adycon a scris:
eumarian a scris:
Daca economia mergea bine si francul era 0.85 ron, ii trimiteati flori lui Mugur Isarescu?
Acum, pentru viitor, solutia este sa vedeti daca nu puteti vinde dumneavoastra, acceptand un cuantum pierdut si aliniind cheltuielile cu veniturile. Ca si comentatorii precedenti, nu cred ca justitia este o solutie in cazul dumneavoastra.
Chiar la asa raspuns nu ma asteptam , oricum constat ca asta e nivelul dvs . dar ca sa fiu concis :
- eu pe casa am dat 100.800 CHF care in 2007 erau aprox. un miliard jumate , dublandu-se cursul CHF , acu valoarea in lei s-a dublat + piata imobiliara a scazut , nu stiu daca o pot vinde cu 60.000 E , dar eu trebuie sa achit in momentul vanzarii suma in lei la banca , ca sa pot face actele viitorului cumparator :
DE UNDE ACEA SUMA DACA EU NU MAI AM CU CE PLATI RATA ?????? aproape nu-mi ramane bani la copii de paine ..... si-s politist de 15 ani si subliniez : MITA NU IAU !- imi place sa ma trezesc din somn personal , nu cu DGA sau DNA la usa.....
asa ca , nu flori .... dar nici aplauze nu va pot trimite ... :(X-(
adica, in varianta vinderii imobilului in 2010 si rambursarii integrale a imprumutului (daca ar fi posibil asa ceva),
un "bilant" supersimplificat, numai si numai cu titlu ilustrativ, 2007/2010 ar arata cam asa:
1.- imprumutatorul da bani cu imprumut in 2007 in echivalent lei 1,5 mld.;
- primeste inapoi in 2010, 3 mld. lei;
- castiga in 2010 (diferenta de curs valutar) 1,5 mld. lei.
2.- imprumutatul ia bani cu imprumut in 2007 in echivalent lei 1,5 mld. cu care cumpara imobilul;
- vinde imobilul in 2010 si incaseaza 2,5 mld lei (60000 euro, optimista suma, ca statisticele imobiliare 2007/2010 arata mult mai sumbru);
- da banii inapoi imprumutatorului, 3 mld. lei;
- pierde (are paguba) de 500 mil. lei.
- dobanzile si comisioaneleeee... alta povesteeeeeeeeee...
sintetizand, din "jocul" pietii (
anormal- pe fond de criza economica oficiala), in urma "afacerii" incheiate in 2007, in 2010 o parte din contract (imprumutatorul) ar castiga 1,5 mld lei, cealalta (imprumutatul) ar pierde 500 mil. ! (sumele precise se pot determina)
tendinta?... e evidenta... nu mai e vorba nici pe departe de "riscuri contractuale normale"...
unde e echilibrul unui astfel de contract?!
nu poate interveni statul (printr-o instanta) in derularea unui astfel de contract?
" Dispozitiile art. 970 alin. 2 din Codul civil, adoptat in anul 1864, nu au "nimic comun cu interventia statului in economie. Acest text care se integreaza perfect in mecanismul contractual general, configurat de Codul civil roman,
evoca ideea raportarii oricarei conventii la nivelul socioeconomic, in cadrul careia a fost incheiata". De asemenea,
dispozitiile legale criticate nu contravin prevederilor art. 134 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din Constitutie, ci impreuna tind sa contribuie la
pastrarea echilibrului dintre partenerii unui contract, fara sa altereze vointa exprimata de acestia la incheierea contractului.
...
Alin. 2 al art. 970 din Codul civil este in relatie directa cu primul alineat al aceluiasi articol, care prevede conditia executarii contractelor cu buna-credinta a partilor contractante. "Or,
aspectele referitoare la necesitatea observarii efectelor juridice produse de echitate, obicei si lege reprezinta o consecinta si o prelungire a bunei-credinte, pe care trebuie sa o manifeste partenerii contractuali.
...
Efectul imediat al oricarui contract este acela de a da nastere unor drepturi si obligatii.
In scopul determinarii intelesului exact al clauzelor contractului este necesar uneori, din partea celui chemat sa le aplice, un efort de adaptare, prin interpretarea acestora in cazul concret, adica "prin cercetarea manifestarii de vointa a partilor, in stransa corelatie cu vointa lor interna".
...
Se mai sustine ca art. 970 alin. 2 din Codul civil nu contravine nici dispozitiilor art. 49 din Constitutie si nici principiului libertatii contractuale. In ceea ce priveste acest principiu se arata ca
incheierea oricarui contract este libera, insa el trebuie sa fie inteles in sensul sau exact, si anume acela de libertate conditionata de viata sociala si de dispozitiile legale.
...
Curtea Constitutionala
Decizia 220 din 14 noiembrie 2000 (Decizia 220/2000)
[ link extern ]