avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

buna ziua
am 2 copii nerecunoscuti de tatal lor.
copiii au 8 ani si 3 ani,pana acum el m-a ajutat oarecum in cresterea lor,dar d e2 luni n-o mai face ,,,daca termenul de un an de la nasterea copilului a trecut ,evident pot sa-l mai dau in judecata pt recunoasterea copiiilor?relatia continua inca #-o
Cel mai recent răspuns: davinci149 , utilizator 15:06, 20 Septembrie 2010
Codul familiei:

Art. 59
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Actiunea apartin�nd copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

sunteti in termenul prevazut de lege, deci puteti introduce actiunea
multumesc mult pentru lamurire...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriere stabilire paternitate?!? cameleon cameleon As dori sa stiu daca exista un termen de prescriere al paternitatii.Copilul are aproape 3 ani si tatal \\"intarzie\\" probabil voit sa recunoasca copilul pe ... (vezi toată discuția)
Solicitare paternitate anonim25 anonim25 Exista urmatoarea situatie: o fosta prietena a sotului meu pretinde ca fiica ei este copilul sotului meu. Fetita este in varsta de 6 ani. Ea sustine ca va cere ... (vezi toată discuția)