avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... codebitor...ce presupune?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

codebitor...ce presupune?

Buna ziua

Sora mea doreste sa isi ia o casa prin programul Prima Casa si vrea ca eu sa fiu codebitor.In ce masura ma va afecta acest lucru daca intr-un an (doi) voi dori sa achizitionez si eu un apartament (eventual tot prin programul Prima Casa) as putea sa fiu codebitor si in cazul in care face sotul creditul sau nu pot fi decat intr-un singur loc?Sau daca vor avea intarzieri la plata voi fi raportata si eu la Biroul de Credit?Se poate schimba codebitorul peste un timp?Apare pe undeva prin contract ce raspundere are codebitorul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 14:02, 4 Octombrie 2010
Codebitorul este raspunzator de plata creditului in aceeasi proportie ca si debitorul;
Veniti cu venitul in completare, aveti aceeasi raspundere ca si debitorul -in cazul in care debitorul nu achita ratele la timp se indreapta impotriva dv.
Cititi contractul, nu stiu daca veniturile va permit sa mai fiti codebitor si in alt ctr.
Sora dvs poate veni ca si codebitor in contractul de imprumut in care dvs sunteti debitor. Raspunderea codebitorului este aproape acceasi ca a debitorului, in sensul ca, daca debitorul nu isi onoreaza datoria catre banca la timp si in cuantumul prevazut in contract, finantatorul se indreapta spre codebitor pentru recuperarea creantei. Daca insa, se ajunge la restante cu serviciul datoriei peste 90 de zile, banca poate executa garantia (apartamentul procurat prin credit ipotecar va fi ipotecat in favoarea sa pana la stingerea obligatiilor de plata). Daca ulterior, sora dvs doreste contractarea unui credit ipotecar, la calculul de bonitate se va tine seama de faptul ca, are calitatea de codebitor intr-un alt contract de imprumut semnat anterior. Din venitul sau net se va deduce rata lunara la creditul dvs, iar diferenta ramasa se va lua in calculul bonitatii sale. Daca sora dvs are un venit lunar net substantial si mizeaza ca, in urmatorii ani nu se va modifica, in sens de scadere, poate sa vina ca si codebitor alaturi de dvs. In caz contrar, daca venitul sau net nu este substantial, este putin probabil ca banca sa va accepte schimbarea codebitorului pentru dvs si eliberarea surorii dvs din aceasta calitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractele de credit ipotecar curse intinse debitorilor si codebitorilor. ulivia ulivia Va scriu in speranta ca voi gasi pe cineva care sa ma ajute Despre ce este vorba.In urma cu doi ani d e zile sotul meu a acceptat sa fie codebitor intr-un ... (vezi toată discuția)
Neplata rate banci paull_negr paull_negr Am primit o somație de la o firma de recuperari! Motivul neplata ratelor,creditul este pe numele mamei iar eu sunt codebitor,am refuzat plata invocând ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar cris113 cris113 Buna ziua As dori sa intreb daca am un credit ipotecar in care am calitatea de co-platitor , sotul fiind titularul creditului, in cazul divortului , lasandu-i ... (vezi toată discuția)