avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cheltuieli deductibile/nededuclibile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cheltuieli deductibile/nededuclibile

Buna dimineata, imi poate explica si mie ce sunt alea cheltuieli deductibile si nedeductibile? Daca se poate as dori si exemple sa pot intelege mai bine...Stiu ca este o intrebare fff banala pentru voi...dar chiar nu stiu. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:36, 28 Septembrie 2010
din punct de vedere fiscal se face o diferenta intre profitul contabil si cel fiscal. cu alte cuvinte o societate comerciala poate inregistra un profit de 1 leu dar va calcula impozit pe profit la profit de 2 lei sau de 0,5 lei. diferentele apar din aceste cheltuieli nedeductibile sau din venituri neimpozitabile.
astfel: cheltuielile nedeductibile sunt cheltuieli pe care societatea le face dar pe care statul nu le recunoaste cand e vorba sa se calculeze profitul care se impoziteaza.
sa spunem ca o societate face comert. vinde marfuri de 1000 lei iar costul acestor marfuri este de 900 de lei.
contabil societatea a realizat un profit de 100 lei.
sa spunem ca societatea primeste o amenda de 100 lei. in urma acestei amenzi profitul contabil va fi de 0 lei. ca urmare a faptului ca cheltuielile cu amenzile nu sunt deductibile in momentul cacului impozitului pe profit sociatea va determina profitul care se impoziteaza fara a tine cont de cheltuielile cu amenzile. sau conform legii va proceda astfel:
total venituri 1000 lei
total cheltuieli 1000 lei
chelt. nedeductibile 100 lei
profitul impozabil=total venituri-total cheltuieli + cheltuieli nedeductibile = 100 lei
CONCLUZIE: cheltuielile nedeductibile sunt cheltuieli care pot fi realizate de societate dar care nu diminueaza profitul la care se calculeaza impozitul pe profit.
din punct de vedere contabil , tot ceea ce cumpara o firma ( bunuri, servicii cu exceptia mijloacelor fixe care se amortizeaza ) sunt cheltuieli .
Diferenta dintre venituri si cheltuieli este profit contabil

Peste aceasta stare , aplicam codul fiscal , care limiteaza unele cheltuieli pentru ca se considera , din punct de vedere fiscal, ca nu sunt neaparat aducatoare de venituri , esenta fiscalitatii fiind axioma : este cheltuiala deductibila doar ceea ce aduce venit.

Si atunci ,codul fiscal are urmatoarea clasificare :
- cheltuieli deductibile - adica cele care fara nici un dubiu produc venituri - de exemplu tot ce inseamna cheltuiala cu marfa , cu salariile , cu servicii etc
- cheltuieli deductibile limitat : adica , zice fiscul : ok, ai voie sa bei o cafea , dar ca sa nu o tii intr-una in cafele , ai voie doar 2% din profit sa cheltui pe protocol
- cheltuieli nedeductibile - aici e vorba de acele cheltuieli care practic nu prea ajuta la obtinerea veniturilor : de exemplu, ai voie sa bei o cafea cu un partener de afaceri, dar tigarile - sunt de la voi !
Am simplificat cumva si am dat aceste exemple care sper sa va ajute sa intelegeti care este filosofia .
Daca doriti , cititi art 21 din codul fiscal .
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema din ghidul exp contabil 2008 victorn victorn probl 22 fiscalitate:: O sc realizeaza urmat.venituri si cheltuieli aferente trim 1 /2008 - venituri din vanzarea marfurilor........50.000 lei -venituri din ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit trim 1/2011 mary_catalina mary_catalina buna dimineata, Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu o problemuta. Sunt noua in contabilitate si as avea si eu ajutor in privinta calculului ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit gabi.b gabi.b impozitul pe profit se determina si inregistreaza in contabilitate (691=441// 121=691) la fiecare termen de plata al impozitului , respectiv trimestrial . La ... (vezi toată discuția)