarea in plan international a statelor in aceasta materie, face ca problema drepturilor omului sa nu mai reprezinte un domeniu de competenta nationala exclusiva, rezervat numai suveranitatii statale, inteleasa in mod arbitrar si discretionar.
In acest fel statul nu mai dispune de puteri absolute asupra indivizilor aflati sub jurisdictia sa. Dimpotriva, este obligat sa respecte drepturile acestora, consacrate prin norme internationale. Suveranitatea statului este astfel ingradita de normele juridice internationale in materia drepturilor omului, pe care statul este obligat sa le respecte.



Mitul 20
Constitutia poate fi schimbata dupa cum bate vantul intereselor personale ale unui grup...

Atunci, vorba unui fost presedinte al RO:
A garanta proprietatea inseamna a limita dreptul omului asupra proprietatii lui.

Alte discuții în legătură

Concubinajul si mosteniri MareIntrebare MareIntrebare Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt regulile legale in legatura cu mostenirea in cazul concubinajului. Cazul meu. Parinti sunt despartiti. Unul dintre ... (vezi toată discuția)
Auto mostenire (concubinaj) cora2013 cora2013 Daca traim in concubinaj si masina noastra e pe numele sotului lui,eu ca sotie am dreptul sa o vand,in cazul in care se intampla ceva cu sotul meu,Doamne ... (vezi toată discuția)
Drepturi in urma concubinajului Amalia78 Amalia78 Buna ziua! Traiesc in concubinaj de aprox 9 ani si anul acesta in octombrie urmeaza sa ne casatorim. Locuim cu mama mea iar eu sunt singurul ei copil si ... (vezi toată discuția)