avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general creante si furnizori
Discuție deschisă în Contabilitate în general

creante si furnizori

AM preluat de curind o societate,dar am mici problem cu soldurile la 411 si 401 din Balanta.Situatia este urmataorea:-LA ct.411 am citva clienti neincasati din 2006#-o
s-a ajuns la situatia aceasta pt. cacontabila de atunci nu a tinut evidenta pe parteneri
la clienti la care sau facut facturi pentru ,c-zile pe internet la prestari servici,i-a bagat pe toti la "diversi".Pe parcursul anilor a scazut soldul pe masura achitari unor facturi dar au ramas in sold clienti(persoane fizice)care aveau restante la achitarea integrala a facturi.La o verificare si clarificarea acestor sume s-a ajuns la aceasta problema,adica sunt un nr. de 5clienti Pf. la care s-au emis facturi si care nu sunt achitate toatal.Necazul este ca nu am cum sa-i contactez pe acesti clienti.
ce se poate face cu acest sold?un sfat va rog....
trecerea pe cheltuieli?trecerea pe ct.491-ajustari pt.deprecierea creantelor?
mentioneez ca acelasi lucru l-am intimpinat si la ct.401 -furnizori#-onu am la cine plati niste fact. in sold..nu gasim firmele,administratorul spune ca nu are timp sa-i caute si ca daca ei nu au cerut bani sa fie sanatosi....
multumesc pentru orice sfat....!!:(
Cel mai recent răspuns: iulia53 , utilizator 08:00, 12 Septembrie 2010
Din ceea ce stiu eu ,exista un termen de prescriptie care este de 5 ani.Pana atunci Dvs sunteti obligata sa contactati furnizorii,ii puteti gasi cu ajutorul ONRC-ului,iar clientii persoane fizice ,nu au inscrise pe facturile emise adresele si CNP? Ii actionati in judecata si ii gasesc dansii.Eu asa am procedat.
Odata cu inventarierea anuala a patrimoniului va trebui sa delimintati din soldul total preluat, suma neidentificabila pe furnizori.

In situatia in care puteti sa determinati vechimea acesteia, ar fi bine sa efectuati o separare pe vechimi.

Pentru creantele comerciale, termenul general de prescriere este de 3 ani.
Dupa trei ani soldurile conturilor de datorii comerciale si civile pot fi prescrise prin includerea acestora in venituri (impozabile) 401-7588.

In situatia in care ulterior prescrierii apar plati efectuatate, plata va fi tratata ca si o cheltuiala deductibila (atentie insa la evidenta sumelor prescrise si incluse pe venituri impozabile)
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Management Account, Consultant fiscal
multumesc..pt.raspunsuri
dar ce spune-ti de ct.491-ajustari pt. deprecierea creantelor?
oarear fi o solutie..?
iulia53 a scris:

multumesc..pt.raspunsuri
dar ce spune-ti de ct.491-ajustari pt. deprecierea creantelor?
oarear fi o solutie..?


Ajustarile se fac atunci cand ar exista o posibilitate de incasare, astfel se scot clientii din "clienti" (4111) si se trec in "clienti incert"i (4118), concomitent se face ajustarea 681=491, la incasare se anuleaza ajustarea 491=781. Din cate explicati dvs nu ar mai exista acesta posibilitate si oricum sumele sunt prescrise. Va recomand sa treceti direct clientii acestia pe 654 si furnizorii pe 758, documente justificative -documentele de inventariere anuala.
va multumesc f. mult,,:D:luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)
Ajustari pentru deprecierea creantelor mandrax mandrax Buna tuturor, Am un client caruia i s-a deschis procedura de insolventa, conf.Cod Fiscal pot face provizion deductibil fiscal in procent de 100%, dar eu vreau ... (vezi toată discuția)
Faliment breja breja Buna ziua, Daca o societate intra in insolventa si are debite din clienti neincasati din 2006 iar societatile figureaza la ORC ca :radiate, licidate, ... (vezi toată discuția)