avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si stabilire pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si stabilire pensie de intretinere

As dori sa stiu care sunt pasii ce trebuie urmati in cazul divortului. Mentionez ca am 2 copii din care unul minor si celalat inca la scoala , deci in intretinerea mea. In cazul in care sotul meu se opune divortului cum ar trebui sa procedez pt a obtine cat mai repede dreptul copiilor la pensia de intretinere. Noi nu mai locuim impreuna de un an si jumatate si nici bunuri in comun nu avem. El este navigator si nu are contract de munca in tara dar toate contractele lui( facute cu firme straine)sunt inregistrate la capitania Constanta. Ce cheltuieli de judecata va trebui sa achit? Multumesc pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:40, 1 Octombrie 2010
Cerere de divort din culpa sotului, culpa comuna sau acordul partilor, depinde cum va intelegeti, ca accesoriu incredintare minor, plata pensie de intretinere, partaj daca este cazul.
Puteti cere pe calea ordonantei presidentiale incredintarea copiilor si plata pensiei de intretinere (o forma mai urgenta de a obtine acestea, care isi va produce efectele pana la solutionarea efectiva a cererii de divort prin hotarare).
Taxe : 39 lei - taxa timbru. 0.3 lei taxa timbru judiciar, 0.3% din val bunurilor pentru actiunea de partaj.
Actiunea pentru stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorilor poate fi promovata si in timpul casatoriei partilor daca tatal nu contribuie material la cresterea si educarea minorilor, insa poate fi stabilita si in cadrul procesului de divort.
Actiunea de divort se depune la judecatoria in raza careia partile au avut ultimul domiciuliu comun.
In calitate de reclamanta va fi necesar sa probati ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate si casnicia nu mai poate continua.
In ceea ce priveste incredintarea minorilor de asemenea va trebui sa probati ca este in interesul acestora sa fie incredintati mamei.
Probe:-inscrisuri, martori, ancheta sociala, ascultarea minorilor ( daca au varsta de minim 10 ani), interogatoriul paratului pe capatul de cerere privind incredintarea.
Cheltuieli:-taxa de timbru 39.00 lei, timbru jud. 0,30 lei, onorariu avocat daca optati pentru aceasta varianta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort iulia2000 iulia2000 Se poate introduce actiune de divort fara sa angajezi un avocat?cat va costa cu aproximatie ?Actiunea de divort trebuie sa contina neaparat si actiune de ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez ianap ianap Asa cum am scris in subiect, as vrea sa divortez...fara valva daca se poate. As dori sa mentionez ca nu am nici cea mai mica idee despre ceea ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac? ce sanse am? ana500 ana500 Buna ziua. Ma numesc Ana si as avea si eu nevoie de niste sfaturi. Sunt casatorita de 5 ani si jumatate si avem un baietel de 3 ani jumatate. De ceva vreme ... (vezi toată discuția)