avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema de succesiune

Buna seara! Am o problema si va rog sa ma ajutati! Mama mea e foarte grav bolnava si doreste sa-mi lase mie apartamentul. Ea este singura proprietara dar eu mai am un frate. Mama mi-a propus sa facem un contract de vanzare cumparare, eu fiind casatorita, nu vreau sa impart cu sotul apartamentul in caz ca ne despartim. Am discutat cu fratele meu si a fost de acord ca atunci cand mama va muri si se va deschide succesiunea el va renunta la partea lui. Problema e ca daca peste ceva timp va revoca aceasta renuntare? Oare se poate sa conteste renuntarea la partea lui, si in ce conditii? El este casatorit si are si un copil minor. Ma tot gandesc ce sa fac si cum sa fac sa nu am probleme mai tarziu! Va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic!
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 18:56, 26 Septembrie 2010
Va multumedc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar oricum e riscant. Sa zicem ca fratele semneaza renuntarea la mostenire, pot veni din urma sotia sau copilul sa-si ceara dreptul?
Doamna....dvs. vreti sa va asigurati si impotriva sotului si impotriva fratelui....Stand putin si judecand logic, faptul ca fratii vin la mostenire impreuna, nu va e de ajuns declaratia lui ca renunta la mostenire?Sper, ca din familia dvs. sa nu fie o singura pierdere potrivit starii de sanatate precare a mamei dvs.
Roberta75 a scris:

Va multumedc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar oricum e riscant. Sa zicem ca fratele semneaza renuntarea la mostenire, pot veni din urma sotia sau copilul sa-si ceara dreptul?

Renuntarea la mostenire nu se poate face decat dupa decesul mamei.
S-a aratat mai sus.

Sotia si copilul nu pot veni la mostenire daca el renunta.
Cum s-a zis, sotia si copilul nu pot veni din urma daca fratele dvs. renunta.
Insa, pana renunta fratele (adica pana si dupa decesul mamei, pana si in timpul mersului la notar de dupa deces... timp de (raz)gandire este destul), sotia si copilul pot influenta decizia lui de a renunta sau nu.
Ok...lasand deoparte sentimentele, mama dvs. sa faca testament pe copilul dvs. mergeti impreuna cu fratele dvs. dupa intocmirea testamentului la notar, dati o declaratie ca sunteti de accord cu doleanta mamei, specificand totodata ca mama dvs. e in deplinatatea cerintelor legii(capacitatea de a incheia un act-nu am vrut sa dau o alta denumire) si gata.Posibilitatile de rezgandire din partea fratelui vor fi diminuate.

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)