avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare - Limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare - Limita de varsta

Buna ziua!
Am un angajat nascut in data de 12.11.1946. In octombrie 2010 doreste sa se pensioneze pentru limita de varsta. Imi puteti spune, va rog, ce demersuri trebuie indeplinite in acest caz? Care sunt pasii de urmat?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 10:00, 14 Octombrie 2010
Nu este nicio problema. Daca angajatul dvs. depune cererea pana in data de 12.11.2010, data cand indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie, atunci drepturile de pensie i se stabilesc de la data indeplinirii conditiilor (adica 12.11.2010). Daca depune cererea dupa data de 12.11.2010, drepturile de pensie se stabilesc de la data depunerii cererii.

Art. 83 - Legea nr. 19/2000
(1) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se cuvin si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege, daca cererea a fost depusa cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii acestor conditii.
(2) Se considera depuse in termen cererile de pensionare inregistrate in intervalul cuprins intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de-a 30-a zi calendaristica anterioara acestei date.
..........................................
(4) In cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului prevazut la alin. (1), drepturile de pensie se cuvin si se platesc:
a) de la data depunerii cererii, in cazul pensiei pentru limita de varsta.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns.
Buna seara!
Am o alta problema cu salariatul meu!
A facut cerere de incetare a contractului cu data de 12.10.2010 (el fiind nascut in 12.11.2010). Cartea lui de munca iese de la ITM la 14.10.2010, deci cererea la Pensii o depun dupa aceasta, probabil15. Incetarea CIM o sa o fac cu 15.10.2010 (adica o sa vina decizie de pensionare cu 15.10.2010?????). eu i-am inregistrat noul contract individual de munca pentru data de 13.10.2010. Se suprapun contractele??
Ce fac in aceasta situatie?

Multumesc mult.
Decizia de pensie nu va veni asa repede. :) Intrebati, probabil, de cand va primi drepturi de pensie. Am scris mai sus, cu data de 12.11.2010. Decizia de incetare cim ar trebui sa i-o faceti tot cu aceasta data, intrucat cu aceasta data ii inceteaza de drept raporturile de munca. Domnul Tudor a scris, pe prima pagina, art. 56, lit. d) din Codul muncii.

Acum vad mai bine mesajul dvs: ii incetati vechiul cim cu 15.10.2010, dar i-ati inregistrat noul cim cu o data anterioara? Nu merge, se suprapun contractele. Trebuia sa-i inregistrati noul cim cu 16.10.2010. Asteptati, va va da domnul Tudor o idee maine.
Buna seara!
Va multumesc ca mi-ati raspuns la aceasta ora.
Voi explica mai clar situatia:
Angajatul, nascut la data de 12.11.1946 indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta la data de 12.10.2010.
A facut cerere de incetare a contractului incepand cu data de 12.10.2010 pe care am depus-o la ITM. Data la care ridic carnetul este 14.10.2010, deci pot depune cererea de pensionare in data de 15.10.2010.
(din ce am inteles din mesajul dvs. si din textul de lege citat, in cazul meu, termenul de depunere a cererii este depasit (trebuia sa depun pana la 12.10.2010), astfel ca decizia de pensionare va veni cu data depunerii cererii, respectiv 15.10.2010.
Eu necunoscand cele de mai sus am considerat incetat de drept contractul de munca cu data de 12.10.2010 si i-am inregistrat contract de munca incepand cu 13.10.2010. Daca pe decizia de pensioanre va fi data de 15.10.2010 inseamna ca se vor suprapune cele doua contracte.
Imi cer scuze ca insist. Este pentru prima oara cand intocmesc acest tip de documente.
Noapte buna!

Alte discuții în legătură

Incepand cu data... andad andad In vederea iesirii la pensie pt.limita de varsta, incepand cu ce data se poate depune dosarul, daca persoana (feminin) este nascuta in data de ... (vezi toată discuția)
Salariu pana la emiterea deciziei de pensionare rin rin Daca un cim inceteaza de drept la o anumita data si salariatul nu avea cunostinta de aceasta data ce poate face in privinta drepturilor banesti de pana la ... (vezi toată discuția)
Controverse legate de adoptarea legii nr. 49/2010 Cornel  Vasile Cornel Vasile Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010. (vezi toată discuția)