avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier

Buna ziua!
In data de 01.09.2010...tatal meu a avut un grav accident rutier...l-a lovit un autoturism pe trecerea de pietoni...in urma accidentului tatal meu a suferit multiple fracturi..ceea ce necesita cel putin 2 luni ingrijire medicala (internare)...la momentul accidentului eu eram de fata (martor)...La fata locului s-a prezentat si politia....dar deja au trecut 7 zile de la producerea accidentului si Politia nu a dat nici un semn de viata...nici macar nu au venit sa ia o declatie de la tatal meu. Mai precizez ca in acel moment ne deplasam spre serviciu ..ceea ce inseamna ca este accident de munca, si care este inregistrat in ITM. Am inteles ca se pot recupera daune din asigurarea RCA... este adevarat?
Ce ma sfatuiti sa fac?


Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:54, 7 Septembrie 2010
1. Daca s-a prezentat Politia , si accidentul este soldat cu victime (daca victima prezinta fracturi => accident grav => vatamare corporala din culpa , iar daca numarul de zile de ingrijiri medicale stabilite prin certificatul medico-legal este > de 60 zile => vatamare corporala grava din culpa) atunci cu siguranta s-a inregistrat dosar penal, pentru relatii trebuind sa va adresati politiei rutiere din localitatea respectiva.
2. Daunele le puteti recupera de la conducatorul auto : prin RCA , prin intelegere sau prin instanta in dosar victima constituindu-se parte civila.
3. Daca victima este angajata , si era in drum spre serviciu , poate fi inregistrat la ITM .
4. Victima va trebui sa scoata un certificat medico legal , in baza fisei de observatie de la spital si sa-l depuna la organul de cercetare penala- politie. Daca aceasta este in spital, si nu-i este pusa viata in pericol , va da declaratie la iesirea din spital , in caz contrar solicitati politiei sa ia declaratii victimei la spital.
multumesc!
Medicul legist a stabilit numarul zilelor de ingrijiri medicale acordate tatalui dvs in urma accidentului? In functie de numarul zilelor de ingrijiri medicale acordate se face incadrarea juridica a faptei. Daca este vorba de vatamare corporala din culpa este necesar ca tatal dvs sa formuleze o plangere penala impotriva conducatorului auto ce a provocat accidentul de circulatie. Din aceste motive este prematur sa se treaca la administrare de probe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa-nelamurire danieln danieln buna, as dori daca se poate un sfat cu privire la urmatoarea problema: in urma cu o luna, am pierdut controlul autoturismului din cauza unei gropi si am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier bianca72 bianca72 In data de 9 iulie am suferit un accident de circulatie in urma caruia am fost operata de fractura bimaleolara.Vinovatul nu avea polita de asigurare RCA drept ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni Hyzny Hyzny Care este procedura de cercetare in cazul unui accident de masina pe trcerea de pietoni?Mai concret:O masina a lovit o doamna pe trecerea de pietoni,victima ... (vezi toată discuția)