avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imprumuturi intre societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imprumuturi intre societati

buna ziua,

o intrebare scurta pentru cine ma poate indruma si pe mine cu un sfat .
am doua companiii dar asociatii sunt diferiti, vreau sa fac un imprumut din prima companie in cea de-a doua companie, contabila imi spune ca daca societatile nu au asociati comuni acest lucru nu se poate face.
Intrebarea este se poate ori nu?
Am incredere in contabila dar vreau sa mai cer si o alta opinie .

Multumesc
Cel mai recent răspuns: bbn_1982 , utilizator 01:42, 18 Decembrie 2009
Din cate cunosc eu nu exista un impediment legal ca o societate sa o impumute pe alta, cu conditia ca dobanda perceputa sa nu depasasca dobanda legala.
Mult succes!

NU.
Activitatea de creditare se desfasoara prin institutii de credit si institutii financiare nebancare. (in acest sens OG 28/2006).

Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999. Astfel, orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite. Aceasta prevedere extinde aria posibililor creditori ai unei societati si la alte persoane decat a asociatului.
Avand in vedere ca societatea care acorda imprumutul sau asociatul nu constituie depozite cu scopul acordarii de imprumuturi operatiunea este admisa implicit si de legea bancara. Aceasta de altfel nu instituie restrictii exprese in acest sens ci interzice activitatea de atragere de depozite.
Astfel, finantarea activitatii societatii nu pot fi incadrata in categoria restrictiilor impuse de prevederile Titlului I Dispozitii privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare cuprins in Ordonanta Guvernului nr. 28/2006.
Acordarea de imprumuturi unui comerciant (societate comerciala) este reglementata implicit si de Ordonanta nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti aprobata prin Legea nr. 356/2002. In temeiul art. 3 din acest act normativ dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
PRELUARE www.avocat-stefanescu.ro (am dorit doar sa exemplific faptul ca parerea mea nu este singulara)
Nu se poate.
Doar bancile au acest drept.
De ce nu incercati prin compensare pentru a stinge datoriile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poatesc x srl credita firma y srl, la care e asociat? Bogdan Frunza Bogdan Frunza Buna ziua, dragii mei! sc x srl din romania e asociat la sc y srl din rep. moldova. Poate sc x srl din romania sa imprumute sc y din rep moldova pe modelul ... (vezi toată discuția)
Imprumut societate tampau gabriela tampau gabriela Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin ... (vezi toată discuția)
Creditare societate ccomerciala Torahus Torahus CIne poate credita un SRL? O poate face o persoana juriddica ce nu este asociat si nici societate bancara sau cu activitate de creditare? Multumesc! (vezi toată discuția)