avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general diurnele pt PFA-uri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

diurnele pt PFA-uri

Salutari la toata lumea!

Stie cineva sa-mi spuna dea raspuns la urmatoarele intrebari legate de diurne:

1. care este valoarea acceptata pentru diurna pe extern (zona Austral-Asia)?
2. trebuie suma justificata cu chitanta de cazare si masa? in unele locuri o sa dorm in locatii care nu pot sa-mi dea chitanta. ce se intampla daca nu am bonuri justificative?
3. este diurna impozabila? se adauga la venitul brut sau este separat?
Cel mai recent răspuns: nicholas455 , utilizator 06:47, 9 Septembrie 2010
1. va recomand sa studiati hg 518/1995 - actualizata - care in anexa are nivelul plafoanelor de diurna si cazare pentru diferite tari
Un alt motiv pentru care este important sa studiati acel hg este ca pe langa ch de transport, cazare , se mai pot acorda procentual , diverse sume pentru ch neprevazute si este important sa beneficiati de toate acestea , pentru ca deplasarea banuiesc ca va fi costisitoare.
Veti gasi acolo si un calcul pentru numarul de zile si multe alte detalii importante.

2. vedeti hg 518

3. Diurna nu este element de venit , ci este element de cheltuiala . norme cf :
38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
23. cheltuielile de delegare, detaşare şi deplasare, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de delegare, detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, care este deductibilă limitat;

La intoarcere veti intocmi un DECONT DE CHELTUIELI (pentru deplasări externe - Cod 14-5-5)- pe care il gasiti la orice librarie care vinde si tipizate sau cautati omef 3512 si faceti dvs un model .si la plecare un ORDIN DE DEPLASARE (DELEGAŢIE)- la fel, ori cumparati tipizatul, ori il gasiti in omef 3512.
Veti face un total al decontului in valuta ( banuiesc ca dolari sau alegeti o moneda de referinta ) si la cursul din data depunerii decontului veti transforma suma in lei, Aceasta suma se trece in registrul jurnal de incasari si plati , pe cheltuieli.
Daca veti cheltui mai mult decat aveti dreptul , cf hg 518. acea suma este cheltuiala nedeductibila si va trebui sa fie impozitata.



Raspuns simplu si la obiect. Multumesc Magda! =D>

Am anticipat ca raspunsul o sa vina de la tine. Initial am vrut sa te intreb direct dar, am preferat sa generalizez intrebarea.
O sa mai vin si cu alte intrebari care pentru cei de specialitate poate par banale dar, de aici 'din insule' incerc sa descalcesc legislatia din romania si, credeti-ma e destul de complicat de descalcit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura avion laurail laurail Buna ziua! Reprezint o firma care se ocupa cu serviciile IT precum si cu vanzarea-cumpararea produselor de gen. Administratorul firmei impreuna cu un ... (vezi toată discuția)
Deplasare externa irinucas irinucas Buna ziua, Cum se face decontarea deplasarilor externe - diurna si cazarea? Dar, diurna pe zi este cea stabilita prin HG 518/95 sau este pana la valoarea ... (vezi toată discuția)
Diurna la intreprinderile individuale mihaela_roban mihaela_roban Buna ziua. O intreprindere individuala neplatitoare de TVA in Romania, cu cod de TVA pentru prestari servicii intracomunitare are incheiat un contract cu o ... (vezi toată discuția)