avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Respectarea Duratei timpului de munca si de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Respectarea Duratei timpului de munca si de odihna

Buna ziua.
Lucrez intr-un domeniu unde activitatea se desfasoara 24 de ore din 24.
Din aceasta cauza programul de munca nu poate fi considerat de luni pana vineri cu sambata si duminica liber.
Zilele Libere oscileaza in mod constant in functie de programul de lucru.
De cele mai multe ori se intampla sa lucrez 6 zile cu 2 libere sau 7 zile cu 2 libere.
Angajatorul imi spune ca am 2 libere pe saptamana si ca nu conteaza ca lucrez 7 zile consecutiv.

Daca cineva are timp sa urmareasca dau si un exemplu .

Lucrez : miercuri , joi , vineri , sambata , duminica , luni ,
Liber : marti , miercuri

As dori sa stiu daca acest lucru este legal atat timp cat nu apar ca fiind platite ore suplimentare.
Sau cum se trateaza o situatie in care liberele nu pot fi considerate sambata si duminica.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 15 Octombrie 2011
Art. 137 din Codul Muncii prevede urmatoarele :
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
.....

Asadar, repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
Intr-adevar se acorda un spor foarte mic pentru zilele de weekend de 5%. Chiar daca munca se desfasoara de noapte in intervalul 22-06 dimineata sporul este acelasi de 5%.
La acest spor va referiti?

De asemenea inca nu am inteles foarte bine ce se intampla daca lucrez 7 zile consecutiv dar se respecta cele 2 zile pe saptamana.

va multumesc si astept un raspuns din partea dumeavoastra
az00t a scris:

Intr-adevar se acorda un spor foarte mic pentru zilele de weekend de 5%. Chiar daca munca se desfasoara de noapte in intervalul 22-06 dimineata sporul este acelasi de 5%.
La acest spor va referiti?

De asemenea inca nu am inteles foarte bine ce se intampla daca lucrez 7 zile consecutiv dar se respecta cele 2 zile pe saptamana.

va multumesc si astept un raspuns din partea dumeavoastra


Sporul pentru munca in week-end este una, iar sporul pentru munca de noapte este alta ... spor pentru munca prestata in timpul noptii este de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Daca lucrati 7 zile consecutiv, atunci urmatoarele doua zile ar trebui sa le aveti liber ... sau potrivit art.137 alin.4 C.mun., in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)
Codul munci kincsesioan kincsesioan lucrez ca timplar luni marti miercuri 8 oare joi liber vineri si sinbata 8 ore obligat de angajat este posibil ca sinbata sa fiu trecut nemotivat deoarece nu ... (vezi toată discuția)
Cim cu timp partial dijmarescu dijmarescu Buna ziua, In situatia unui CIM cu timp partial, cu program de lucru de miercuri-duminica se plateste spor de simbata duminica daca se acorda zile libere ... (vezi toată discuția)