avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... un inger care sufera
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

un inger care sufera

Am deschis actiune de divort dar mai e o luna pina la primul termen.As dori sa cer o ordonanta presedentiala ,dar nu stiu nimic despre aceasta.Va rog mult sa imi dati un sfat.Sotia a plecat de acasa impreuna cu fetita in virsta de 2 ani si nu imi da voie sa o vad sau sa stau cu ea.As dori sa iau fetita la mine deoarece sotia singura nu poate sa aiba grija de ea,este hipoacuzica.Se poate dovedi ea insusi avind nevoie de protectie.Acum sta impreuna cu fetita la mama ei.Fetita este f atasata de mine din cauza comportamentului rece al mamei .Mi se rupe sufletul cind stiu cit sufera,ma doare enorm ca vin sarbatorile si nu pot sa fiu alaturi de ea .Am fost la protectia copilului,la politie nu stiu unde sa ma mai duc toti imi spun ca nu au ce sa faca daca nu am o hotarire judecatoreasca.Totusi exista legea 2722004 prin care am dreptul sa mentin legaturi cu copilul.Toti au auzit de ea dar nimeni nu o aplica .Precizez ca mama nu are nici un motiv sa procedeze asa doar faptul ca este influentata de mama ei care ma uraste.Va rog daca puteti sa imi spuneti ce pot sa fac.
Cel mai recent răspuns: ContSters48964 , utilizator 13:48, 16 Februarie 2008
AVLIL a scris:

In primul rand, nu inteleg cum faceti actiunea impreuna cu avocatul?... Acest lucru ii apartine in totalitate, dv. trebuie doar sa-i aratati, amanuntit, povestea faptelor.
Apoi, sa nu credeti ca doar pentru ca e hipoacuzica mama are sanse mai mici sa primeasca micuta. Trebuie sa intelegeti ca, daca un om are discernamant si puterea de a se intretine, atunci are dreptul de a-si creste un copil. Va recomand sa nu mizati pe acest aspect, i-ati putea crea un sentiment negativ judecatorului... Ca sa nu mai spunem ca mila face multe si ea ar putea incerca sa foloseasca acelasi lucru in favoarea ei... si n-ar fi tocmai bine pentru dv.
Sunt aparate pentru hipoacuzici, unele chiar gratuite din fondurile caselor de sanatate... iar ea poate folosi oricand acest lucru. Nu neaparat ca sa obtina aceste aparate, caci e greu sa ajungi sa folosesti drepturile pe care le ai, dar poate folosi acest lucru ca argument in instanta, poate spune ca a facut demersuri la casa de asigurari si ca va avea, in curand, o viata normala... chiar daca e o prezumtie si nu exista siguranta, asociata cu mila resimtita de orice persoana... ganditi-va ce efect ar putea avea asupra solutiei.
Aveti grija cum pune avocatul problema si va doresc sa va vedeti fetita crescand. :)


Imi cer scuze am formulat gresit,intradevar actiunea a fost intocmita de doamna avocat in intregime in baza relatarilor facute de mine,impreuna am citit-o si am depus-o . Cit despre sotie sufera de surdo-mutitate congenitala demutizata la o scoala speciala de hipoacuzici.Nu are capacitatea de a se intretine singura singura fiind tot timpul protejata,este incadrata intr-un serviciu normal datorita influentelor pe care mama ei le are .Aparat are de f mult timp si chiar unul din cele mai performante de pe piata dar nu o ajuta cu nimic,percepe doar zgomote f puternice si foarte aproape de ea fara a le diferentia.
Va multumesc mult pt sfaturi.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2007
ContSters48964, utilizator
Pana la incredintare oare nu se poate deschide in paralel si o actiune de a avea legaturi personale cu minora? Domnilor avocati ? Ambii parinti au aceleasi drepturi in legatura cu copii lor.
Da, pana la solutionarea incredintarii copilului se poate obtine o hotarare de incuvintare a drepturilor parintesti si de stabilire a unui program de vizitare.

aveti mai jos o serie de texte legale sau solutii ale instantelor pe tema aceasta

I. Prevederile legale in vigoare

A. Codul Familiei
Art. 43 alin. final :
“Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala”.


Articolul 97 alin. 1 :
“Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati. Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor”.

Art. 98. alin. 1 :
“Masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se iau de catre parinti, de comun acord.”

B. Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Articolul 14. :
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Articolul 15. :
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.

