avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme!Ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme!Ajutor!

:((:((Buna seara!
Ce parere aveti:in urma unei succesiuni introduse in instanta poate sa mi ia o parte din casa, fara ca eu sa fiu de accord?!
Sa va spun detaliile pt a putea intelege:pe titlul de proprietate sunt trecuti 2 frati,ambii decedati.Mostenitori primului renunta,deoarece acestiua ii se daduse de catre parinti "avere".Cel de-al doilea frate,casatorit si cu doi copii.Sotia acestiua este si ea decedata.Insa inainte de a deceda a renuntat la tot si a deschis si succesiunea dupa sot deoarece aveau nevoie de asta pt a vinde niste actiuni.
Acum cei doi frati nu se inteleg.Mostenirea este formata din 7 pogoane de pamant undeva la 50 km de Craiova,si 2 case intr o curte si gradina.Una din case are 3 camere 3,6 pe 3,6 iar cealalta are 3 camere de 2,5 pe 3,5,un beci,camera pe beci, neterminata, si un grajd.Curtea si gradina impreuna au 300m patrati.
Eu locuiesc in cea cu camerele de 3,6 pe 3,6,nu am pretentii la nimic altceva decat la casa.Ei au pretentii sa le dau o camera din cele 3,iar eu nu vreau!Nu as putea sa traiesc cu ei in casa toata viata!Mentionez ca tatal si unchiul sunt morti de 16 respectiv 10 ani,iar mama de 5 ani!
Imi cer scuze daca am "lungit-o" dar sunt disperata!Nu mai stiu ce sa fac?!
Cel mai recent răspuns: dani3lla , utilizator 16:04, 30 Septembrie 2010
Incerc eu sa reformulez problema dvs., asa cum o inteleg eu (desi ne lipsesc multe date).
Avem un stramos comun, care a avut doi copii, C1 si C2 (unchiul si tatal initiatoarei subiectului).
C1 si C2 apar ca mostenitori intr-un titlu de proprietate al casei ocupate de @dai3lla. C1 si C2 mor. Mostenitorii lui C1 (nu stim cine sunt si ce fel de mostenitori ar fi) renunta... Intrebari: la ce renunta si cum?
Exista acte doveditoare ale renuntarii?
Renuntarea a profitat lui C2?
Daca mostenitorii lui C1 au renuntat, de ce mai apare inca C1 in actul de proprietate al casei?

Mostenitorii lui C2 sunt sotia (ulterior decedata) si doi copii: dani3lla si fratele ei.
Sotia supravietuitoare, mama dani3llei, a renuntat la mostenire. Cum a renuntat sotia?
Renuntarea ma duce la concluzia ca s-a dezbatut cel putin partial succesiunea dupa tatal lui dani3lla.
dani3lla, ati fost parte din dezbaterea mostenirii dupa tatal dvs.?
La ce a renuntat mama? (la toata mostenirea? numai la actiunile acelea? cu actiunile ce s-a intamplat, cine le-a vandut?)
Cu ocazia renuntarii mamei dvs. la mostenirea dupa tata, dvs. ati fost prezenta vreodata la notar?
Aveti certificat de mostenitor? dar fratele dvs. are certificat de mostenitor?
Casa in care stati dvs. este cea in actele careia apar unchiul si tatal dvs.?
Dar la celelalte bunuri (casa in care nu stati dvs. si terenul) cine apare in actele de proprietate?
Cele doua case si terenul au fost numai ale tatalui, sau si ale mamei dvs.?

In fine, daca ne puteti raspunde la cele de mai sus, poate ca va putem da indrumari mai exacte.

