avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Imprumut societate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Imprumut societate

Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin notariat ?

Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Total Contabilitate , Contabil 15:58, 17 Decembrie 2013
Buna seara.

Da, se intocmeste un contract de imprumut si se autentifica la notariat, asta sigur.

Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, inclusiv de la asociat catre societate, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 din noul Cod civil fiind precizat la alin. (2) al aceluiasi articol faptul ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.

Aceasta solutie este prevazuta si de legea bancara care nu instituie restrictii exprese in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi ci doar interzice activitatea de atragere de depozite. Este de mentionat in acest sens si art. 5 alin. (1) din OUG 99/2006

Imprumutarea societatii de catre o alta societate comerciala sau asociat fie ca este persoana juridica sau fizica este posibila din perspectiva argumentelor prezentate mai sus si in contextul reglementarilor privind desfasurarea activitatii de creditare cu titlu profesional.

Activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare prevazute de OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare. Interdictiile din aceste acte normative vizeaza doar desfasurarea activitatii cu titlu profesional, nerestrictionand operatiunile de imprumut din sfera comerciala si civila care nu sunt circumscrise acestui caracter.

Din punctul meu de vedere ar trebui ca suma de 100.000 euro sa fie impartita in sume mai mici de 15.000 euro si sa nu fie incasati in aceasi zi in scopul evitarii cerintelor legale (Legea 656/2002 modificata si completata cu OUG 53/2008), zic asta pentru ca la notariat persoana fizica care imprumuta firma va trebui sa justifice provenienta banilor. Plus de asta contractul sa nu fie pe o perioada mai mare de 11 luni si dobanda va fi platita mascat.


Mai asteptam si alte pareri sa vedem.


Suma trebuie evidentiata in contabilitate in contul 462 analitic.


O zi buna,
Valentin






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creditare pf straina DiaD DiaD O PF straina, fara rezidenta in Romania, poate credita in mod succesiv cu diverse sume, o PJ romana, cu care nu are nicio legatura, adica nu e nici asociat, ... (vezi toată discuția)
Imprumuturi intre societati ioneludrea ioneludrea Buna ziua, Va rog sa binevoiti a-mi spune daca este legal ca o societate comerciala (alta decat societatile bancare) sa acorde imprumut unei alte societati ... (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)