avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 5 Decembrie 2023
Destine

Dacă ei au putut să răzbească în ceea ce si-au propus, cu siguranță că și altii pot.
1. Winston Churchill a rămas repetent în clasa a şasea și a pierdut toate competițiile electorale pentru funcții publice până când, la vârsta de 62 de ani, a devenit prim-ministru. Mai târziu, avea să scrie: “Nu renunța niciodată. Niciodată, niciodată, niciodată, niciodată – în nimic, mare sau mic, măreț sau neînsemnat. Nu renunța niciodată cu excepţia cazurilor în care o faci pe considerente de onoare sau de bun simţ. Niciodată, niciodată, niciodată – nu renunța niciodată.”
2. Thomas Edison era considerat de către profesorii săi “prea prost pentru a învăța ceva”. A fost concediat de la primele două locuri de muncă pentru ca era “neproductiv”. Ca inventator, a avut 1.000 de încercări nereuşite până să inventeze becul. Când un reporter l-a întrebat: “Cum v-aţi simţit eșuând de 1.000 de ori ?”, Edison a răspuns: “Nu am eșuat de 1000 de ori, ci becul a fost o invenţie in 1000 de paşi.”
3. Albert Einstein nu a vorbit până la vârsta 4 ani şi nu a citit până la 7 ani. Părinţii au crezut era debil mintal, iar unul dintre profesori l-a descris ca fiind “lent la minte, pierdut pentru totdeauna în vise prosteşti”. A fost exmatriculat din şcoală şi i-a fost refuzată admiterea la Scoala Politehnică din Zurich .
4. Louis Pasteur a fost un elev mediocru, iar la lucrarea de licenţă s-a clasat pe locul al cincisprezecelea din 22 de studenți la chimie.
5. Henry Ford a dat faliment de cinci ori înainte de a reuşi cu Uzinele Ford.
6. Walt Disney a fost concediat de către un editor de ziar deoarece era “lipsit de imaginaţie şi de idei bune”. A dar faliment de mai multe ori înainte de a construi Disneyland.
7. Fred Astaire a fost catalogat astfel de către directorul MGM în fața căruia, în 1933, a dat primul test: “Nu poate juca. Nu poate cânta. Uşor chel. Poate dansa puțin.” Mai târziu, avea să spună: “Cu cât urci mai sus în carieră, cu atât îți sunt permise mai multe greșeli. Iar odată ajuns în vârf, dacă faci suficiente greșeli, acesta este considerat a fi stilul tău”.
8. Sidney Poitier a fost “răsplătit” astfel de către directorul de casting după prima sa audiție: “De ce nu te oprești din a face oamenii să își piardă timpul și nu te duci să te faci spălător de vase sau ceva ?”. A fost momentul în care, îşi aminteşte Poitier, a decis să își dedice viaţa actoriei.
9. Charlie Chaplin a fost iniţial respins de către şefii de la Hollywood pentru că pantomima sa a fost considerată “un nonsens”.
10. Beethoven mânuia penibil vioara, iar profesorul său a spus despre el că “nu există nicio speranţă să devină compozitor”.
11. Van Gogh a vândut doar o singură pictură în timpul vieţii sale. Şi chiar și aceasta surorii unuia dintre prietenii săi. Acest lucru nu l-a oprit să continue să picteze peste 800 de lucrări.
12. Rodin era considerat cel mai slab elev din școală, iar tatăl său s-a exprimat tranșant: “Am un idiot drept fiu.”. A fost respins de trei ori la admitere la Ecole des Beaux-Arts.
13. Stravinsky a fost a izgonit din Paris de către critici și de către publicul furios după premiera operei “Încoronarea primăverii”.
14. Jack London a primit şase sute de respingeri din partea editorilor înainte de a vinde prima sa poveste.
15. Jerry Seinfeld “a înghețat” pe scena clubului în care a avut loc prima sa reprezentație și nu a fost capabil să scoată vreun cuvânt. Batjocorit de public, a revenit noaptea următoare şi și-a terminat numărul în aplauze frenetice.
16. Michael Jordan a ratat peste 9.000 de aruncari la coș, a pierdut peste 300 de meciuri, de 26 de ori a avut în mîinile sale aruncarea decisivă și a ratat și totuși a mers înainte și a ramas în istorie ca cel mai bun jucător de basket al tuturor timpurilor.
Crescut evreieste - poveste adevarata ....

