avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării Ce este rau in programul \"prima casa\" ?
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

Ce este rau in programul "prima casa" ?

Buna ziua ,

Aud mereu la tv ca programul "prima casa" este o ratare ; va rog sa ma faceti si pe mine sa inteleg cite ceva ; este bine s-au nu sa se apeleze la acest program ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 08:57, 15 Noiembrie 2010
Este bine sa apelati la programul Prima Casa in orice situatie in care doreati oricum creditare. In acelasi timp, e si multa propaganda pentru a face ca cei care inca n-au pierdut bani din imobiliare sa aiba o bucatica din acest sport national.

Adica: daca cumparati acum doar pentru ca ati auzit de PC si va gandeati ca este ultima sansa si intr-un an o sa mai scada 30% piata, inseamna ca ati pierdut 30% din bani contra unei dobanzi scazute.

Global este un program rau, din care mai stau sa cada doua etaje:
- unii debitori nu vor putea plati si o sa inceapa sa defileze la TV tinerele familii pentru care statul a garantat si acum ar trebui sa-i execute.
- daca mai scade piata sensibil (30-40%), statul va trebui sa plateasca garantia catre banci, deficitul iar va creste, impozitele la fel si o sa revenim pe crestere prin 2017.
Sunt intru totul de acord cu eumarian.B-)
Solutia propusa ieri seara de SOV la antena in interviul cu Ciutacu mi se pare rezonabila si bine gandita - un termen de gratie de 5 ani in care sa nu se plateasca ratele catre banci ar fi o portita de destindere economica pentru milioanele de persoane care au credite bancare si care nu mai pot plati ratele! In plus bancile oricum au avut castiguri fabuloase in ultimii 10 ani de zile asa ca pot dezvolta alte programe pentru atragerea clientilor si pentru rentabilizarea profitului. In acest fel vor putea cobori dobanzile practicate si se va crea cu adevarat o piata bancara concurentiala....
Nu se mai da lege de muraturi, de asta putem fi siguri.

Solutia ar fi fost falimentul personal explicit sau implicit. Nu s-a dat legea, dar daca nu mai puteau plati creditele, ar fi fost executati,, banca recupera < 50% din credit, vinde restul datoriei la 30% catre firma de recuperari, va falimenta atat banca care a creditat cu iresponsabilitate cat si persoana care a luat imprumut si toata lumea porneste de la 0. In acest mod toti vinovatii sunt pedepsiti si cei ramasi pe piata sunt mai bine.

Problema cu Prima Casa e ca amana acest deznodamant ani in sir si pacaleste tinerii sa se lege cu credite la preturi inca umflate. Altfel spus, este un nou transfer de la generatia tanara catre parintii lor. B-)

Daca ar fi vrut sa ajute cu adevarat tinerii, ar fi lasat preturile sa scada (ca sa-ti permiti sa te muti cu familia), ar fi dat legea falimentului personal si eventual o reglementare ca in SUA ca ipotecile se garanteaza doar cu proprietatea respectiva. Asa ar fi trecut pofta bancilor sa acorde sute de mii de euro pentru apartamente in Militari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E momentul de a vinde, sau de a astepta ? dmh dmh in conditiile actuale, in Romania, ce parere avet, preturile la locuinte cum vor evolua ? E momentul de a vinde, sau de a astepta ? (vezi toată discuția)
Credit cu probleme cammelyu cammelyu buna seara ca multi altii am facut si eu prostia de a lua un credit ipotecar . pe scurt am facut un credit de 100 000 de euro ipotecand casa parintilor cu ... (vezi toată discuția)
Cati ani vechime poate avea prima casa? violeta2204 violeta2204 Ma intereseaza cati ani vechime poate avea o casa pentru a o putea cumpara prin programul Prima Casa? Multumesc anticipat pentru raspuns. Violeta (vezi toată discuția)