avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Termen prescriere stabilire paternitate?!?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Termen prescriere stabilire paternitate?!?

As dori sa stiu daca exista un termen de prescriere al paternitatii.Copilul are aproape 3 ani si tatal "intarzie" probabil voit sa recunoasca copilul pe cale amiabila.In acest caz, tatal poate oricand fi chemat in instanta pentru stabilirea fortata a paternitatii sau exista un termen limita pana la care mama trebuie sa faca acest demers?Multumesc anticipat pentru raspunsuri si ajutor.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:56, 9 Noiembrie 2013
Art. 59 codul familiei
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Actiunea pornita de mama in numele copilului sau mai tarziu de copil in nume propriu nu se prescrie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate davinci149 davinci149 buna ziua am 2 copii nerecunoscuti de tatal lor. copiii au 8 ani si 3 ani,pana acum el m-a ajutat oarecum in cresterea lor,dar d e2 luni n-o mai face ,,,daca ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei ContSters205948 ContSters205948 AM fost casatorita in concubinaj cu un domn.DIN casatoria noastra a rezultat un copil .INAINTE de nasterea copilului sotul meu a plecat in strainatate la ... (vezi toată discuția)