Un nepot de sclavi, un băiat, s-a născut într-un cartier sărac din New Orleans, cunoscut ca "Back Town."
Tatăl său a abandonat familia atunci când copilul era mic, mama sa a devenit o prostituată. Băiatul și sora lui au trebuit să trăiască cu bunica lor. Inca de timpuriu, baiatul s-a dovedit a fi dotat pentru muzica si cu alti trei copii a cântat pe străzile din New Orleans. Primele sale câștiguri au fost monedele care au fost aruncate de trecatori.
O familie de evrei, Karnofsky, care a emigrat din Lituania în SUA a avut milă de băiatul de 7 ani și l-au adus în casa lor. I-au dat inițial "muncă" în casă, pentru a alimenta acest copil înfometat. Acolo, el a rămas și a dormit în această casă unde, pentru prima dată în viața lui el a fost tratat cu bunătate și tandrețe.
Când s-a dus la culcare, doamna Karnovsky i-a cântat un cântec de leagăn rusesc. Mai târziu, el a învățat să cânte mai multe melodii rusești și evreiești.
De-a lungul timpului, acest băiat a devenit fiul adoptiv al acestei familii. Familia Karnofsky i-a dat bani pentru a cumpăra primul său instrument muzical, cum era obiceiul în familiile evreiești. Ei admirau sincer talentul muzical. Mai târziu, când a devenit un muzician profesionist și compozitor, el a folosit melodiile evreiești în compozițiile sale.
Baietelul, negru, a crescut și a scris o carte despre aceasta familie de evrei care l-au adoptat în 1907.
În memoria acestei familii, până la sfârșitul vieții sale, el a purtat o stea a lui David și a spus că, în această familie a învățat "cum să trăiască viața reală și determinarea."
S-ar putea recunoaște numele lui.
Acest băiețel s-a numit Louis "Satchmo" Armstrong.
Louis Armstrong a vorbit cu mândrie fluent idiș !
Fratii lui Mihail Eminescu

Știati că EMINESCU a avut zece frați ?
Gheorghe Eminovici a avut cu Raluca Iuraşcu, fiică de boier din ţinutul Joldeşti, judeţul Botoşani, nu mai puţin de 11 copii, trei fete şi opt băieţi. Mihai Eminescu era cel de-al şaptelea copil al familiei.
Primul copil născut a fost Şerban Eminovici - anul 1841 - a studiat Medicina la Viena (Austria) şi Erlangen (Bavaria - Germania). Acesta a murit în anul 1874 de TBC, la Berlin.
Cel de-al doilea copil, Nicolae Eminovici (Nicu) s-a născut în anul 1843. Acesta a studiat Dreptul, a trăit pe lângă părinţi, fiind foarte bolnav. S-a sinucis, împuşcându-se la Ipoteşti, imediat după moartea lui Gheorghe Eminovici.
Al treilea copil a purtat numele de Iorgu Eminovici. Acesta a fost născut în anul 1844, a urmat cariera militară și a ajuns sublocotenent într-o companie de infanterie militară în Germania. La o manevră militară în Brandemburg, a căzut de pe cal, accidentându-se, a zăcut doi ani în pat, iar ulterior a murit în anul 1873.
În anul 1845 se naşte prima fată, Ruxandra, al patrulea copil, care moare de mică.
Al cincilea copil este Ilie - născut în anul 1846, studiază Medicina la Carol Davila, moare în anul 1863 de tifos, molipsit de la bolnavii pe care-i trata.
Al şaselea copil - a doua fată - Maria (Marghioala) Eminovici - născută în anul 1848 - moare în anul 1855, la vârsta de 7 ani.
Al şaptelea copil Mihai Eminovici (Eminescu) - "poetul naţional" - "geniul tutelar al culturii neamului" se naşte la 15 ianuarie 1850, în oraşul Botoşani, pe Calea Naţională, imobilul 179, unde există o placă memorială. Botezul micuţului Mihai are loc la Biserica Uspenia din Botoşani (ctitoria doamnei Elena Rareş - anul 1552). Moare la data de 15 iunie 1889, la Sanatoriul doctorului Al. Şuţu din Bucureşti. Este înmormântat în cimitirul Belu din Bucureşti.
Cel de-al optulea copil a fost din nou o fată pe nume Aglaia Eminovici, născută în anul 1852, căsătorită cu profesorul Drogli. Moare în anul 1900.
Al nouălea copil Harieta (Henrietta) Eminovici - fată - născută în anul 1854, născută oloagă, nu şi-a revenit toată viaţa - a avut grijă şi l-a îngrijit pe fratele său, Mihai Eminescu, când a fost bolnav la Botoşani. A murit în anul 1890 de pneumonie.
Al zecelea copil - băiat - Matei Emonovici, născut în anul 1856, devine ofiţer-căpitan, stabilit în Caraş-Severin, moare în anul 1929.
Ultimul, al unsprezecelea - băiat - este Vasile Eminovici, care moare la vârsta de doar un an și jumătate. Nu se cunoaște cu exactitate data nașterii și a morții sau motivul decesului.
Adevaruri care ne-ar putea mira

