Avem urmatoarea situatie.
Pe data de 11.09.2010 cumpar un telefon in valoare de 845 RON + un abonament pe 2 ani de zile in valoare de 17 euro pe luna, contract incheiat pe PFA. Ajung cu el acasa, spre noapte descoper ca displayul are un defect(o pata alba in coltul dreapta sus cand se afiseaza pe display un fundal negru).
Pe 12.09.2010 ma intorc cu el la magazinul de unde l-am cumparat si cer inlocuirea produsului. Vanzatorul ma anunta ca este putin probabil sa imi fie inlocuit telefonul ci mai probabil sa imi fie inlocuit display-ul(asta daca au bunavointa cei din service sa constate ca este defect din fabrica).
Am trimis totusi telefonul in service doar pentru constatare a defectului cu mentiunea ca vreau sa imi fie inlocuit pentru ca am platit pentru un telefon nou si nu unul "refurbished"(un fel de mana a doua)
Trecand peste detaliile tehnice poate cineva sa imi spuna care este probabilitatea de a castiga un proces cu Vodafone Arsis in aceste conditii daca nu vor sa imi inlocuiasca produsul?
M-am gandit initial sa incep cu ANPC insa cred ca interesul lor este doar sa dea o amenda unui comerciant si nu sa ma multumeasca pe mine.
Desi nu am primit un raspuns oficial de la ei, am gasit un caz identic pe un forum care spunea ca, nu numai ca nu i-a inlocuit telefonul ci au mai si zis ca nu are nici un defect(este vorba de acelasi partener Vodafone).
Astept un raspuns cat mai complet(pentru ce pot sa ii dau in judecata, durata, rata de succes etc) si care este onorariul pentru un astfel de process.
Cititi exact clauzele contractuale; face-ti o sesizare scrisa la Vodafone si asteptati raspunsul lor. Atunci cand telefonul a ajuns in service acolo trebuie sa se fi facut o constatare (era bine sa fiti de fata). Daca cei de la Vodafone refuza inlocuirea aparatului (este posibil sa spuna ca acel defect a aparut datorita faptului ca dvs. a-ti lovit display-ul...), cu raspunsul lor si constatarea din service puteti face o sesizare la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (www.anrcti.ro).
Consider ca aveti de-a face cu o problema privind conformitatea produsului (ceea ce este diferit de contractul incheiat cu Vodafone).
Analizati conditiile de acordare a garantiei pentru produsul "aparat telefonic" si incercati sa vedeti in ce masura sunt respectate conditiile prevazute de Legea 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, cu modificarile si completarile la zi, respectiv:
Art. 5. - (1) Vânzãtorul este obligat sã livreze consumatorului produse care sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumpãrare.
(2) Se considerã cã produsele sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumpãrare dacã:
a) corespund descrierii fãcute de vânzãtor si au aceleasi calitãti ca si produsele pe care vânzãtorul Ie-a prezentat consumatorului ca mostrã sau model;
b) corespund oricãrui scop specific solicitat de cãtre consumator, scop fãcut cunoscut vânzãtorului si acceptat de acesta la încheierea contractului de vânzare-cumpãrare;
c) corespund scopurilor pentru care sunt utilizate în mod normal produsele de acelasi tip;
d) fiind de acelasi tip, prezintã parametri de calitate si performante normale, la care consumatorul se poate astepta în mod rezonabil, date fiind natura produsului si declaratiile publice privind caracteristicile concrete ale acestuia, fãcute de vânzãtor, de producãtor sau de reprezentantul acestuia, în special prin publicitate sau prin înscriere pe eticheta produsului.
Art. 6. - Nu se considerã a fi lipsã de conformitate dacã în momentul încheierii contractului de vânzare-cumpãrare consumatorul a cunoscut sau nu putea, în mod rezonabil, sã nu cunoascã aceastã lipsã de conformitate ori dacã lipsa de conformitate îsi are originea în materialele furnizate de consumator.
Exista o mica problema. Potrivit Legii 449/2003 consumator este "orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite în asociatii, care, in cadrul contractelor care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale".
Or, in situatia dumneavoastra, chiar daca acel contract a fost incheiat de dumneavoastra ca persoana fizica, intrucat v-ati folosit calitatea de PFA, se poate interpreta ca ati actionat in scopuri care se circumscriu activitatii dumneavoastra comerciale etc.
Din acest motiv, cel mai probabil, sesizarea catre OPC va va fi respinsa pentru ca nu aveti calitatea de consumator. De asemenea, nu aveti cum sa va folositi de dispozitiile Legii 449/2003 din aceleasi considerente.
In schimb, puteti sa va prevalati de prevederile certificatului de garantie (contractul incheiat intre dumneavoastra si comerciant), chiar daca acestea preiau dispozitii din Legea 449/2003.
Va multumesc pentru raspunsuri, insa spre surprinderea mea(chiar si a vanzatorului), au fost de acord sa imi inlocuiasca produsul. Sper ca asta nu e o simpla coincidenta si ca am inceput sa fim si noi mai civilizati.
Cum ai rezolvat?
Am si eu o problema, tot cu Vodafone.
De putin timp imi murea semnalul atunci cand mergeam la tara in timp ce alte telefoanea aveau full. Il duc la Plaza cu garantia, astept o saptamana jumate si imi revine cu problema remediata. Luandu-l nu am observat nimic schimbat ca nu stateam sa-l butonez. Dupa 1-2 saptamani vb la telefon si dau sa dau volumul mai mic, dar tasta nu functioneaza. Il duc inapoi la reparat cu mentiunea tasta volum blocata si am mentionat sa schimbe si carcasa aceasta avand urme in colturile telefonului, probabil de la lovituri. Am senzatia ca a fost schimbata carcasa in service cu una uzata dar nu stiu cum sa dovedesc.
Acum sunt sunat, si mi se spune ca telefonul functioneaza ok, iar daca vreau sa schimb carcasa ma costa 183 roni (la un w595???)
Nu mi se pare normal sa primesc telefonul defect din service si sa mi se spuna ca functioneaza ok. Ce pot sa fac?
Garantie televizor
Bogdan88
Buna seara. In februarie 2008 am achizitionat un televizor marca Grunding din magazinul Flanco ( Tg-Jiu ). De la bun inceput de cand mi s-a facut proba la ... (vezi toată discuția)
Returnare.
Alexandruuu
Buna ziua. Am o intrebare.
Acum cateva zile mi-a fost cumparat cadou un telefon samsung B5722 dual sim dintr-un magazin Vodafone din Piata ... (vezi toată discuția)