avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Ajustari pentru deprecierea creantelor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Ajustari pentru deprecierea creantelor

Buna tuturor,
Am un client caruia i s-a deschis procedura de insolventa, conf.Cod Fiscal pot face provizion deductibil fiscal in procent de 100%, dar eu vreau sa-i fac ajustare pentru ca vreau sa-mi scada si valoarea activelor. Intreb aceasta ajustarea pentru deprecierea creantelor este si ea deductibila fiscal (adica ajustare = provizion)?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 14:21, 14 Februarie 2012
Da.
Multumesc de raspuns, dar care este baza legala, de unde reiese ca cei doi termeni inseamna acelasi lucru?
Cititi va rog art. 19 si 22 din Codul Fiscal. Nu le pun pe site pentru ca au o marime considerabila.
Ordin 3055
189 - (1) Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 Clienti incerti sau in litigiu sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
(2) In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.

Ajustarile se inreg prin conturi de ajustari 681 = 491.
In bilant soldul ct 491 se scade din soldul ct 4111, asa incit valoarea activelor este diminuata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)
Modalitati reglare tva din facturile emise societatilor in faliment sau dizolvate Roland Mindrila Roland Mindrila Conform pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, evaluarea ... (vezi toată discuția)
Creante si furnizori iulia53 iulia53 AM preluat de curind o societate,dar am mici problem cu soldurile la 411 si 401 din Balanta.Situatia este urmataorea:-LA ct.411 am citva clienti neincasati din ... (vezi toată discuția)