avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor si lamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor si lamurire

Buna ziua,lucrez la o firma privata si as avea o intrebare la care va rog sa-mi raspunde-ti. cum ar trebui sa fie pontate si platite zilele de weekend in care lucrez?....programul meu fiind de 8 ore dar lucrand un program dupa cum ar urma ...luni dupaamiaza,marti dimineata,miercuri libera,joi dupaamiaza,vineri dimineata,sambata liber,duminica dupaamiaza ,luni dimineata....si tot asa daca luna are 4 saptamani lucrez un weekend intrec si 2 pe jumatate.am o zi de weekend o data la 3 saptamani libera.....cand vine pontajul sunt amenintata ca nu-mi acumulez orele necesare pe luna si sunt chemata sa recuperez in ziua libera care ar putea fi tot o zi de weekend sau una din cursul saptamanii......intrebarea mea ar fi cea de mai sus mentionata si daca este corectitudine in a recupera atata timp cat lucrez sambata,duminica si nu sunt platita .mentionez ca pontajul se face de luni pana vineri fara weekend....mai primesc un 5 la suta spor de weekend.....va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 3 Octombrie 2010
Buna ziua Elaida. Regulilie sunt in felul urmator:
Zilele de week-end se platesc dublu. Daca activitatea firmei necesita prezenta salariatilor si Sambata sau Duminica, atunci angajatorul e obligat sa iti dea in saptamana urmatoare 2 zile libere consecutieve, cat si un spor de zile nelucratoare care vad ca ti-l da.
Deja vad din descrierea ta ca nu iti acorda cele 2 zile libere consecutive, iar pentru a ma lamuri cum lucrezi, ca sa te sfatuiesc te rog sa descrii mai pe larg programul tau zilnic cu orele lucrate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Multumesc,Eduard! raspunsul tau imi este cat se poate de folositor....am vrut sa ma asigur de claritatea lucrurilor pentru a putea sa cer ceea ce mi se cuvine...programul este mentionat in mesajul meu anterior.Beneficiez de cele doua zile libere dar zilele de weekend nu-mi sunt platite. Inca o data multumesc!
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respectarea duratei timpului de munca si de odihna az00t az00t Buna ziua. Lucrez intr-un domeniu unde activitatea se desfasoara 24 de ore din 24. Din aceasta cauza programul de munca nu poate fi considerat de luni pana ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal DanaDM DanaDM Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o clarificare/interpretare a Codului Muncii privind repausul saptamanal de 48 de ore. De exemplu, avem un program de ... (vezi toată discuția)
Ore libere Anamaria1313 Anamaria1313 buna ziua, intalnesc urmatorul caz, un angajat lucreaza 8 ore pe zi de marti pana vineri inclusiv. sambata lucreaza 4 ore. pentru acestea primeste spor de ... (vezi toată discuția)