pana una alta, bunurile pe care le-ati mostenit dvs. impreuna cu fratele (dupa tata, dar si dupa mama daca mama a avut bunuri) va trebui sa le impartiti cumva (nimeni nu poate fi obligat sa ramana coproprietar contra vointei lui), mai devreme sau mai tarziu.
Imparteala se poate face prin invoiala, la notar, sau prin proces.
daca ajungeti la poces, in mare lucrurile sa intampla asa: un expert (sau mai multi) numit de instanta va evalua valoarea tuturor bunurilor, si va propune modalitati de impartire a lor (lotizare, de la loturi).
Aceste modalitati sunt: in natura, daca se poate, prin vanzare si impartirea pretului, prin atribuirea bunului catre unul dintre mostenitori contra plata unei sulte catre cel care nu primeste bunul.
In tot cazul, inainte de impartirea bunurilor, trebuie stabilit (la notar sau in proces): cine sunt mostenitori, ce cote din mostenire au ei, si din ce este compusa mostenirea.
Buna ziua!In primul rand multumesc pt raspuns!O sa incerc sa va raspund la toate intrebarile.
Succesiunea a fost deschisa dupa tatal meu,partial,doar pt actiunile care le avea(doar asa putea sa le vindem);atunci,mama mea a dat o declaratie in fata notarului ca renunta la tot.
Pt restul mostenirii urmand sa introducem un supliment mai tarziu.Acest lucru nu a mai avut loc,mama mea decedand.Acest lucru a avut loc acum 5 ani.In acest an ne am hotarat sa introducem acest supliment al succesiuni.Tot in acest an am aflat ca pe titlu figureaza si fratele bunicului meu,titlul cu pricina fiind pana atunci in posesia fratelui(desi nu stiu cum a fost trecut acolo deoarece bunicii si au impartit bunurile co,piilor de pe vremea cand traiau,iar casele disputate sunt construite de parintii mei).Urmasii unchiului meu(sotia si cei doi copii) sunt de accord sa mearga la notar si sa renunte,acceptand ca de fapt tatal lor nu are nici un drept acolo.Certificat de mostenitor nu am nici eu nici fratele meu,deoarece nu am depus acel supliment(pe titlu apare doar 300 metri-curti si constructii,cele doua casute sunt construite pe acest teren si nu sunt individualizate nicicum+3hasi5893mp arabil+5207mp vii).
Cand a avut loc succesiunea aceea partiala eu am fost prezenta.Mama a renuntat la tot iar actiunile le am vandut eu cu fratele meu,declarand in fata notarului ca suntem de acord sa impartim totul jumate-jumate.
Pamantul este mostenirea tatalui meu,dar casele sunt ridicate doar de parintii mei,fara a avea vreo legatura cu unchiul meu.Eu locuiesc in curte cu fratele meu,care pana acum a fost de accord cu imparteala facuta chiar de el.Insa dupa ce am facut imbunatatiri in casa nu mai este de accord si vrea sa i mai dau inca o camera de la mine.
Intrebarea mea era daca ar putea sa mi-o ia?Sa fiu obligata sa ma lovesc de ei toata ziua?Imi este frica sa merg in instanta,sa introduc actiunea si sa ma trezesc ca au castig de cauza!Casa in care stau eu este mai mare ca a lor,dar in momentul in care m am mutat in ea era intr-o avansata stare de degradare si din cauza asta nu au vrut sa stea ei acolo.
Va multumesc inca o data pt raspuns,si tot odata imi cer scuze daca am fost pe langa subiect,dar nu ma descurc de nici o moda cu legile,meseria mea fiind cu totul alta!
Daca mostenitorii unchiului renunta, masa succesorala se imparte in mode egal intre dvs. si fratele dvs.

Puteti dezbate succesiunea, problema intervine la iesirea din indiviziune, dar daca nu se poate imparti totul in natura ( sa spunem ca terenul se poate imparti in doua, casele nu) dvs. ii platiti fratelui ( daca e cazul) o sulta pt partea care i-ar reveni din casa dvs.
In nici un caz nu ia o camera, ci contravaloarea procentelor care fac diferenta intre partea lui si a dvs.
Sustin cele spuse de @adutescu: este imposibil ca fratele sa primeasca, la proces, o camera din casa dvs. Pare si putin probabil ca, existand doua case in care locuiesc cei doi mostenitori, instanta sa va ia casa dvs. si sa o dea fratelui, si casa fratelui sa v-o dea dvs.

Cei doi pasi pe care va trebui sa-i parcurgeti sunt cei indicati mai sus:
1. dezbaterea succesiunii
2. iesirea din indiviziune.
In proces de iesire din indiviziune nu va sfatuiesc sa intrati fara avocat.
Costul pentru angajarea unui avocat nu poate fi mai mare decat ce aveti de pierdut daca faceti o greseala procedurala cat de mica, daca ratati un termen sau o exprimare potrivita.
In primul rand,va multumesc din suflet!M-ati linistit,chiar luni voi merge cu dosarul la un avocat.
Multa stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire Maria 32 Maria 32 Buna ziua ,parinti mei au decedat acum 21 ani avem o casa construita d tata dar p numele bunicului ,noi suntem doi frati gemeni si p langa noi o matusa ( sotia ... (vezi toată discuția)