Articolul 17. :
(1) Copilul ai carui parinti locuiesc in state diferite are dreptul de a intretine relatii personale si contacte directe cu acestia, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Exercitarea dreptului prevazut la alin. (1) va fi facilitata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pe baza unei proceduri aprobate prin ordin comun.

II. Unanimitatea practicii si a doctrinei in a aprecia ca este in interesul superior al copiilor sa pastreze relatii cu ambii parinti.

« Recursul declarat de reclamanti a fost considerat intemeiat, parata fiind obligata sa permita reclamantilorlegaturi personale cu minorul in prima si a treia saptamana din fiecare luna, de vineri de la orele 16 pana sambata orele 18 precum si doua saptamani in perioada de vara, in perioada iulie august a fiecarui an, prin luarea minorului de la domiciliul paratei din tara si aducerea lui la acelasi domiciliu, la sfarsitul programului de vizitare, retinand ca relatiile de familie, iar intr-un sens mai larg cele intre rudele in linie directa sunt recunoscute si ocrotite de lege (art. 14 si 15 din L272/2004) » C.A. Alba Iulia, Sectia pentru minori si familiei, decizia civila nr. 2 din 17.01.2006

« Concordant probelor administrate in cauza, s-a retinut, in scopul respectarii drepturilor minorei de a pastra legaturi cu bunica ei, ca admiterea actiunii produce tocmai efectele pozitive mentionate in art. 15 din L. 272/2004.
Vazand exclusiv interesul superior al minorei, in mod justificat actiunea bunicii a fost admisa iar instanta de apel, confirmand, pentru considerentele de fapt si de drept concludent retinute, solutia primei instante, a facut o corecta aplicare a legii. » C.A. Alba Iulia, pentru minori si familiei, decizia civila nr. 26 din 28.02.2006

« Dreptul de a pastra legaturi personale cu minorul trebuiesa-i fie asigurat parinteluicaruia nu i s-a incredintat copilul, indiferent daca acesta va avea sau nu posibilitatea de a-l exercitaintr-un mod riguros si in raport de interesul copilului.
Apreciem ca instantele de judecata nu pot refuza stabilirea programului potrivit caruia se va exercita acest drept, fiind in interesul superior al copilului de a mentine relatii personale cu ambii parinti, parintelui recurent plecat in strainatate trebuie sa i se asigure posibilitatea de a-si exercita acest drept, cat si obligatia legala de a veghea la cresterea si educarea minorului. de vizitare » C.A. Alba Iulia, Sectia pentru minori si familiei, decizia civila nr. 5 din 17.01.2006
Am si eu o intrebare pt domnul George.In cazul la care face-ti referire mai sus,cunoaste-ti si virsta minorei?
Va intreb deoarece la mine probabil sa tinut cont de virsta minorei(2ani si 4 luni),alt motiv intemeiat neexistind si am obtinut dreptul de vizita la domiciliul socrilor citeva ore prima si a treia simbata din luna , nu la domiciliul meu asa cum am cerut. Acum as dori sa fac recurs dar nu stiu cit ma poate ajuta.
Ar trebui sa vad dosarul, dar daca numai varsta e motivul... Faceti recurs pe motiv ca instanta a facut discriminare intre diferiti copii de diferite varste, sustinand indirect ca un copil de numai 2 ani nu are aceleasi drepturi de a inchega o relatie cu tatal ca unui de 5, 9 sau 15 ani.
Mai mult, instanta nu a luat in vedere faptul ca, ulterior, o astfel de relatie e si greu de consolidat, daca ani de zile in timpul copilariei copilul a inteles ca figura tatalui e aceea a unei matusi indepartate care il viziteaza de sarbatori...
Copilul trebuie sa vada ca tatal este parte din viata lui, ca acesta are dragoste de oferit etc. etc.

Dar asta dupa motivarea hotararii, ca sa fiti sigur ca era varsta cea luata in considerare de instanta.
Acum depuneti recurs si aratati ca veti face motivarea dupa motivarea hotararii.

Alte discuții în legătură

Dreptul la vizita alllina25 alllina25 Buna ziua!Sunt tatal unei fetite de 4 luni pe care nu reusesc sa o vad mai deloc.Sa va explic eu si mama fetitei suntem despartiti si nu am fost casatoriti cu ... (vezi toată discuția)
Pot locui cu copilul in alta tara? alyadavid alyadavid In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere. In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . este trecută ... Danielaq Danielaq Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . Este trecută pe numele tatălui însă noi nu suntem trecuți in acte . Nu ne mai înțelegem și dormim sa o ... (vezi toată discuția)