avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Eliberare permis conducere dupa solutionare dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Eliberare permis conducere dupa solutionare dosar penal

Buna ziua,

In urma cu 4 luni am fost prins ca am condus o motocicleta neinmatriculata pe drum public. Dosarul a fost trimis la parchet si zilele astea s-a finalizat dosarul cu rezultatul: Am fost scos de sub urmarire penala pt. ca fapta nu a fost considerata grava si am fost amendat cu o amenda administrativa. Cu hartia primita de la parchet am plecat la politie ca sa imi deie permisul. La politie am avut surpriza sa imi zica ca pt. fapta asta mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 3 luni. Adaug ca pe perioada judecarii eu am circulat cu dovada de la politie eliberata in fiecare luna. Cand am dus solutia de la parchet au zis ca din data in care expira dovada am permisul suspendat 3 luni. Nu gasesc nici unde in codul rutier sa scrie asta. Cum pot proceda sa imi reduc macar la 1 luna perioada de suspendare, am inteles ca nu mai am sansa asta pt. ca mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o luna mai demult, si din cauza asta nu pot beneficia de examenul pt. a reduce pedeapsa de la 3 luni la 1 luna.
Vreau sa stiu daca este corect cum au procedat si daca stie cineva care e articolul, pt. ca eu deja am vb cu 2 persoane din politia rutiera ( 2 prieteni ) si ei au spus ca din cat stiu ei nu trb sa imi suspende permisul dupa ce am primit solutia de la parchet si am platit amenda dar nu au stiut sa imi zica articolul pe care trb sa il citesc.
Cel mai recent răspuns: daio73 , utilizator 22:11, 18 Septembrie 2010
Ati fost gasit vinovat si amendat cu o amenda penala si presupun cu suspendarea carnetului pe trei luni.Daca in solutie nu s-a facut nici o referire la cele trei luni inseamna ca ele se mentin si cum d-voastra ati avut dovada de la politie, se impune suspendarea dreptului pe trei luni.Daca nu va convine solutia, dar in opinia mea este foarte buna faceti plangere la judecatorie in termen de 20 de zile de la comunicarea solutiei procurorului.
Nu trebuia sa vi se suspenda dreptul de conducere , intrucat acesta se suspenda doar in anumite cazuri expres prevazute de lege si dvs , din cele relatate mai sus nu va incadrati in acestea .

Astfel , potrivit OUG 195/02 rep , art 103 alin.1 lit c) :

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.


Atfel , fapta dvs nu se incadreaza in textul legal drept pt care consider oportuna plangerea impotriva masurii de suspendare a dreptului de circulatie .

Daca doriti totusi sa nu mai contestati , acestea sunt conditiile pt reducerea perioadei de suspendare de la 90 zile la 30 zile :

Regulament de Aplicare a OUG 195/02 ( HG 1391/06 ) :

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin 1 an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă :
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
Diana Ramona, Alte profesii
Corect.Infractiunea careia i s-a dat scoatere de sub urmarire penala atrage sanctiunea complementara de retinere a pc pe 90 zile intrucat pe perioada cercetarilor ati beneficiat de prelungirea dovezii de circulatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere suspendare permis auto neacordata... romulus1974 romulus1974 Buna ziua, am fost prins cu numere rosii expirate de o zi , nu mai conteaza a inceput tot calvarul parchet ,politie bla ,bla a sosit hotararea 300 ron amenda ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de circulatie silviupatrascuta silviupatrascuta Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul de circulatie pe 90zile pt ca am trecut pe culoarea rosie la semaforul de la trecerea la nivel cu calea ferata, ... (vezi toată discuția)
Retinere permis, amenda, sustinere examen pentru circulatie cu numere rosii expirate ruxandra-daniela20 ruxandra-daniela20 sunt foarte indignata de ceea ce se intampla in justitia din Romania......... va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca este normal sa se intample asa sau ... (vezi toată discuția)