avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nelamurire privind aplicarea legii 146/1997
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nelamurire privind aplicarea legii 146/1997

Pentru indicarea valorii masei de impartit intr-un proces de partaj bunuri comune instanta a pus in vedere indicarea valorii pentru achitarea taxei de timbru de 3%.
Am calculat sumele rezultate din expertizele de constructie, bunuri mobile si am adaugat estimativ valori pentru sume conturi banci (nu stiu suma exacta).
A rezultat o suma de aproximativ 423 000 lei.
Am consultat legea 146/97 si la art. 2 alin 1 am gasit : Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse in instantele judecatoresti, se taxeaza astfel : la punctul g) peste 193.948 lei 5 126 lei+1% pentru ce depaseste 193.948.
In cazul meu calculul e corect:
423 000- 193 948 =229 052 x1% = 2 290.52
adica: 5 126+ 2 290.52 =7 416.52lei
E corect calculul?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 19:38, 13 Noiembrie 2010
Nina1 a scris:

Stimate domn "u.b.i.k." am cautat in sectiunea documente utile si nu am gasit modelul de cerere pentru acordarea ajutorului judiciar. Il puteti atasa la un mesaj, va rog?
Cu stima


:vishenka: Nu, nu se poate. =D> Insa cautati mai bine pentru ca cererea exista la documente utile.
Acestea sunt dispozitiile legale:
Art. 15
(1) Asupra cererii de ajutor public judiciar instanta se pronunta, fara citarea partilor, prin incheiere motivata data in camera de consiliu.
(2) Impotriva incheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii.
(3) Cererea de reexaminare se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, instanta pronuntandu-se prin incheiere irevocabila.
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.
In rest ...Nina 1 a precizat clar ca nu realizeza venituri.


Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Procesul de partaj a avut primul termen pe rolul Judecatoriei in mai 2009. Intra sub incidenta aplicarii legii 146/97 privind plata taxei de timbru de 3%?
Cu stima
In mod normal nu, pentru ca legea 146/1997 a fost modificata si completata prin legea.276./07.07.2009, iar legea civila nu retroactiveaza, astfel ca se aplica legea in vigoare la data introducerii actiunii.
Inseamna ca s-a cerut in mod gresit de catre instanta achitarea taxei de 3% din valoarea bunurilor de impartit?
Daca da, pot folosi cererea de ajutor public judiciar intr-un alt dosar?
Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil victorn victorn va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 ... (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Intr-un proces de partaj bunuri comune pot folosi cerere de ajutor judiciar daca nu am venituri? Cu stima (vezi toată discuția)
Taxa timbru cucuca cucuca am introdus actiune de partaj bunuri comune, dupa ce in prealabil sentinta de divort a ramas definitiva si irevocabila. Partajarea se referea la un bun imobil ... (vezi toată discuția)