Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Cum se procedeaza daca o persoana fizica ( nu este asociat al firmei ) imprumuta o societate cu suma de 100.000 euro ? Se face contract de imprumut prin notariat ?
Da, se intocmeste un contract de imprumut si se autentifica la notariat, asta sigur.
Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, inclusiv de la asociat catre societate, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 din noul Cod civil fiind precizat la alin. (2) al aceluiasi articol faptul ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
Aceasta solutie este prevazuta si de legea bancara care nu instituie restrictii exprese in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi ci doar interzice activitatea de atragere de depozite. Este de mentionat in acest sens si art. 5 alin. (1) din OUG 99/2006
Imprumutarea societatii de catre o alta societate comerciala sau asociat fie ca este persoana juridica sau fizica este posibila din perspectiva argumentelor prezentate mai sus si in contextul reglementarilor privind desfasurarea activitatii de creditare cu titlu profesional.
Activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare prevazute de OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare. Interdictiile din aceste acte normative vizeaza doar desfasurarea activitatii cu titlu profesional, nerestrictionand operatiunile de imprumut din sfera comerciala si civila care nu sunt circumscrise acestui caracter.
Din punctul meu de vedere ar trebui ca suma de 100.000 euro sa fie impartita in sume mai mici de 15.000 euro si sa nu fie incasati in aceasi zi in scopul evitarii cerintelor legale (Legea 656/2002 modificata si completata cu OUG 53/2008), zic asta pentru ca la notariat persoana fizica care imprumuta firma va trebui sa justifice provenienta banilor. Plus de asta contractul sa nu fie pe o perioada mai mare de 11 luni si dobanda va fi platita mascat.
Mai asteptam si alte pareri sa vedem.
Suma trebuie evidentiata in contabilitate in contul 462 analitic.
O zi buna,
Valentin
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Creditare pf straina
DiaD
O PF straina, fara rezidenta in Romania, poate credita in mod succesiv cu diverse sume, o PJ romana, cu care nu are nicio legatura, adica nu e nici asociat, ... (vezi toată discuția)
Raportarea prin declarația 406 poate fi dificilă și complicată, în special în ceea ce privește colectarea și verificarea datelor din diverse surse. Problemele pot apărea din diverse motive, cum ar fi erori de import/export, probleme de reconciliere a conturilor, erori de codificare a conturilor, dificultăți în găsirea informațiilor necesare și multe altele.
În cadrul cursului, vom discuta despre cele mai frecvente probleme întâlnite în raportare, cele mai bune practici în materie de verificări și corelații SAF-T, cum să faceți față problemelor și erorilor care pot apărea în timpul procesului de raportare, astfel încât să le rezolvați într-un mod profesionist și eficient.