avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema de succesiune

Buna seara! Am o problema si va rog sa ma ajutati! Mama mea e foarte grav bolnava si doreste sa-mi lase mie apartamentul. Ea este singura proprietara dar eu mai am un frate. Mama mi-a propus sa facem un contract de vanzare cumparare, eu fiind casatorita, nu vreau sa impart cu sotul apartamentul in caz ca ne despartim. Am discutat cu fratele meu si a fost de acord ca atunci cand mama va muri si se va deschide succesiunea el va renunta la partea lui. Problema e ca daca peste ceva timp va revoca aceasta renuntare? Oare se poate sa conteste renuntarea la partea lui, si in ce conditii? El este casatorit si are si un copil minor. Ma tot gandesc ce sa fac si cum sa fac sa nu am probleme mai tarziu! Va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic!
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 18:56, 26 Septembrie 2010
Orice manifestare de vointa din partea fratelui atata timp cat mama dvs. este in viata nu va produce efecte juridice.
Va fi nula daca va ajuta sa intelegeti mai bine asa.

avocat Claudiu Lascoschi
bighiu77 a scris:

Ok...lasand deoparte sentimentele, mama dvs. sa faca testament pe copilul dvs. mergeti impreuna cu fratele dvs. dupa intocmirea testamentului la notar, dati o declaratie ca sunteti de accord cu doleanta mamei, specificand totodata ca mama dvs. e in deplinatatea cerintelor legii(capacitatea de a incheia un act-nu am vrut sa dau o alta denumire) si gata.Posibilitatile de rezgandire din partea fratelui vor fi diminuate.

Consider acest sfat COMPLET nepotrivit pentru initiatoare.
Motivele, pe scurt:
- dorinta partilor este ca apartamentul sa revina initiatoarei, nu copilului ei
- testamentul este un act pe care testatoarea il poate revoca expres sau tacit oricand
- testamentul in favoarea nepotului incalca rezerva a doi mostenitori rzervatari, fiind cu atat ma anulabil
- testamentul este un act unilateral care nu poate / trebuie fi recunoscut de cei care (nu) mostnesc. Nu se poate "ratifica un testament" de catre nimeni (cu atat mai mult de catre cei exclusi prin el!)
- starea medicala a mamei este "treaba" noatrului in fata caruia se incheie act, si a medicului. Copii n-au nici o legatura cu stare amedicala, nu o pot rcunoaste, statua, certifica etc.!
- pactele asupra mostenirii viitoare sunt interzise (ca un mostenitor sa renunte la mostenire, trebie ca cel pe care il mosteneste sau nu, sa fie decedat)
- nu diminueaza cu nimic nici posibilitatile fratelui de razgandire, si nici sansele lui de a obtine ceva dupa deces (cel mult reduce sansele initiatoarei de a mai obtine ceva daca fiul ei va pierde procesul cu fratle ei).
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
smeagull, utilizator
Gasiti dvs. un sfat COMPLET potrivit pentru o persoana care vrea sa fie sigura de o mostenire!(atata timp cat subiectul este inca in viata).Am incercat sa ii gasesc o solutie in care ulterior pe baza unei declaratii, mostenitorul legal sa nu pretinda:starea psihica, pretentia legala.Dar prb. ca dvs. stiti ceva ce noi toti nu stim....
Aici aveti dreptate, @bighiu77: sfat complet in acest caz nu exista.
Alternative mai potrivite sunt:
1. testamentul in favoarea initiatoarei,
contra: anulabil foarte usor in instanta de catre frate (daca va vrea, si daca va mai respecta niste termene, niste proceduri, va plati taxe etc.)
pro: initiatoare dobandeste un bun propriu, testamentul e de obicei lesne de intocmit (depinde de starea de sanatate a mamei) si nu foarte costisitor.
2. donatie
idem ca si la testament, insa mai costisitor.
3. un contract de intretinere (mama da apartamentul fiicei, fiica o va intretine)
contra: data fiind starea de sanatate a mamei, este posibil ca intretinerea sa fie "modica" fata de valoarea apart., si deci contractul de intretinere sa se dezvaluie ca fiind donatie, cu dezavantajele de mai sus.
posibilitatea merita analizata in functie de toate detaliile.
poate fi anulat tot numai in instanta (promovat actiune, dovezi, termene, taxe de timbru etc.)
contra: apartamentul astfel dobandit este bun comun cu sotul.
3 prim. contract de vanzare cumparare: si mai costisitor decat 1,2,3, cu aceleasi riscuri, inclusiv ca bunul va fi comun cu sotul.
4. pasivitatea: mama sa nu faca nimic, nici initiatoarea. Varianta cea mai ieftina.
Dupa deces, daca fratele isi mentine / concretizeaza intentia de a renunta la mostenire, initiatoarea va deveni unic mostenitor, iar apartamentul bunul ei propriu.
Daca fratele se va razgandi si va vrea parte din aparatment, in toate variantele are mari sanse sa obtina cota lui (1/2), in unele variante mai direct (4), in altele ma anevoios (poate calea anevoioasa il descurajeaza).
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
smeagull, utilizator
Va multumesc pentru dezbateri si incercari de a gasi o solutie. Nu vreau sa-mi gasesc o scuza si nu ma simt vinovata pentru ca vreau sa am siguranta. V-am pus aceasta problema deoarece chiar sunt intr-o incurcatura. De sot ma pot desparti oricand desi nu sunt probleme in casnicie, pot sa apara pe parcurs. Eu stau in casa parintilor lui iar in cazul unui divort, facand act de vanzare cumparare, poate sa-mi ceara jumatatea lui. Fratele sta in casa tatalui meu (parintii sunt despartiti). Nu pot sa am certitudinea ca si el se va tine de cuvant cedandu-mi dreptul lui. De aceea imi doresc un loc al meu pentru orice eventualitate sa nu raman pe drumuri. Dorinta mamei este de a-mi ramane mie apartamentul. Imi pare rau ca nu exista solutii dpvd juridic care sa ma avantajeze. Va multumesc si daca mai aveti sfaturi le astept cu drag!

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)