1. Majoritatea băuturilor alcoolice contin toate cele 13 minerale necesare supravietuirii umane ?
2. In orice moment din zi, sau din noapte, aproximativ 1 % din populatia globului este în stare de ebrietate ?

[editat]

6. Pentru a se reproduce, masculul de caracatită introduce unul din tentacule în cavitatea femelei, îl lasă acolo si moare la cateva luni dupa imperechere?
7. In medie, un om parcurge pe jos în timpul vietii o distanta egală cu de trei ori înconjurul lumii ?
8. Dacă întreaga populatie a Chinei ar trece prin fata masinii tale mergând într-un singur rând, ar trebui să astepti 30 de ani până când cel din urmă pieton să treacă strada ?
9. După două săptămâni de purtat, o pereche de pantaloni contine 1.000 de bacterii în partea din fată, 2.500 de bacterii în partea din spate si mai mult de 10.000 de bacterii între picioare ?
10. iPhon-ul este cel de-al doilea cel mai bine vândut produs din lume ? Pe primul loc se află Cubul Rubik.
11. Banalele ciuperci sunt înrudite mai mult cu omul decât cu plantele ?
12. Este suficient de multă apă doar în Lacul Superior pentru a acoperi în totalitate America de Sud si America de Nord cu un strat de 30 de cm de apă ?
13. Sunt mai multe stele în Universul vizibil decât toate boabele de nisip de pe toate plajele lumii ?
14. Numărul de sinapse din creierul uman este de aproximativ 125 de trilioane, ceea ce reprezintă numărul de stele pentru a "umple" 15 galaxii de mărimea Căii Lactee ?
15. Un atom are aproximativ 99,99 % spatiu gol ?
16. La fiecare 10 ani, toate celule din corpul tău sunt înlocuite cu unele noi si că vechiul tău trup nu mai are nimic în comun cu cel nou ?
17. Există mai multe bacterii în corpul tău decât celule somatice ?
18. Libelulele au picioare pe care le pot folosi doar la aterizare, nu si la mers ?
19. Există o specie de pesti arlechin care, în cazul în care femela moare, masculul dominant devine femelă ?
20. Epoca în care a trăit regina Cleopatra este mai apropiată de aterizarea omului pe Lună decât de perioada construirii piramidelor ?
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2015
Ares-3, moderator

Ştiaţi că… La data de 8 iulie 1392 au fost menţionate pentru prima dată monedele din Ţara Românească?


Ştiaţi că… La data de 8 iulie 1392 au fost menţionate pentru prima dată monedele emise în Ţara Românească?
Astfel este atestată circulaţia monedei româneşti în comerţul sud-est european. Perperii de Valachia nu îşi au etimologia de la cartierul Pera al Constantinopolului, care bineinţeles că a existat şi există si astăzi sub numele turcesc Beyoglu, ci de la moneda de aur Hyperpyron, bătută de Paleologi spre sfârşitul dinastiei lor, cu un continut de 20 gr de aur, de 20 de carate. Moneda a circulat şi in Occident, bucurându-se de o largă apreciere a calităţii ei, sub numele de perperum şi în Balcani, slavizat pe numele perper cu pluralul românesc perperii. Ultimii perperi bizantini ai lui Ioan al-VI-lea aveau deja 24 keratia. Moneda este datată din timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, dar a fost comandată de fratele vitreg al lui Mircea, Dan I-ul, care a domnit înaintea lui şi care a fost un adevărat numismat şi primul care a bătut ducatul, o monedă de argint de 0,50 gr, dar şi-a dorit o monedă de aur (prima de la romani – sec II) în circulaţie românească.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)