avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
LIVE, ACUM Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apartament nou cumparat - obligatie plata restante
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apartament nou cumparat - obligatie plata restante

buna ziua
am cumparat un apartament prin " Prima casa" in iunie 2010. In fiecare luna imi vine la intretinere 25 ron - rata Radet. am intrebat ce este cu aceasta rata si mi s-a spus ca fostul administrator a "sustras" o suma frumusica de banii de caldura din asociatie si acum locatarii trebuie sa plateasca esalonat din nou aceasta "rata Radet".
Eu le-am spus ca am achizitionat acest apartament fara obligatii restante si s-au eliberat adeverinte de catre asociatie ca apartamentul este liber de sarcini si nu are nici o obligatie financiara la data vanzarii, deci consider ca nu am obligatia sa platesc aceste "restante".
ce parere aveti? sunt obligata sa achit niste bani pentru o periada cand nici nu am fost proprietar al ap?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:35, 23 Septembrie 2010
Nu exista nici o clauza in contractul meu de VC ca as prelua datorii, de altfel stiti bine ca prin programul "Prima casa" se verifica toate actele la "sange" si nu se acorda acest credit pentru o locuinta aflata in executare sau cu datorii.
Nedumerirea mea este ca Administratorul imi spune ca s-a hotarat in Adunarea generala ca fiecare proprietar sa plateasca aceasta "rata radet" pana la recuperarea banilor de la fostul adm.
Poate aceasta Adunare Generala sa ma oblige pe mine proaspat proprietar si neinformat de aceste datorii vechi sa le platesc?? Nici macar nu este Asoc de proprietari (inca este de locatari), deci care Adunare Generala?
Domnule avocat
Aveti o propunere, o parere clara in legatura cu acest caz sau doar faceti consideratii cand pe-n taler, cand pe altul al balantei?

Sa fie limpezi doua chestiuni de ordin moral si practic:
1. Nici vechii, nici noii proprietari nu sunt vinovati de faptul ca administratorul vechi nu a platit furnizorului facturile, fugind cu banii. Deci e un furt. Banii pe care ii platesc locatarii sunt pentru iesirea din aceasta situatie, adica plata facturii la furnizor. In bloc nu exista proprietari de mana a doua sau de mana-ntai. Toti, in solidar, trebuie sa contribuie la iesirea din aceasta situatie de urgenta. Acesta este considerentul moral.

2. De natura practica, furnizorul nu va mai livra utilitatea daca nu i se achita facturile si daca toti sau unii proprietari nu vor plati pentru ca nu ei au furat banii si i-au mai platit o data - asa cum spun adeseori in acest tip de situatii - nu se vor putea plati facturile restante, deci nu vor avea cu totii apa....(sau ce risca sa li se opreasca).

Vechiul proprietar nu avea restanta asa cum nici ceilalti proprietari din asociatie nu au, deci sunt in pozitie egala. Acesti bani, o mai spun o data, se achita nu ca fiind o cheltuiala obisnuita si se vor recupera si inapoia proprietarilor atat cat au achitat la acest tip de plata, dar .trebuie sa plateasca acum cu totii pentru a iesi din acesta situatie neplacuta.
Nu e vorba de o restanta a cuiva, e vorba de un furt, care bani furati sunt necesari pentru a nu se opri apa. Atat. Nu are nimic de-a face cu contractul de vanzare a apartamentului.

In cazul in care merge in instanta si instanta ii va da dreptate in sensul de a nu plati aceasta contributie, se intoarce la bloc, ceilalti locatari nu vor mai vrea nici ei sa plateasca deoarece nici ei nu au furat banii, deci facturile nu se vor plati, apa se va taia....si omul nostru, ca si ceilalti locatari, n-o sa aiba apa cu dreptatea-n mana!
@elga50
Dumneavoastra interpretati cum vreti situatia insa nu aveti dreptate in totalitate.

1. Priviti asociatia de proprietari ca o societate pe actiuni, cu mai multi actionati- proprietarii. Ca un angajat(administratorul) a furat din patrimoniul asociatii nu intereseaza pe radet. va repet. asociatia este datoare RADET-ului, deci proprietarii ce formeaza aceasta asociatia. Nu confundati "vina" morala cu "vina" juridica, in relatia asociatie-RADET.

2. Cum ati spus si dumneavoastra, asociatia trebuie sa achite aceasta datorie pentru a nu se sista livrarea utilitatilor. Aici nu incape nici o indoiala.

Problema e cine le plateste. Si nu e simpla deloc.
Indiferent ca asociatia a hotarat suportarea acestor datorii de catre proprietari inainte sau dupa vanzarea apartamentului, noul proprietar nu are de ce sa plateasca aceste datorii. Si daca e sa discutam de solidaritate, mai solidar ar fi ca doar proprietarii vechi sa acopere datoria, fara a-i cere participatie si noului proprietar.
In practica problema este foarte simpla, asa cum s-a si intamplat.
Proprietarului cu pricina i se pune in sarcina plata acestei contributii. Daca nu vrea sa plateasca merge in instanta si contesta aceasta suma, sperand ca i se va da dreptate.

Si sa presupunem ca i se da dreptate, ca acea hotarare conteaza in prima instanta, noi ne dam cu parerea. Dar se va intoarce la asociatie unde proprietarii, oameni simpli, cu o mentalitate deloc sofisticata o sa-si spuna "de ce eu sa platesc si vecinul nu, ce el e mai destept ca mine?" si nu va mai plati nici X, nici Y, nici Z.....asa, pe rand vor renunta.
Rezultatul e previzibil. Solidaritatea se percepe diferit la nivelul holului de bloc decat aici, pe forum, percepere dealtfel previzibila....pentru mine cel putin :)

Seamana, acest caz, cu un alt caz expus de cineva care reclama faptul ca s-a mutat intr-un bloc vechi si dupa ce s-a mutat s-a hotarat schimbarea tevilor vechi. Era revoltat ca de ce sa plateasca el ceva ce nu s-a stricat datorita lui.....:))

Cand te muti intr-un bloc, si mai ales unul vechi, trebuie sa fii constient ca se pot ivi destule situatii venite din trecut la care vrei, nu vrei, devii partas, altfel esti introdus "cu forta". In timp si tu devii unul dintre cei care exercita presiune asupra noilor-veniti direct sau indirect......
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond esalonare radet Joyjoy Joyjoy Buna seara, M.am mutat de o luna, intr.un bloc care are esalonare datorii catre radet. La afisarea listei de intretinere, am pe lista lunii curente si la ... (vezi toată discuția)
De la cine recupereaza asociatia restantele nedeclarate ale fostului proprietar Andreadina Andreadina Buna seara, In urma cu cativa ani am cumparat un apartament ce nu figura cu restante la asociatia de proprietari, in acest sens a fost eliberata si ... (vezi toată discuția)
Radet-datorii-asociatie am-draci am-draci buna ziua va rog sa ma ajutati cu niste informatii. m-am mutat in blocul unde locuiesc din 2008, toate in regula , caldura , gaze, apa etc pana anul trecut ... (vezi toată discuția)