avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TAXA DE PESCUIT...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TAXA DE PESCUIT...

Stie cineva,daca un proprietar de balta pentru pescuit,are dreptul legal sa puna o taxa zilnica pentru pescuit,dupa bunul sau plac ?
Nu ar fi mai legal si normal,sa se plateasca in functie de ce cantitate de peste prinde pescarul ? Prin taxa zilnica,proprietarul baltii taxeaza timpul petrecut de pescar pe malul baltii,nicidecum obiectul muncii (pestele prins de pescar - sau...neprins).
Daca pescarul nu prinde niciun peste,atunci,proprietarul cum justifica taxa perceputa ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CAB. INDV. AV. TICU NASTASE , Avocat 21:44, 30 Septembrie 2010
Eu cred ca agentii economici sunt liberi sa-si organizeze afacerea cum cred de cuviinta. Pescuitul este in primul rand un sport, o metoda de relaxare; iar balta respectiva necesita amenajare, intretinere, etc.
Prin taxa respectiva se cumpara dreptul de a pescui nu se cumpara pestele prins.
In concluzie, eu vad ca justificata taxa respectiva, chiar daca nu se prinde niciun peste.
Norocul pescarului
Asa este si la vanatoare.Achiti taxa in euro pentru mistret ,dar glontul nu apreciaza greutatea si ai posibilitatea la pregatirea exponatelor sa constati ca te-ai ales cu un
gonacel cat un catel !
Taxa atat de pescuit cat si de vanatoare acorda celui interesat prilejul sa se afle in natura ,indiferent de rezultatul reprizei,de acea se si cheama asociatia vanatorilor si pescarilor sportivi ,care nu apreciaza ca si sursa de hrana eventualul rezultat
Majoritatea baltilor private nu au nici o tangenta cu pescuitul sportiv: aceasta presupune capturare si eliberare fara a rani exemplarul. Totusi, mai toate impun alte reguli: nu ai voie decat cu un anumit numar de scule, anumite exemplare trebuiesc eliberate, nu ai voie sa iei decat o anumita cantitate de peste din anumite rase, etc. Toate astea le decide propietarul baltii.
Optiunea pescarului amator (nu sportiv!) este sa aleaga o balta in care conditiile sunt cat de cat pe placul lui.
Deci,sa inteleg ca proprietarul are dreptul sa-si valorifice "afacerea" cum doreste.
Ori,faptul ca el,nu amenajeaza balta,nu populeaza balta cu peste,etc.,dar solicita taxe pentru pescuit,nu cumva se numeste ca se imbogateste fara just temei ?
In Romania,daca un pescar amator,care iese si el la o partida de pescuit,o data la o luna,doar sa mai schimbe peisajul urban,dar sa si prinda ceva peste,practic,nu are unde,intrucat toate baltile s-au privatizat si sunt conditiile proprietarilor... taxele destul de piperate,in comparatie cu rezultatul partidei de pescuit...
Nu se mai satura acesti "investitori" ai apelor ?
Nu exista nicio lege care sa prevada un anumit cuantum al taxelor,raportate la conditii,la cantitati de peste prins,la ... ceva anume !
Nu exista nicio raportare la un cuantum de investitie,in baza acestuia sa se aplice un anumit procent de profit ?
Deci,oricine,poate percepe orice taxa...doar datorita faptului ca are "afacerea lui " si trebuie sa profite...
Daca mi-as face si eu o afacere...sa zicem "de distribuire a aerului"... Cum,necum,o inregistrez la Registrul Comertului. Apoi,stau in drum si percep taxa de la toti trecatorii care opteaza sa treaca prin fata portii mele,pentru aerul respirat pe distanta proprietatii mele (sau,cumpar,inchiriez trotuarul,de la Primarie,in acest sens...). Asta inseamna ca am o afacere si pot percepe bani,fara ca eu sa fac nimic ??? Acelasi lucru fac majoritatea proprietarilor de balti : pun mana pe balta,in diverse forme,apoi solicita taxa pentru pescuit...dar pestele nu e in balta,ci doar in hartii (precum ca a populat balta cu n tone de peste...)
Cine poate sa controleze cat peste este in balta ???
Cine poate sa controleze daca taxa impusa,se justifica ? Si,de ce se justifica ?
Acel investitor care are un lac sau o balta, trebuie sa detina o Licenta de Acvacultura eliberata de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura Bucuresti. In baza acestui document isi intocmeste un Program de Pescuit Sportiv care este iarasi aprobat de catre filiala ANPA din zona in care isi stabileste toate drepturisi si obligatiile pescarului sportiv, inclusiv taxa pe zi la pescuitul recreativ/sportiv.
Pentru pestele din balta, dar mai cu seama puietul tot timpul va trebuie sa detina documente justificative de provenienta puietului. Daca foloseste balta pentru cresterea pestelui, atunci are mai multe probleme de rezolvat, dar daca este doar pescuit sportiv atunci este simplu.
Fir intins !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce lege reglementeaza in prezent pescuitul in romania LuchianSeb LuchianSeb Buna seara ! Ce lege / legi reglementeaza in prezent pescuitul in Romania? Am achitat o taxa de pescuit si am pescuit intr-un lac care nu este privat si ... (vezi toată discuția)
Taxe impartite frateste intre cj tulcea si arbdd?! parfi63 parfi63 :duh:Daca in 2010 CJT si ARBDD au ajuns in instanta nereusind sa se inteleaga la impartirea banilor,nu la fel va fi in 2011!=D>Exemplu:daca permisul de acces ... (vezi toată discuția)
Cum e cu pescuitul in perioada de prohibitie? klaus86 klaus86 Constituie infractiune: pescuitul electric, cu materii explozive ori cu substante narcotice; pescuitul reproducatorilor in timpul perioadei de ... (vezi toată discuția)